Šport
19 ogledov

Lovše: "Najuspešnejša sezona"

tomaž lovše smučarska zveza slovenije predsednik Boštjan Tacol
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše se je v Kranjski Gori ob robu tekmovanja za pokal Vitranc ozrl na iztekajočo se sezono v zimskih športih in številne letošnje uspehe športnikov iz panog pod okriljem krovne smučarske organizacije. Po njegovem mnenju je za nami najuspešnejša sezona v zgodovini slovenskega smučanja.

"Ne želim delati razlik med disciplinami, vendar pa vrhunec zime prihaja naslednji teden, naslednji vikend. To je naša Planica, ki je v slovenskem srcu in kjer bomo Slovenke in Slovenci pokazali, kako številčni smo. Z mojimi prijatelji, ki nas tu obiskujejo in ki so prireditelji tekem za svetovni pokal, smo se pogovarjali, da bo nekako vsaj dvakrat, če ne trikrat več ljudi v Planici kot na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Schladmingu. To je pa tudi najboljša popotnica naši kandidaturi za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2017 v Planici. Mislim, da se bo naslednji teden Planica pokazala v vsem svojem čaru," je Tomaž Lovše ob koncu smučarskega praznika v Kranjski Gori že napovedal slovenski skakalni praznik v dolini pod Poncami.

Ob nesoglasjih s štabom najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze je Lovše umiril strasti: "Odločil sem se, da do konca sezone glede te teme ne bom dajal izjav. Strinjam se, da Tina zdaj  potrebuje mir. Dobila je veliko podpore in veliko denarja s strani SZS in veliko miru. Naj dokonča te tekme, navijam za njo kot vsi ostali in upam, da bo osvojila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ko bo končala ta ciklus tekem, pa se bomo morali pogovarjati. Tina Maze je naša največja šampionka v alpskem smučanju in ona mora biti vzor ne le z rezultati, ampak tudi s tem, da vrača okolju, iz katerega je izšla, in organizaciji, ki jo finančno podpira, in sicer iz denarja sponzorjev, za katere je treba 'delati', ne pa se kregati. Ob tem bi želel kolega Andrea Massija popraviti, ko je dejal, da je Tina Maze slovensko smučanje. Moram reči, da so Tina Maze, naši skakalci, Robert Kranjec, naši biatlonci, Jakov Fak in še mnogi drugi, denimo Filip Flisar, vsi oni so naše smučanje in bog ne daj pozabiti na našo mladino."


tina maze ofterschwang odstop | Avtor: EPA EPA
"Letošnja sezona je najuspešnejša v zgodovini slovenskega smučanja. To je dejstvo. Po drugi strani pa v tej sezoni, ki se končuje in že delamo načrte za novo, nismo nikoli bili tako finančno stiskani, nikoli nismo imeli toliko stvari ogroženih kot zdaj. Vedno sem govoril, da slovensko smučanje deli usodo slovenske družbe in gospodarstva, vendar pa me takrat nekateri niso razumeli, saj so se sredstva še povečevala. Zmanjševanje proračunskih sredstev, česar se mora vlada lotiti, bo neugodno vplivalo tudi na šport. Odločitev, da se zamrzne podpisovanje pogodb s trenerji, je prizadela tudi 50 trenerjev na zvezi, večina jih dela po klubih, in ti ljudje od 1. marca ne dobivajo plač. Na eni strani veliki uspehi, na drugi strani pa imam, objektivno gledano, velike skrbi. Če se financiranje trenerjev ne obnovi, bomo imeli le še ASK Kranjska Gora in SK Branik Maribor, ki imata finančno zaslombo v pokalu Vitranc in Zlati lisici, in še kakšen klub premožnih staršev," je prvi mož smučarske organizacije opozoril na ne preveč zgledne finančne razmere.

Po Flisarjevi zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskem krosu so se v javnosti pojavila ugibanja, ali bo tudi Mariborčan užival enak šampionski status, kot ga ima Mazejeva. Lovše v zvezi s tem neposrednega odgovora ni dal, razbrati pa je bilo mogoče, da takšni zamisli ni naklonjen: "S Filipom se bom zanesljivo srečal, saj doslej za to še ni bilo priložnosti. Občudujem njegovo zmago. S temi njegovimi rezultati bo treba zadevo na novo pogledati in poiskati sponzorja, da bo imel vsaj dostojne pogoje. Po drugi strani pa smučarska zveza ne more biti samopostrežni bankomat, ko se lahko vsakdo sprehodi do medijev in reče, meni pa pripada to in ono. Po eni strani veliki uspehi, po drugi strani pa ne vem, ali bi se zjokal, kajti znašli smo se v zelo zaostrenih pogojih pridobivanja sponzorskih sredstev. Za nameček je predvideno še zmanjšanje sredstev s strani države, zato dejansko ne vem, kako bomo sestavili proračune panog, da bomo omogočili to, kar si ta generacija zasluži. Torej, da bo imela dostojne priprave za Soči, poleg tega pa moramo poskrbeti za obetavno mlado generacijo, ki si zasluži optimalne pogoje, da bo iz njih lahko nekaj nastalo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.