Šport
12 ogledov

Marguč do bronaste kolajne

Rok Marguč EPA
Deskar Rok Marguč je na svetovnem prvenstvu v Lachtalu v Avstriji v disciplini paralelni slalom osvojil bron.

To je še drugi bron Roka Marguča po SP leta 2011 v La Molini. Drugi Slovenec v izločilnih bojih Žan Košir je izpadel v četrtfinalu. Marguč je v izločilne boje napredoval z 11. dosežkom kvalifikacij, v osmini finala pa je bil za 29 stotink sekunde hitrejši od štirikratnega svetovnega prvaka Avstrijca Benjamina Karla. V četrtfinalu je nato izločil še enega Avstrijca, Lukasa Mathiesa, ki je na progi po veliki napaki izgubil boj z Laščanom.

Nato je sledil polfinalni boj s kasnejšim prvakom Italijanom Rolandom Fischnallerjem, ki pa je bil na rdeči progi od slovenskega tekmovalca hitrejši za 40 stotink sekunde. Marguč tako ni dobil priložnosti za obrambo naslova svetovnega prvaka izpred dveh let s prejšnjega prvenstva v kanadskem Stonehamu.

Že četrto odličje na SP

V malem finalu je Marguča čakal Italijan Aaron March, ki je bil v polfinalu počasnejši od Rusa Andreja Soboljeva. Marguč je Italijana premagal za 59 stotink sekunde in tako osvojil še četrto kolajno na svetovnih prvenstvih, v La Molini je bil tretji v paralelnem slalomu in drugi v paralelnem veleslalomu, pred dvema letoma v Kanadi pa je bil prvi v paralelnem slalomu.

"Res ne vem, ali sem čudežen deček ali kaj. Enostavno ne razumem, kako se mi uspe tako osredotočiti na tekme svetovnega prvenstva, medtem ko mi na svetovnem pokalu tega ne uspe. Že kvalifikacije so pokazale, da sem sposoben velikih stvari, čeprav 11. mesto tega ni napovedovalo. A že v kvalifikacijskih vožnjah sem imel odlične dele, tako da sem si privozil potrebno samozavest. Sam izid kvalifikacij pa na srečo tokrat ni bil pomemben, saj si v izločilnih bojih zaradi odlično pripravljene snežne podlage lahko napredoval tako iz rdeče kot modre proge," je po uspehu dejal Marguč.

Košir računa na veleslalom

Košir se je z najboljšim časom kvalifikacij uvrstil v izločilne boje paralelnega slaloma deskarjev na svetovnem prvenstvu v Lachtalu. V osmini finala je izločil Nemca Daniela Weisa, od katerega je bil hitrejši za 32 stotink sekunde, a je nato v četrtfinalu naletel na razpoloženega Soboljeva, kasnejšega finalista in dobitnika srebra, ki je bil od Tržičana hitrejši za 51 stotink sekunde. Košir je tako ostal brez prve kolajne s svetovnih prvenstev.

"Vodstvo po kvalifikacijah ne zagotavlja ničesar. V zelo pomembnem trenutku sem storil manjšo napako, v tistem zavoju sem presegel svoje zmožnosti. Moj nastop ni bil najbolj pameten in taktičen, za kar sem bil kaznovan. Glede na moje počutje v zadnjem času, pa sem s svojim nastopom zadovoljen. Zamudil sem sicer eno priložnost, toda ni konec vsega. Jutri je paralelni veleslalom in treba je iti od začetka. Najprej ponoviti kvalifikacije, nato pa biti nekoliko bolj fokusiran na vožnje," pa je po tekmi dejal Košir.

Prepočasni za uvrstitev med najboljših 16 so bili Jure Hafner (22.), Tim Mastnak (28.) in Jernej Demšar (37.). V kvalifikacijah je izpadla tudi edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik (24.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.