Šport
76 ogledov

Zahović prinesel točko v 92. minuti!

Maribor, navojači
1/27
KatarinaPonjavić
Po petnajstih letih je slovenski prvak Maribor spet del evropske nogometne elite, svoje udejstvovanje med najboljšimi klubi je začel z domačim remijem proti lizbonskemu Sportingu (1:1). Za točko je zabil Luka Zahović v 92. minuti.

Mariborski strateg Ante Šimundža je poškodovanega Marka Šulerja v zadnji vrsti nadomestil z Brazilcem Arghusom. Na sredini vezne linije je Aleš Mertelj pričakovano dobil prednost pred Amirjem Derviševićem, na levi strani srednje vrste pa je zaigral Izraelec Sintayehu Sallalich, medtem ko je Damjan Bohar ostal na klopi. Najbližje napadalcu Marcosu Tavaresu je začel Agim Ibraimi.

 
Trener Sportinga Marco Silva je v primerjavi z zadnjo prvenstveno tekmo proti Belenensesu naredil le eno spremembo v začetni enajsterici, na desnem bočnem položaju v zadnji vrsti je Ricarda Esgaia zamenjal Cédric.
 

Sporting začel bolje

Srečanje se je pričakovano začelo s previdno igro obeh ekip, malce bolj so bili v napadu aktivni gostje, dva povprečna predložka z desnega boka in mlačen strel Cédrica z razdalje pa niso preveč ogrozili Jasmina Handanovića. V deseti minuti smo videli prvo konkretnejšo akcijo Maribora, ko se je na levi strani odprlo nekaj prostora za Ibraimija, njegov strel na bližnjo vratnico z 20 metrov je odbil gostujoči vratar Rui Patrício. Takoj zatem je na drugi strani na desni strani kazenskega prostora preigraval William Carvalho, a njegov predložek ni našel soigralca.

V 17. minuti je za razdalje poskusil tudi Adrien Silva, žoga pa je končala na južni tribuni. Štajerci so zgostili obrambni zid pred svojim golom in skušali goste presenetiti s hitrimi žogami prek obrambe. Leões s takšno taktiko Mariborčanov niso imeli težav, v 21. minuti pa bi kaj lahko povedli. Arghus je storil nepotreben prekršek na levi strani domače obrambe, prosti strel s približno 25 metrov oddaljenosti je izvedel Jefferson, njegov ostri predložek pa je poskrbel za zmedo v vrstah vijoličastih, vendar je Handanović po instinktivnem posredovanju ostal nepremagan.
 

Prečka prebudila domače

 Po 25 minutah igre je Sporting začel povsem dominirati v polju, domačini so težko povezali več podaj. Kljub temu pa jim zbranost v obrambi ni popustila, še naprej so dobro odbijali visoke žoge v svojem kazenskem prostoru. Vrhunec portugalske prevlade se je zgodil v 30. minuti, ko je André Carrillo odigral odlično dvojno podajo z Islamom Slimanijem, Perujec pa je nato sam prišel pred vrata, a ni uspel premagati Handanovića, ki se je dobro "ulegel" in strel odbil z nogama. V nadaljevanju akcije je Carrillo še enkrat prišel do žoge in s plasiranim strelom zadel prečko.

Že štiri minute kasneje so Lizbončani spet zapretili, tokrat je po kotu najvišje skočil Carvalho, njegov strel je pred golovo črto odbil Dare Vršič. V zadnjih minutah prvega dela so se Štajerci le otresli pritiska in tudi sami nekajkrat nevarno ogrozili gol gostov. V glavni vlogi je bil Ibraimi. Najprej je makedonski reprezentant podal do Tavaresa, slednji pa je z glavo sprožil preslabotno. Hitro je sledil nov pobeg domače desetice po desnem boku, tokrat je do strela prišel Sallalich, toda zadel le obrambni blok.
 
Nato je Ibraimi z udarcem dvakrat poskusil kar sam, prvič je Patrício njegov strel stežka odbil, drugič pa je gostujočemu čuvaju mreže spodrsnilo, ko je močan strel zletel le malce mimo njegove desne vratnice. Najlepšo priložnost pa so si slovenski prvaki priigrali v 43. minuti. Po prekršku nad Sallalichem je prosti strel z leve strani izvedel Vršič, do strela z glavo je prišel Aleksander Rajčević, meril proti daljšemu spodnjemu kotu in zadel vratnico. Prvi del se je tako končal brez zadetkov.
 

