Šport
83 ogledov

Luka Zahović: "Lahko bi zabil 30 golov v Prvi ligi ..."

Maribor, Sporting Anže Petkovšek
Po sredini tekmi v Ljudskem vrtu je bil v središču pozornosti Luka Zahović, ki je v sodnikovem dodatku zadel za remi (1:1) proti lizbonskemu Sportingu, velikemu rivalu njegovega otroštva. Kljub vse prej kot vsakdanjim okoliščinam za 18-letnika je sin mariborskega športnega direktorja ohranil mirno glavo.

"Težko opišem občutke. Mislim, da se vsega še ne zavedam dovolj. Liga prvakov, debi, 18 let ... Mislim, da se bom začel vsega v popolnosti zavedati šele čez nekaj dni. Morda mi bo že jutri bolj jasno, ko se bom zbudil, vendar bo takrat že treba razmišljati o naslednji tekmi proti Kopru. Ni veliko časa, da bi se veselil tega gola, čeprav sem ga seveda izjemno vesel," je po prihodu iz slačilnice povedal Luka Zahović, ki je v 92. minuti z glavo premagal Ruija Patrícia in Mariboru prinesel točko proti lizbonskemu Sportingu v uvodnem kolu Lige prvakov (1:1). Z enakim izidom se je končala tudi druga tekma v skupini G, na kateri je Chelsea gostil Schalke.

"Ko sem prišel v igro, sem bil prepričan, da bom imel kakšno priložnost, ker jih imam vedno. Napadali smo, iskali luknjo v obrambi, se dobro vključevali v napad. Žal mi je sicer za zapravljeno priložnost nekaj minut pred tem, vendar pa sem bil na koncu nagrajen za 'nos za gol', kot bi temu lahko rekli in prišli smo do zasluženega izenačenja," je zadnje minute opisal mladi napadalec. Zahović je v 79. minuti zamenjal Dareta Vršiča, nekaj trenutkov zatem, ko je Nani povedel Portugalce v vodstvo.

Pred tekmo je težje zaspal

Na vprašanje, ali so mu zadnji zadetki v Prvi ligi TS in Ligi prvakov prislužili več spoštovanja pri soigralcih, je odgovoril: "Soigralci se med seboj spoštujemo, odkar sem v ekipi. Je pa seveda potreben čas, da se ekipa prilagodi in začne zaupati 18-letniku na igrišču. Zaenkrat mi gre dobro od rok in prepričan sem v svetlo prihodnost. Vsi se zavedamo, da moramo začeti nizati zaporedne zmage v prvenstvu. Danes se bomo še malce poveselili te točke, jutri pa bo treba v glavi že 'preklopiti' na Koper."

Čeprav se je Zahović v zadnjih tednih že povsem uveljavil v prvi ekipi, je bila sredina tekma zanj vendarle posebno doživetje. "Ponoči sem malce težje zaspal, vendarle je bila to prva tekma v Ligi prvakov. To je velika stvar za Slovenijo, Maribor, ljudi, klub ... Igral sem proti klubu iz svoje rodne države in normalno je, da so se mi misli prepletale v glavi, preden sem zaspal. Sicer pa je bila priprava na tekmo enaka kot vedno," je pojasnil.

Sporting ali nižjeligaš - vedno enako

Sin najboljšega strelca slovenske reprezentance je bil tokratnega zadetka lahko še posebej vesel, saj je zadel proti klubu, s katerim je bil bitke že od malih nog. "Gola sem vedno vesel, vseeno mi je, proti kateremu nasprotniku. Danes je to pač bil Sporting, veliki rival mojega otroštva in po tej plati je bilo vse skupaj morda še malce slajše," je dejal Zahović.

