Šport
29 ogledov

"Manningu bi privoščil še en naslov"

Peyton Manning Denver Broncos Reuters
Spet je čas za finale lige NFL, v noči na ponedeljek se bo odvil že 48. Superbowl. Tokrat se bosta pomerili ekipi Denver Broncos in Seattle Seahawks, pred spektaklom smo se pogovarjali z Jernejem Pavličem.

Zame so favoriti Denver Broncos, predvsem zaradi zelo dobre igre po zraku. Peyton Manning je izjemen podajalec in ima več izkušenj, kot na drugi strani Russell Wilson. Manning ima za seboj že osvojen Superbowl in v tem ima Denver prednost. Je pa prvaka težko predvideti,” je pred vrhuncem sezone lige NFL povedal Jernej Pavlič, lovilec moštva Ljubljana Silverhawks.

Zelo različna podajalca

Podajalec Denverja Peyton Manning ima za seboj rekordov polno kariero, a zaenkrat le eno zmago v Superbowlu. “Definitivno bi mu privoščil še en naslov. On je tip igralca, ki se pojavi vsakih nekaj let. Takšnih mojstrov ni veliko,” je dejal Pavlič in na kratko opisal razliko med Manningom in podajalcem Seattla, Russellom Wilsonom.

Obema podajalcema odgovarja drugačna napadalna postavitev. Manning izjemno dobro bere nasprotnikovo obrambo in njene napake kaznuje z natančnimi podajami, medtem ko je Wilson precej bolj atletski in lahko osvaja jarde tudi po tleh. To zna velikokrat izkoristiti za to, da pride do novega prvega poskusa.

Seattle boljši v obrambi

Seattle Seahawks imajo prednost v obrambni liniji. Prvih sedem v obrambni postavitvi (linija in 'linebackerji', op. a.) je zelo dobrih, nasploh je obramba močnejša pri Seattlu. To je lahko pomembna prednost, sploh če vemo, da je na večini zadnjih Superbowlov slavila ekipa, ki je bila boljša v obrambi. V ameriškem nogometu obstaja pregovor, ki pravi: 'napad zmaguje tekme, obramba pa prvenstva',” je adute moštva s severovzhoda ZDA navedel Pavlič.

Slednji pri Ljubljančanih opravlja vlogo lovilca. “Od lovilcev, ki bodo nastopili v Superbowlu, me najbolj navdušuje Golden Tate pri Seattlu. Je zelo eksploziven in zanesljiv. Ima sposobnost, da spremeni potek tekme. Iz teka, ki bi 'moral' biti dolg pet jardov, zna iztržiti 30 jardov. Poleg tega je tudi vračalec žoge,” je Pavlič razkril, kdo od stanovskih kolegov na letošnjem spektaklu ga najbolj navdušuje.

Nikola Grbić in Jernej Pavlič | Avtor: Gal Jakič Gal Jakič

Več jih je za Seattle

V klubu je veliko navijačev Seattla. So mlada ekipa z atraktivnim stilom igre. Poleg tega pa imajo tudi podobne drese kot mi (smeh, op. a.),” je opisal navijaško vzdušje v svoji ekipi pred spektaklom.

In kdaj lahko v NFL pričakujemo kakšnega Slovenca? “Ko bomo v Sloveniji začeli igrati nogomet na srednjih šolah in bodo prvi naši atleti odšli na ameriške šole. To lahko traja več desetletij, lahko pa samo nekaj let. Smo dovolj dobri atleti, a nam manjka znanja in izkušenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.