Odprt začetek nadaljevanja

Pred začetkom drugega polčasa je Marco Silva že opravil prvo menjavo, namesto Andréja Martinsa je vstopil vezist João Mário. Slednji je že v prvi akciji pokazal svoje odlike, ko je z desne odlično podal do Slimanija, Alžirec je dobro streljal z glavo, Handanović pa še bolje ubranil. Domači vratar je moral hitro še enkrat posredovati, spet je poskušal Slimani. Odgovor Maribora je sledil v 50. minuti. Vršič je na desni našel Ibraimija, ta je povlekel proti kazenskemu prostoru in prenesel žogo na levo do Tavaresa, udarec slednjega pa je, po odboju od bloka, končal dober meter ob levi vratnici Patrícia.
 
V tem obdobju tekme smo videli tudi nekaj strelov z razdalje, Rajčević pa je v zadnjem trenutku preprečil Carrillu, da bi sam prišel pred Handanovića. V 58. minuti je Šimundža Sallalicha zamenjal z Boharjem, Mariborčani pa so si hitro ustvarili novo priložnost na levi strani, vendar je bil Tavares z močnim strelom spet za malenkost nenatančen. Ofenziva domačih se je nadaljevala in po prodoru Mitje Vilerja je Mertelj zaključil čez gol. Občinstvo v Ljudskem vrtu je še bolj glasno podprlo svoje ljubljence, a hitro bi ga lahko utišal Nani, vendar je njegov volej po odbiti žogi Handanović zanesljivo odbil. Kmalu zatem se je Silva odločil za novo menjavo, namesto Carrilla je vstopil Carlos Mané
 

Nani utišal, Zahović obnorel Ljudski vrt

Maribor, Sporting | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po obdobju malce manj razgibane igre, ko je Sporting spet prevzel rahlo terensko premoč, je prav sveži vezist Mané v 77. minuti prišel do obetavnega položaja za strel z roba kazenskega prostora in na srečo domačih zgrešil gol. Že dobro minuto kasneje pa šok za domače navijače. Nani je preigraval na desni strani, nato pa prišel do strela z roba kazenskega prostora (precej s sredine), mariborski blok je zamudil, Handanović pa ni mogel ustaviti natančnega udarca v njegov desni spodnji kot. Takoj zatem je Šimundža reagiral in v igro poslal dva sveža napadalca - Luko Zahovića in Jean-Philippa Mendyja - namesto Vršiča in Tavaresa.
 
Portugalci bi kaj hitro lahko zapečatili zmago, toda Handanović je ostal zbran in preprečil zadetek Manéja in nato še Slimanija. Francoski sodnik Clément Turpin bi v 89. minuti kaj lahko zapiskal prosti strel za domače v ugodnem položaju, a je spregledal igro z roko in Ibraimiju za protestiranje pokazal rumeni karton. V prvi minuti sodnikovega dodatka bi se lahko proslavil Zahović, ki se mu je odprlo nekaj prostora na levi strani kazenskega prostora, toda njegov strel (najprej z nogo, nato z glavo) je gostujoči vratar ubranil. Zato pa je mladenič ohranil mirne živce slabo minuto kasneje, ko je po dolgi žogi z glavo lobal Patrícia in domačim prinesel zasluženo točko.


Liga prvakov (skupina G), 1. kolo:

Chelsea : Schalke 1:1 (1:0)
Fàbregas 11.; Huntelaar 62.

Maribor : Sporting 1:1 (0:0)
Zahović 92.; Nani 78.

Maribor (4-4-2): Handanović; Stojanović, Rajčević, Arghus, Viler; Sallalich (od 58. Bohar), Mertelj, Filipović, Vršić (od 79. Zahović); Tavares (od 81. Mendy), Ibraimi.
Klop: Cotman; Mejač, Živko, Dervišević. 

Sporting (4-3-3): Rui Patrício; Cédric, Maurício, Sarr, Jefferson; Martins (od 46. João Mário), Carvalho, Silva; Carrillo (od 64. Mané), Nani, Slimani (od 90. Montero).
Klop: Marcelo; Esgaio, Oliveira, Capel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.