Šport
56 ogledov

Maribor v Ligi prvakov

Maccabi - Maribor
1/7
EPA
Maribor je na povratni tekmi v Glasgowu z golom kapetana Marcosa tavaresa premagal Celtic in si zagotovil nastop med evropsko nogometno elito.

Mariborčani so na zadnjem gostovanju v Glasgowu pred tremi leti izločili Rangerse in se takrat prvič uvrstili v Evropsko ligo. Vijoličasti proti Škotom sicer pred tokratnim dvobojem niso izgubili že pet medsebojnih tekem, Maribor je v preteklih letih namreč uspešno igral tudi proti Hibernianu iz Edinburgha.

Trener Mariborčanov Ante Šimundža se je v primerjavi s prvo tekmo v Ljudskem vrtu odločil za dve spremembi, v prvi enajsterici sta začela Aleš Mertelj in Jean-Philippe Mendy, ki sta dobila prednost pred Amirjem Derviševićem in strelcem edinega mariborskega gola Damjanom Boharjem.

Maribor vsaj enakovreden

Že v peti minuti povratne tekme bi lahko Celtic povedel. Jo Inge Berget je kombiniral na levi strani kazenskega prostora, poslal žogo v peterec, po slabšem posredovanju Aleksandra Rajčevića pa je žogo tik pred golom izbil Marko Šuler in jo poslal za las mimo desne vratnice mariborskega gola.

Na začetku 16. minute je s približno 25 metrov nevarno sprožil Agim Ibraimi, žoga pa je kakšen eter švignila mimo leve vratnice. Še v isti minuti so Celticovi branilci izgubili žogo na sredini igrišča, Ibraimi je podal v kazenski prostor, strel Marcosa Tavaresa pa je v zadnjem trenutku blokiral Efe Ambrose. V 23. minuti je sledil kot domačih, Šuler je tik pred Virgilom van Dijkom prišel do žoge, ki se je nato od Nizozemca za las odbila mimo vrat.

V 29. minuti so si Mariborčani priigrali najlepšo priložnost v prvem polčasu. Ibraimi je z dolgo podajo čez igrišče na levi strani našel samega Mitjo Vilerja, ki je nevarno streljal z roba kazenskega prostora. Vratar Craig Gordon je žogo odbil naravnost v Tavaresa, ki pa tega ni pričakoval in okroglo usnje se je znova znašlo v rokah škotskega vratarja. Ta je imel nato precej manj dela ob poizkusu Mertlja iz velike razdalje, Viler pa je na robu svojega kazenskega prostora z odličnim drsečim startom prekinil nevarno akcijo gostiteljev. Ti so v zadnjih petih minutah prvega dela igre prevzeli pobudo, a si resnejše priložnosti niso pripravili.

Celtic v prečko ...

Drugi polčas je bolje odprl Celtic. V 55. minuti je bil le za las pred Jasminom Handanovićem prekratek van Dijk, slovenski vratar mu je žogo vzel z noge. Le minuto kasneje je Anthony Stokes lepo prodrl v kazenski prostor, z leve strani podal proti Callumu McGregorju, ki pa je z bližine na srečo Mariborčanov zadel le prečko. V 65. minuti je od daleč nekoliko preko gola streljal Kris Commons.

Nato pa je sledila velika priložnost vijoličastih. Dare Vršič se je na levi strani napad prebil skozi domačo obrambo, stekel sam pred Gordona, a ga s silovitim strelom iz težkega kota ni uspel premagati. V sredini kazenskega prostora se je odkrival Tavares. V 74. minuti je lepo priložnost za Škote s slabim diagonalnim strelom zapravil Commons. Nato pa ...

... Maribor v gol

Gooooooool za Maribor! Viler je podal izjemno nevaren predložek v peterec Celtica, panični gostje pa žoge niso uspeli izbiti. Do nje je prišel Tavares in nekolko srečno z lobom premagal Gordona. Ta je bil v 77. minuti rešitelj Škotov, ko je zaustavil nevaren strel Jeana-Philippa Mendyja

V 80. minuti je bil po podaji s prostega strela na petih metrih sam Ambrose, ki pa je z glavo streljal mimo gola gostov. Tri minute kasneje se je Handanović pogumno vrgel pod noge domačemu napadalcu.

Ob koncu 87. minute je rezervist Damjan Bohar lepo popeljal žogo do kazenskega prostora Celtica, nato zaposlil Tavaresa, ta pa je streljal preko gola. Najverjetneje bi bilo precej nevarneje za domače, če bi Brazilec žogo vrnil samemu Prekmurcu.

Handanović s ključno obrambo

Ob začetku sodnikovega podaljška je na robu kazenskega prostora nevarno streljal van Dijk, Rajčević pa je blokiral strel. Mariborčani so nato nekoliko nespretno zapravili protinapad štirih na dva, v 93. minuti pa je van Dijk prišel do žoge na petih metrov, neoviran streljal, a je Handanović z izjemno parado poskrbel, da se je po zadnjem sodnikovem žvižgu veselil Maribor. 

"To je velik uspeh, za vse nas. Za klub, za navijače, za mesto Maribor, za celotno Slovenijo. Trdo smo delali za ta korak, nocojšnja zmaga pomeni uresničitev želja in je nagrada za ves trud vseh v klubu. Ter najlepše darilo za naše navijače, ki nam vedno stojijo ob strani. Velike čestitke ekipi za veliko predstavo! Pričakovali smo takšen Celtic. Vedeli smo, da bodo začeli previdneje in skušali skozi tekmo dvigniti ritem. Celtic Park je zahtevno gostovanje za vsako ekipo, navijači ustvarjajo pritisk, zato sem verjel, da bodo morali po zmago. Temeljito smo se pripravili na tekmo. Celticu ne ustreza ekipa, ki goji kombinatorno igro. Vršič, Tavares, Ibraimi so oddelali fazo obrambe in bili nevarni v napadalnih akcijah. Namen smo dosegli, ohranjali smo posest žoge in tako prišli do cilja," je po tekmi za spletno stran NK Maribor povedal Šimundža.

Slovenski prvaki so sicer razveselili tudi tokrat številne navijače na Poljskem. Na uradnem twitter profilu varšavske Legie so tako zapisali le #footballwon.

Zadnje predkolo Lige prvakov, povratna tekma:

Celtic : Maribor  0:1 (0:0) /1:1/
Tavares 75.

/.../ - izid prve tekme

Celtic: Gordon, Ambrose, Lustig (od 72. Boerrigter), van Dijk, Izaguirre, Kayal (od 46. Commons), Mulgrew, Johansen, McGregor, Stokes, Berget (od 66. Matthews)

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Vršič (od 83. Bohar), Mertelj, Filipović, Ibraimi, Tavares (od 90. Dervišević), Mendy

Komentarjev 1
  • david.buovski 21:16 26.avgust 2014.

    Kakšna razlika, ko igra Mertelj namesto onega Derviševića. Saj ima svoje napake, ampak tip se res zna postavit.