Šport
26 ogledov

Luca brez kolajne, Ceraj brez uvrstitve

lucija polavder judo sp EPA
Lucija Polavder se od svetovnega prvenstva v judu, ki ga te dni gosti Pariz, v kategoriji nad 78 kilogramov poslavlja s sedmim mestom, potem ko je v repasažu za bron klonila proti Japonki Megumi Tačimoto.

Slovenska judoistka Lucija Polavder je na svetovnem prvenstvu v Parizu v kategoriji nad 78 kg osvojila sedmo mesto, potem ko je v zadnji borbi, repasažu za bron, klonila proti Japonki Megumi Tačimoto.

Zadnji dan posamičnega svetovnega prvenstva v judu v Parizu je v popoldanskem delu nastopila le Lucija Polavder. Slednji je vse do osmine finala dobro kazalo. Najprej je z iponom premagala Britanko Sarah Adlington, nato pa še domačinko Anne-Sophie Mondiere.

Za uvrstitev v polfinale se je pomerila s Kubanko Idalys Ortiz. Slednja, sicer lani tretjeuvrščena na SP v Tokiu, je varovanko celjskega trenerja Marjana Fabjana presenetila z iponom, borba pa ni trajala niti minuto. S tem se je Polavderjeva preselila v repasažno borbo za bron.

V repasažu se je Polavderjeva postavila po robu Japonki Tačimotovi. Tudi ta borka je lani v Tokiu osvojila bron, na tehtnico pa "spravi" nekoliko več kilogramov kot Slovenka. A Polavderjeve to ni prestrašilo, saj se je navajena boriti s težjimi borkami. Polavderjeva se je s Tačimotovo doslej srečala že trikrat in v vseh srečanjih izgubila. Tako je bilo tudi tokrat. Japonka je minuto pred koncem povedla z vazarijem (7:0) in prednost obdržala do konca.

"Prvenstvo je končano, popraviti ne morem ničesar več. Sedmo mesto je soliden rezultat, čeprav sem si morda želela kakšno dobljeno borbo več. Moram reči, da sem poskusila nov način borbe in v prvih dveh sem bila kar suverena, potem pa ni šlo več, kot sem želela, in sem pristala na sedmem mestu," je svoj nastop ocenila Polavderjeva in priznala, da je Tačimotova za zdaj nerešljiva uganka: "S to Japonko se srečujeva že na vseh tekmah, v finalih svetovnih pokalov, vedno me je premagala. Enostavno je neugodna, zna se postaviti v položaj, ki je zame neugoden in enostavno še nisem našla rešitve, da bi jo premagala." Slovenska judoistka je tudi ocenila, da je bila konkurenca na tem prvenstvu zelo dobra: "Konkurenca je močnejša, ker tekmujeta iz vsake države po dve najboljši. V moji kategoriji so bile od prve borbe naprej same dobre tekmovalke, saj države s povprečnimi tekmovalkami teh sploh ne pošljejo na takšna prvenstva."

"Z njenimi borbami sem bil zadovoljen. Način je bilo treba zaradi novih pravil spremeniti, tokrat je šla v kontakt, v borbo. Z njenim sedmim mestom sem zadovoljen, a upam, da bo tudi Lucija nekoč na kakšni stopnički," pa je nastop Polavderjeve ocenil trener Fabjan.

Drugi današnji slovenski predstavnik Matjaž Ceraj je v kategoriji nad 100 kg ostal brez uvrstitve, čeprav je vknjižil dve zmagi. Najprej je z iponom ugnal Bolgara Ivana Ilijeva, nato pa je bil prav tako z iponom boljši še od Kamerunca Tieunija Ferida Mongueja. V borbi za uvrstitev v polfinale je moral priznati premoč Madžaru Barni Boru, letošnjemu evropskemu podprvaku.

"Moram reči, da sem kar zadovoljen, a ne povsem. Madžar si je v naslednji borbi poškodoval ramo in nikoli se ne ve, kaj bi se zgodilo, če bi ga meni uspelo premagati. Nekaj dni pred svetovnim prvenstvom sem si poškodoval peto vretence, a je zdaj je precej bolje, poškodba me ni ovirala pri borbah, ampak sem moral zaradi tega izpustiti nekaj močnih treningov. Zdaj me čakajo svetovni pokali, velike nagrade. Tekmovalci ne počivajo, konkurenca je huda, točke je potrebno zbirati, potegujemo se za 22 mest, ki vodijo v London," je po svojem nastopu povedal Ceraj.

S tem je prvenstvo za slovensko reprezentanco končano, saj so v nedeljo na sporedu ekipne borbe, kjer pa Slovenija ne bo nastopila. Po zaslugi Urške Žolnir, ki je osvojila bronasto odličje, je bilo znova uspešno, poleg tega pa so se do uvrstitev prebili kar trije borci (Rok Drakšič, Raša Sraka Vuković in Lucija Polavder), kar je v strnjeni konkurenci v letu pred olimpijskimi igrami lep uspeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.