Šport
15 ogledov

"Mandžo" izenačil tekmo in legendo Šukerja

Schildenfeld Dujmović Pletikosa Irska Hrvaška Poznan Euro 2012
1/37
Reuters
Mario Mandžukić se je s tretjim golom evropskega prvenstva na večni lestvici izenačil z legendarnim Davorjem Šukerjem, svoji reprezentanci pa proti Italiji prinesel pomembno točko (1:1). Kockasti bodo morali za uvrstitev v četrtfinale verjetno nekaj iztržiti tudi iz zadnje tekme, ki jo bodo odigrali proti aktualni prvakinji Španiji.

Že od prve minute so Hrvati živeli nevarno. Mario Balotelli je v sredini kazenskega prostora dobil podajo s strani, se ob Vedranu Ćorluki elegantno obrnil in močno udaril proti golu Stipeta Pletikose, a meril za kakšen meter nenatančno. S svojimi uigranimi diagonalami so Italijani, podobno kot v kvalifikacijah Slovencem, povzročali celo kopico težav kockastim.

Balotelli je po lepi akciji in podaji Antonia Cassana v 11. minuti ostal sam v kazenskem prostoru, a spet preveč čakal in zapravil priložnost, Claudio Marchisio pa je s fantastičnim poskusom z roba kazenskega prostora le za nekaj centimetrov zgrešil s strelom pod prečko. V 16. minuti je Balotelli spet ostal sam, tokrat na robu kazenskega prostora, njegov strel pa je zletel točno v Pletikoso.

Hrvati so tri minute kasneje zahtevali enajstmetrovko, ko je ob Giorgiu Chielliniju padel Nikica Jelavić, a sodnik Howard Webb verjetno pravilno ni dosodil obojestranskega prekrška. Kockasti so se očitno prebudili – že v naslednjem napadu je Darijo Srna poslal nevarno žogo po tleh pred vrata Gianluigija Buffona, ki je Jelaviću za las ni uspelo preusmeriti proti vratom.

Modrić > Pirlo?

V 29. minuti je Cassano lepo prišel mimo Gordona Schildenfelda in prodrl v kazenski prostor, Hrvati pa so italijanskega strelca še enkrat dobro zaprli in razčistili nevarnost. Cassano in Balotelli sta štiri minute kasneje spet izigrala hrvaško obrambo, Cassano pa se je namesto strela odločil za podajo in hrvaška obramba je v zadnjem trenutku spet opravila svoje delo.

Cassano je v isti minuti še enkrat pobegnil hrvaški zadnji vrsti, a iz težkega položaja "iz prve" streljal nenevarno mimo daljše hrvaške vratnice. Največja priložnost oziroma kar dve naenkrat sta se Italijanom ponudili v 37. minuti, ko je Pletikosa z izjemnima paradama dvakrat zapored ustavil poskus Marchisia, ki je izvrtel njegove branilce.

Nič pa ni mogel Pletikosa storiti dve minuti kasneje. Ivan Rakitić je na 20 metrih od gola podrl Balotellija in zakrivil prosti strel za Italijo, ki ga je Andrea Pirlo s strani mojstrsko izvedel prek živega zidu za 1:0. Hrvaški selektor Slaven Bilić je pred tekmo sicer dejal, da je zanj boljši igralec njegov varovanec Luka Modrić. Gola neposredno s prostega strela na evropskih prvenstvih sicer nismo videli že od turnirja leta 2004, ko je Čeh Marek Heinz zabil Nemčiji.

italija hrvaška pirlo gol poznanj euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Tri minute pred koncem polčasa bi Italija lahko vodila že z dvema goloma prednosti, ko je eden najnižjih na igrišču, Cassano, najvišje skakal po kotu, streljal pa za las prek vrat.

Tudi Hrvati imajo Super Maria

Drugi polčas so Hrvati začeli bolje in po lepi akciji je Modrić prišel do strela z roba kazenskega prostora, a poskušal slabo, tako da je bil to le lažji trening za vratarja Buffona. Modrić je še enkrat poskušal v 49. minuti, njegov močni poskus pa je zletel čez prečko. Deset minut po začetku nadaljevanja je moral Webb za nekaj sekund prekiniti tekmo zaradi dveh bakel, ki sta na igrišče prileteli iz hrvaškega sektorja.