"V mlajših kategorijah sem se seveda velikokrat srečal s Sportingom. Ne spomnim se, da bi jim že kdaj zabil gol. Mislim, da ne, ker sem (pri Benfici, op. a.) večinoma igral bolj na položaju vezista. Sicer pa sem vedno enako motiviran - ali igram proti Sportingu, ali pa v pokalu proti kakšnemu nižjeligašu. Na vsako tekmo se pripravljam enako, vedno z enako mentaliteto in samozavestjo, ne glede na to, proti komu igram. Posebej, ko si mlad in ko začenjaš kariero, moraš vedno pokazati trenerju, da se lahko zanese nate," se trenutno prvi strelec slovenske Prve lige (pet golov) zaveda, da se je v nogometu treba na novo dokazovati praktično vsakih nekaj dni.

"Doma sva oče in sin, na stadionu ..."

Luka je dejal, da takoj po tekmi ni spregovoril z očetom, ampak se je veselil skupaj s soigralci. "Z očetom še nisva spregovorila. Objela sva se, tako kot sem se objel s soigralci, čestitali smo si za dober rezultat. Morda bo sedaj doma padla kakšna beseda, bomo videli."

"Z očetom se v zadnjih časih (ko Luka kot po tekočem traku dosega zadetke, op. a.) pogovarjava tako kot vedno, ni neke spremembe. Morda je komu težko razumeti, kako to izgleda doma, vendar doma sva oče in sin, na stadionu pa sva športni direktor in igralec. Če tega prej niso vsi verjeli, lahko sedaj začnejo. Mislim, da dobro izkoriščam ponujene priložnosti. Pravzaprav se niti ne vidiva tako pogosto, kot bi si marsikdo mislil. Zjutraj trening, kosilo, popoldne trening, čas z dekletom ... Včasih si vzameva čas in si v nedeljo skupaj pogledava tekmo, vendar ne pogosto," je pojasnil Zahović.

Maribor, Sporting | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V preteklih mesecih je bilo pogosto slišati namige, da je Luka v moštvu Maribora le zaradi položaja njegovega očeta. Mladenič je z odličnimi predstavami v zadnjem času utišal skoraj vse kritike. "Ne ubadam se s tem, kaj mislijo drugi. Vem, da bi lahko v Prvi ligi zabil 30 golov, pa bi se še vedno našli tisti, ki bi vse videli negativno. Je pa lepo videti, koliko dobre volje je v Mariboru in lepo je, ko ti ljudje zaupajo. Res se zahvaljujem za podporo, ki jo prejemam od Viol," je v slogu prekaljenega profesionalca Zahović pokomentiral zlobne jezike.

"Morda bom dobil kakšen klic ... "

V preteklih dneh je veliko prahu dvignil portugalski časnik Record, ki je špekuliral o možnem igranju Zahovića za portugalsko reprezentanco. Mladi nogometaš je dejal, da bi razmislil o igranju za Portugalsko, po tekmi proti Sportingu pa je zagotovil, da še nikakor ni čas za pogovor o tej temi. "Prah se je dvigoval zaradi takšnih in drugačnih stvari, v katere se sedaj ne bi rad poglabljal. Vedno sem miren, ne obremenjujem se s tem, kar drugi govorijo in pišejo," je dejal Zahović.

Je torej slovenski selektor lahko miren glede prihodnosti otroka Benfice? "Najprej se je treba pozanimati (smeh, op. a.). Morda bom ta teden prejel kakšen klic, vendar se sedaj ne bi rad pogovarjal o tem. Ko bo čas za to, bo čas za to," je z nasmehom na obrazu dejal mirni najstnik.

Po tekmi Coldplay

Morda je razlog za njegovo umirjenost tudi v tem, da po tekmi, kot je razkril sam, posluša umirjeno glasbo. "Glasba skupine Coldplay je precej mirna," je povedal mladi up mariborskega kluba, ki pa pred srečanjem prisega na bolj živahne ritme, ki pospešijo srčni utrip. "Vsak imajo svojo glasbo, vsak ima rad svoj ritem," je zaključil dijak III. mariborske gimnazije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.