Šport
17 ogledov

Lovše: Zadeva Maze zame zaključena

smučarska zveza szs lovše kürner čad Boštjan Tacol
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše je več kot zadovoljen z uspehi naših športnikov v letošnji zimi. A vse še zdaleč ni popolno. Še vedno je zelo "popularen" spor z ekipo Tine Maze.

"Ob dosežkih naših športnikov sem srečen, a po drugi strani ne vem, ali bi se zjokal. Športniki in športnice bodo upravičeno pričakovali še boljše pogoje. Ne vem še, kaj bom lahko storil, da bom uresničil njihova pričakovanja," je pogovor za Delo začel predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše, ki je še dodal, da "ne bi vedel, da kakšne nagrade ne bi izplačali" in da "zveza redno izpolnjuje obveznosti do tekmovalcev, uslužbencev, številnih trenerjev".

Seveda tudi tokrat ni šlo mimo Tine Maze, ki je v letošnji sezoni osvojila rekordno drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Gledati je treba širšo sliko – ne le uspehov, temveč tudi pripravljenost, da nekaj narediš za sponzorje. Marsikdo mi je že rekel, da s Tino ne bi delali, ker so z njo le zapleti. Če bi imela Tina nekoliko več komercialne žilice in pripravljenosti za sodelovanje, bi imela tako ona kot zveza večji izplen," je med drugim na vprašanje, koliko je kateri od prvakov letošnje zime vreden na trgu, odgovoril Lovše in dodal, da želi odnose s Črnjanko in njeno ekipo nekoliko umiriti. "Nočem, da bi se še naprej pogovarjali prek medijev. Na začetku mandata sem se pogajal sam, ker je bil med njo in zvezo nenehen spor, saj je šla na svoje in od zveze ni dobila nič. Alpskim disciplinam sem zagotovil višji proračun in poskrbel, da so se odnosi s Tino umirili. Kooperativnosti iz njene strani pa ni bilo, večji del opravljenih obveznosti smo morali kar nekako izsiliti. Vse je izjemno naporno. Kaj je srž konflikta? Mislim, da imam pravico, če nekomu zagotovim 212 tisoč evrov za delovanje, reči, Tina ob tej uri tega dne moraš priti tja in to narediti. Andrea Massi pa pač misli, da SZS nima te pravice, da če želi SZS, da Tina reklamira sponzorje, potem SZS nekako Tino trži, kar pa ji odžira druge prihodke. Teh 212 tisoč evrov vidi kot nekakšno pravico Tine, da jih dobi, ker zastopa Slovenijo. Vse, kar mi pričakujemo v zameno, pa je za njih nerazumno, obremenjujoče in podobno. V teh razmerah ne dam več denarja. Zadeva je zame zaključena, alpski odbor bo odločal, kaj dobi Tina. To je njihov proračun, naj se sami odločijo, koliko in pod katerimi pogoji bo dobila denar. Naj uvedejo ustrezna pravila, koliko bo dobila fiksno, koliko po delčkih po izpolnjenih obveznostih do pokroviteljev, koliko bo kazen, če tega ne bo izpolnila. Kot vem, se je alpski odbor odločil, pripravljena bo pogodba, Tina in Andrea pa naj se odločita, ali želita denar ali ne."

Vodja Tinine ekipe, Andrea Massi, je pred časom sicer zagrozil, da bi lahko v prihodnje nastopali za Slovenijo, a zunaj smučarske zveze. "Dejstvo je, da ne Tina ne kdo drug ne more nastopati, če ga ne prijavi SZS. Massi z medijskimi izjavami le poskuša ustvariti vtis, da se Tini godi krivica, da bi to sezono premagala Lindsey Vonn, če ji ne bi na poti stal Tomaž Lovše. Zakaj vseskozi menja serviserje, zakaj odhajajo trenerji? Sem jaz kriv za to? Zveza je hvaležna Tini in jo spoštuje, ne glede na to, kakšne odnose bomo imeli, bom naredil vse, da bo SZS sofinancirala program. Moja dolžnost je, da ji omogočim prave pogoje za delo. Pričakujem pa, da bo izpolnjevala dolžnosti do sponzorjev," je odgovoril Lovše, ki bo po polovici štiriletnega mandata prosil za tajno glasovanje o njegovi zaupnici. "Ne, ker mislim, da nimam zaupanj, ampak ker si za poteze, ki jih moram vleči, želim jasen mandat in zaupanje. To ni moja firma, ampak nevladna organizacija, ki nas združuje, predsednik lahko deluje le, če mu zaupajo," še pojasnjuje Tomaž Lovše.

Komentarjev 3
  • literca 17:20 26.marec 2012.

    Lovše ima prav...gleda kot podjetnik..če nekam dam denar pričakujem vlogo nazaj...Tina je pod Massijem preveč samosvoja in posluša njega kot boga...čisto prav je povedal ....

  • sweetdogs 15:04 26.marec 2012.

    Lovše je en velik šalabajzer in še en v vrsti, ki se ne more sprijaznit, da je on tam zaradi športnikov in ne obratno. Še včeraj sem bral v medijih, ko je pljuval po Tini, da se ji gre samo ...prikaži več za denar, danes pa... odgovoril Lovše in dodal, da želi odnose s Črnjanko in njeno ekipo nekoliko umiriti. "Nočem, da bi se še naprej pogovarjali prek medijev." Tip očitno igra pokvarjeno igro. Zakaj se mora Tina celo sezono ukvarjat z enim funkcionarjem na SZS. Ona mora bit 100% skoncentrirana na smučanje. In ja dragi Lovše. Drugo mesto v skupnem seštevku ti da status superstarja. Kar se pa pogodbenih obveznosti tiče je pa škoda izgubljat besed. Če je pogodba jasno in dobro napisana, nima bit kaj nejasnosti... če se ne izpolnjujejo obveznosti po pogodbi, se uveljavljajo kazni. Tako nekaj čez palec govorit pa nima smisla.

  • Avatar skeptik
    skeptik 11:44 26.marec 2012.

    Lovše je sicer tudi svojga denarja vreden, a v tej situaciji mu dam prav. Zelo narobe je, da se javnost apriori postavi na stran športnika, četudi ta ne izpolnjuje vseh dogovorjenih obveznosti. Tina & Andrea: ne samo jemati, treba je ...prikaži več tudi kaj dati. Poleg rezultatov seveda. Sponzorjev bo vedno manj, zato bo treba z njimi gojiti korektne odnose. Če vama v SLO ne diši, pač smučajte za Liechenstein.