Hrvaški kapetan Srna je imel veliko sreče, ko je zaradi očitno namernega udarca s komolcem v glavo Motte v 60. minuti ostal nekaznovan, ko bi ga angleški sodnik lahko tudi izključil. V naslednjem napadu se je po dolgem času "vklopil" tudi Balotelli, čigar bomba je zletela za las čez hrvaško prečko.

Cesare Prandelli je menjal prvi in v igro poslal Riccarda Montoliva, ki je zamenjal Motto, Bilić pa je v igro namesto Ivana Perišića poslal Danijela Pranjića. Junak italijanskega remija proti prvakom Špancem, Antonio Di Natale, je 20 minut pred koncem tekme spet vstopil namesto povsem mirnega Balotellija.

Hrvaško izenačenje je prišlo povsem nepričakovano. Po podaji z leve je v 72. minuti do tedaj večinoma nenevarni Mario Mandžukić hladnokrvno zaustavil žogo, slabo je skočil Chiellini, in jo s pomočjo okvira gola spravil mimo Buffona za izenačenje in delirij na večinoma hrvaško obarvanih tribunah, ki so zadetek spet slavile z zdaj že obvezno "bakljado".

Ćorluka: "Igrali bomo v četrtfinalu"

Mandžukić se je s tretjim golom na evropskih prvenstvih izenačil s hrvaškim rekorderjem Davorjem Šukerjem. Hrvati so bili do konca obračuna boljši in iskali zmagoviti gol, kljub vsemu pa so imeli veliko sreče, ko so angleški sodniki po pobegu Di Nataleja dosodili neobstoječi prepovedani položaj. Po ostrem startu Chiellinija, ki ga Webb ni označil niti za prosti strel, je moral Mandžukić na nosilih igrišče zapustiti poškodovan.

"Selektor nam je rekel, da prvi polčas ni bil dober. To je obrodilo sadove. V nadaljevanju smo bili veliko boljši. Škoda, ker nismo zmagali. Težko je bilo pokrivati Balotellija, to je vrhunski igralec. Normalno je, da upanje živi dalje. Ne glede na to, s kom bomo igrali, sem prepričan, da bomo igrali v četrtfinalu," je takoj po tekmi povedal Ćorluka.

"To je zapravljena priložnost. Brez večjega tveganja smo dobro držali prednost. Potem smo bili nezbrani pri podaji s strani in dobili gol, ki bi se mu lahko izognili. Vedeli smo, da so Hrvati nevarni z visokimi žogami, ampak to ni bilo dovolj," se je glasila sodba italijanskega selektorja Prandellija.

EP v nogometu, skupina C, 2. krog:

Italija : Hrvaška 1:1 (1:0) (Poznanj)
Pirlo (39); Mandžukić (72)

Postavi:

Italija: Buffon; Maggio, Chiellini, Bonucci; Motta (od 63. Montolivo), Marchisio, Giaccherini, De Rossi, Pirlo; Balotelli (od 70. Di Natale), Cassano (od 83. Giovinco). Na klopi: Sirigu, De Sanctis; Ogbonna, Balzaretti, Abate, Barzagli, Montolivo, Diamanti, Nocerino, Di Natale, Borini, Giovinco.

Hrvaška: Pletikosa; Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Strinić; Vukojević, Modrić, Rakitić, Perišić (od 68. Pranjić); Jelavić (od 83. Eduardo), Mandžukić (od 94. Kranjčar). Na klopi: Kelava, Subašić; Šimunić, Buljat, Vrsaljko, Vida, Pranjić, Badelj, Dujmović, Kranjčar, Kalinić, Eduardo.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Španija : Irska 4:0 (1:0) (Gdansk)
Torres (4, 70), Silva (49), Fàbregas (83)

Komentarjev 1
  • Kunaver 18:15 14.junij 2012.

    Se je na Hrvatom malo strgalo. Poleg navijačic so se začeli slačiti še navijači:http://slo-kronika.si/svet/euro-2012-hrvati-navijajo-z-goloto-saj-ob-zenskih-oprsjih-navijaci-kazejo-svoje-penise/