Šport
48 ogledov

Massi: "Po prvem zavoju videl, da smo mrtvi"

Maze Sölden svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje EPA
Tina Maze ni ponovila začetka lanske rekordne sezone in ledenik v Söldnu zapuščala s skromnim 18. mestom. Priznala je, da pravega občutka ni imela že na treningih.

"Razlogov za tak razplet je več, nikoli ni en sam. Že zadnjih nekaj tednov zavoji na treningih niso bili taki, kot bi si želela; tudi danes je bilo tako. Potem pa prideš na tako zahtevno strmino s pritiskom favoritke, kar je zelo težko. Če imaš malo negotovosti, je težko spusti smuči. To se je danes videlo. Nisem imela ritma. Ta dan bom morala čim prej pozabiti in se osredotočiti za naprej. To seveda ne pomeni konca sezone. Začetek gotovo ni dober, bom pa to skušala obrniti na naslednjih tekmah," je po otvoritvi sezone povedala Tina Maze. Črnjanka je obrambo velikega kristalnega globusa in rekordnih 2.414 točk začela s skromnim kompletom trinajstih veleslalomskih točk.

Že po prvi vožnji je bila z več kot dvema sekundama za vodilno in poznejšo zmagovalko Laro Gut na šestem mestu, po finalu pa je zdrsnila na rob dvajseterice.

Na čudnem ledeniškem snegu se ni znašla

"Edino, kar me je zanimalo danes, je bila zmaga. Potem pa sem veliko zaostala že po prvi vožnji. Danes mi enostavno ni šlo. Mogoče malo premalo verjamem vase in bo to potrebno izboljšati. Pogovarjala sem se s Tesso Worley, ki je tudi vrhunska smučarka in veleslalomistka. Obe sva ugotovili, da se na tem čudnem ledeniškem snegu nisva znašli. Lara Gut si je že na treningih na tem agresivnem snegu prismučala kar precej prednosti. Meni pa že na treningih ni šlo, zato je bilo težko najti hitro smučino na tekmi. Ker mi že vadba ni stekla, je bilo težko priti na tekmo. Strah je bil prisoten kot vedno na prvi tekmi, če nisi v 'top' formi. Letos enostavno nisem bila tako dobra kot lani. Zato se je bilo še težje pripraviti na popoln napad in suvereno smučanje," je dodala Črnjanka.

Gut Sölden svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje | Avtor: EPA EPA
Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze in njen življenjski sopotnik, je po nastopu povedal: "Česar sem se bal, se je zgodilo. Slabi občutki, ki jih je imela na treningih na strmini, so se prenesli na tekmo. Te stvari je potrebno urediti in razmišljati pozitivno. Tekmovalki je potrebno verjeti, ko je slaba, ko je dobra, se vsi 'slikajo' okrog nje. Ta nastop je sprožil alarm. Potrebno je urediti stvari in drastično reagirati. Že po prvem zavoju sem videl, da smo danes 'mrtvi'."

"Tina je taka – ko ji ne gre, ji pač ne gre"

Livio Magoni, prejšnji trener Mazejeve, je po koncu lanske zime odšel iz ekipe in se pridružil italijanski reprezentanci. Nadomestil ga je Walter Ronconi, serviser pa je ostal Andrea Vianello.

"Nimam nobenega dvoma v smuči in serviserja, če bi mogel priseči, bi prisegel prav na ti dve stvari. Lahko bi tudi dejal, da je bila Tessa Worley danes slabša, Maria Höfl Riesch je padla, Lindsey Vonn ni prišla. Lara Gut pa je bila dobra že na treningih ... Tina Maze je pač taka, da tedaj, ko ji ne gre, ji pač ne gre. Ima kondicijo, smučarsko bazo, tehniko in material. Glava pa je zelo kompleksna. Tudi ni mogoče, da bi prišel kak psiholog in s čarobno palico vse uredil. Ne bo, je pa tu cel kup dejavnikov," je nadaljeval Massi.

Lavtarjeva presrečna s prvima točkama

"Zaupanje v novega trenerja, v lastne sposobnosti, v druge ob njej ... Pritisk je obstajal po tako uspešni prejšnji sezoni. Je Slovenka, ki prihaja iz majhne vasice. Jasno, da je bil pritisk. Ne iščem izgovorov, toda včasih pade v to staro Tino. Toda moj avto gre lahko le naprej in ne nazaj, barko bo treba izravnati. Že velikokrat v preteklosti smo naredili prave poteze in se je po padcih pobrala ter osvajala odličja. Tudi tokrat bom ostal ob njej in poiskali bomo rešitve," je še dodal Massi.

Veliko bolj zadovoljna je bila Katarina Lavtar, ki je na 29. mestu osvojila prvin točki v svetovnem pokalu v karieri.

"Sem zadovoljna, ker sem osvojila točke in bila prvič v drugi vožnji svetovnega pokala. Nisem pa zadovoljna s spodnjim delom, pa tudi malo slabo sem ocenila zgornji del, ki ni bil tako zaprt, kot sem pričakovala. V finalni vožnji sem do zadnjega loka le uživala. Ko pa sem videla cilj, sem si mogoče malo preveč želela dobrega izida in zato potegnila 'ročno zavoro' in popustila. Še pred mesecem dni pa ne bi mogla česa takega napovedati. Zadnji teden pred tekmo pa je steklo," je pojasnila Lavtarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.