Šport
4 ogledov

Lovke stegovali tudi po tekmah Maribora

Gameiro Rajčević Sevilla Maribor Evropska liga Pizjuan Reuters
Nacionalni preiskovalni urad je na specializirano državno tožilstvo dal kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril.

Kot piše Večer, naj bi bila dva nogometaša NK Maribor tarči poskusa podkupovanja za tekmi, odigrani v Evropski ligi v gosteh. In sicer 28. novembra 2013 v Kazanu pri Rubinu (1:1) ter 27. februarja 2014 v Sevilli (1:2). Nogometaša vijoličnih, eden naj bi bil Aleksander Rajčević, drugi ostaja skrivnost, ponudbe nista sprejela, a poskusa podkupovanja nista prijavila, piše časnik.

"V enem primeru je 35-letni Mariborčan samostojno, v drugem pa skupaj z 28-letnim Koprčanom ponujal nedovoljeno denarno nagrado poklicnima nogometašema, da bi na tekmi Evropske lige, odigrani v letih 2013 in 2014, s prirejeno igro zagotovila vnaprej dogovorjeni izid tekme - z namenom, da bi lahko ovadena na podlagi dogovorjenega rezultata tekme na stavnicah vplačala stave in na podlagi pravilne napovedi pridobila protipravno premoženjsko korist. Za obravnavano kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril je predpisana kazen do petih let zapora," Večer navaja Draga Menegalijo, tiskovnega predstavnika policije za področje kriminalitete.

Po podatkih Večera je glavni akter zgodbe o poskusu podkupovanja mariborskih nogometašev 35-letni Mariborčan Željko Stokanić, drugi ovadeni pa naj bi bil 28-letni Anis Dulić, sicer Rajčevićev prijatelj. Zadnjo ovadbo ima zdaj v rokah specializirano državno tožilstvo, ki se bo odločilo, ali se bo pregon zoper ovadena nadaljeval ali ne, zoper Stokanića pa je že vložilo obtožnico zaradi več kaznivih dejanj, povezanih s kupovanjem tekem, zaradi česar je bil Stokanić že obsojen.

Priznal že nekaj prirejanj rezultatov

Stokanić je, kot našteva Večer, med drugim priznal, da je konec leta 2010 Dejanu Šimcu in Mirsadu Mijadinoskemu, igralcema madžarskega nogometnega kluba FC Debrecen, ponujal več kot 30 tisoč evrov, da bi njun klub izgubil na tekmi evropske lige proti italijanski Sampdorii. Debrecen je takrat sicer zmagal z 2:0.

Priznal je tudi, da je julija 2013 nogometašema reprezentance Belizeja Woodrowu Westu in Ianu Gaynairu ponujal nagrado, večjo od njunega zaslužka, če poskrbita, da njuna reprezentanca izgubi tekmo z ZDA v okviru zlatega pokala, prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Med priznanimi dejanji je še obljuba nagrade Janezu Vrenku, nogometašu islandskega kluba Thor, v zameno za to naj bi Vrenko poskrbel, da njegov klub v tekmi prvega predkroga evropske lige z irskim Bohemiansom v Dublinu izgubi z 0:1 ali remizira z 0:0. Tekma se je dejansko končala brez golov.

Tožilstvo je Stokaniću očitalo dve dejanji, ki naj bi ju storil v sostorilstvu z Rušanom Matejem Ozimom. Skupaj z njim naj bi Stokanić podkupil tudi štiri sodnike, ki so jeseni leta 2012 sodili na tekmah turnirja Mednarodne nogometne zveze za nogometaše, mlajše od 17 let, v Alicanteju.

Stokaniću so sodili posebej, saj je hotel hitrejše sojenje, glede na to, da je bil v priporu. Na zatožno klop pa bosta sedla še Ozim in Vrenko, prvi zaradi dveh kaznivih dejanj neupravičenega dajanja daril, Vrenko pa zaradi dveh dejanj prejemanja daril. Policisti sicer Stokanića povezujejo s stavniško mafijo, katere vodja je singapurski državljan Seet Eng Tan, ki ga zaradi lažiranja tekem iščejo organi pregona v več evropskih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.