Šport
17 ogledov

Márquez in Rossi zakopala bojno sekiro

marc marquez EPA
Ob zaključku dirke za VN Katalonije v najelitnejšega razredu motoGP sta si prvič po letu 2015 v roke segla Valentino Rossi in Marc Márquez.

Dirkaški konec tedna v Barceloni, kjer je bila na sporedu sedma letošnja dirke motociklističnega prvenstva, je zaznamovala nesreča in smrt Španca Luisa Saloma, ki se je tragično ponesrečil na petkovem prostem treningu.

Zmage v elitnem razredu motoGP se je veselil Valentino Rossi, ki je uvrstitev na najvišjo stopničko posvetil Salomu. Dirkaški konec tedna v katalonski prestolnici pa nam bo ostal v spominu tudi po prizoru, ki se je zgodil po koncu nedeljske preizkušnje. Ob prihodu v paddock sta si namreč v roke segla nekdanja prijatelja, od zaključka lanske sezone pa zaprisežena sovražnika, Rossi in Marc Márquez.

''The Doctor'' se je v zadnjih krogih dirke ubranil napadov mlajšega izzivalca in si privozil 88. zmago v elitnem motociklističnem razredu. Obračun dvej kandidatov za naslov svetovnega prvaka je bil napet, izenačen in predvsem čist.

Dirkača sta bila na bojni nogi vse od zaključka lanske sezone, ko je Rossi nekdanjega prijatelja obtožil, da v boju za naslov svetovnega prvaka pomaga rojaku Jorgeju Lorenzu

Márquez je večkrat pokazal interes, da bi z Rossijem rad zakopal bojno sekiro. ''Nikakor se ne strinjam z Valentinom, a tudi v prihodnosti mu bom vedno pripravljen seči v roko,'' je pred lansko dirko v Valencii, na kateri je Rossi izgubil naslov svetovnega prvaka, dejal Márquez.

Pol leta kasneje je njegova želja postala realnost, saj sta si dirkača po koncu dirke v Barceloni izmenjala čestitke. Rossi je na tiskovni konferenci dejal, da ju je k spravi spodbudila nesreča Saloma. ''Mislim, da je bilo prav tako. Ko se zgodijo takšne stvari (nesreča Saloma, op. a.), vse ostalo postane nepomembno. Majhne reči. To je velik šport. Naša strast. A obenem nevaren. Normalen odnos med dirkači je v pomoč,'' je povedal Rossi.

''Pogledal sem ga in nisem vedel, kaj želi narediti. Nato sem se mu približal in mu segel v roko. Mislim, da si je zaslužil zmago. Za nami je težak in žalosten konec tedna za motoGP. V nedeljo sem imel znova občutek, da je med nami družinsko vzdušje. Vsi se podpiramo med sabo. Med nami vlada spoštovanje, saj vsi ogromno tvegamo. Zame je bilo zelo pomembno, da sem Valentinu segel v roko. Zelo sem vesel za to,'' pa je povedal Márquez.

Na vprašanje, ali je ta dirka postala iztočnica za nadaljnjo otoplitev odnosov, je bil Rossi kratek in jedrnat. ''Da,'' je odvrnil. ''Prav,'' se je nasmehnil Márquez in v dokaz očitnega napredka roko položil na Rossijevo ramo. 

Komentarjev 5
  • smejka 17:31 06.junij 2016.

    Všeč mi je razplet, saj ne maram sovraštva."Mali" mi gre malo na živce, a je iz pravega testa.Rossi pa je unikat.

  • vzev 16:10 06.junij 2016.

    Če starejši začne nekaj lažno obtoževati in nato še izrivati iz steze, je očitno mularija res bolj "pametna".

  • marabunta 14:51 06.junij 2016.

    ma nemoj, mularija je itak vedno bolj "pametna" od starejših, a ne??....