Šport
18 ogledov

Matt drugič zapored, Valenčič 6.

1/14
Žurnal24 main
Slalom na 50. pokalu Vitranc v Kranjski Gori je dobil Avstrijec Mario Matt, ki je zmagal drugič zapored. S šestim mestom je pozitivno presenetil Mitja Valenčič, potem ko je v finalu smučal izjemno.

Po polovici je bil Valenčič na 14. mestu, nato pa je s šestim časom druge vožnje napredoval med prvo deseterico.  "Zelo sem vesel. Končno mi je uspela vožnja, kot sem jo kazal že prej, a ne na tekmah svetovnega pokala. V drugi vožnji sem šel odločno, a pazil, da ne bi naredil kakšne neumnosti. Vesel sem, da mi je to uspelo pred domačim občinstvom. Poskusil sem čimbolj 'odklopiti' vse in se skoncentrirati samo na vožnjo," je dejal Valenčič.

Zelo sem vesel. Končno mi je uspela vožnja, kot sem jo kazal že prej, a ne na tekmah svetovnega pokala.
Mitja Valenčič

Z današnjim uspehom si je zagotovil še zadnji nastop v sezoni, saj je zdaj na 23. mestu skupnega slalomskega seštevka. Ima 103 točke, v vodstvu je kljub drugemu zaporednemu odstopu Ivica Kostelić s 478, mali globus je dosegljiv še danes prav tako diskvalificiranemu Francozu Jean-Baptistu Grangeu (442), teoretično pa tudi še Andreju Myhrerju, zdaj je pri 383 točkah.

Na koncu je bil razplet tesen, še bolj tesno pa je bilo po prvi vožnji. Peti Matt je zaostajal 28 stotink za Švedom Axlom Baeckom, za slednjim pa sta bila le s stotinko oziroma dvema zaostanka še Manfred Mölgg in Myhrer. A izkazalo se je, da je bilo za zmago bolje napasti iz ne preveč oddaljenega ozadja.

Matt je tako skočil na prvo mesto, Kasper je na koncu ostal drugi, na tem mestu pa se mu je pridružil še Baeck, ki je naredil manjšo napako. Myhrer se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, peti pa je bil Mölgg, ki mu je to mesto skupaj s sedmim s sobotnega veleslaloma prineslo tudi zmago v kombinaciji pokala Vitranc in dodatno denarno nagrado.

Za slovenskega trenerja Pavlija Čebulja je bila po sobotnem razočaranju nagrada današnje šesto mesto Valenčiča. "Vsekakor je tole vrhunski rezultat Mitje. Vse čestitke. S takšno trenersko zasedbo, kot jo imamo, smo dali vse od sebe. Prepričan sem, da je to mesto rezultat dela v sezoni. Kar se ostalih tiče ... Matic je vstal s postelje in dobil infuzijo, da je lahko startal, pa je zaostal za finalom samo 19 stotink," je ocenil Čebulj.

Valenčičeve točke so bile edine slovenske danes. Matic Skube je bil drugi adut za finale, toda zjutraj je imel zdravstvene težave, zaradi slabosti in bruhanja je bil precej oslabel. Kljub vsemu je odšel na start, toda v zgornjem delu pred merjenjem vmesnega časa naredil veliko napako. Ta ga je na koncu stala uvrstitve med 30 najboljših, saj je bil 34.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Od trojice Slovencev je polovica nastop končala v snegu na prvi vožnji. Veliko smolo je imel Klemen Kosi, ki je bil prvič na startu tekme svetovnega pokala, a se je debitantska vožnja končala z odpeto smučko že po treh vratcih. Odstopila sta še Miha Kürner in Bernard Vajdič, medtem ko Patrick Jazbec ni bil dovolj hiter za drugi nastop.
Pred drugo vožnjo pa je podkorenska strmina doživela še slovo enega od najboljših slovenskih smučarjev zadnjega desetletja. Mitja Dragšič se je kot predtekmovalec zadnjič zapeljal med vratci, saj bo smučke - danes je začel vijuganje s starimi "sulicami", končal pa z modernimi smučmi s stranskim lokom - odložil v kot. "Začel sem na klasiki z dva metra in še daljšimi smučmi, ob vmesnem času sem se preobul v današnji svet. To je življenjska zgoda moje kariere. Na svoje dosežke bom ponosen, dokler bom živ," je ob slovesu dejal Dragšič.

Kranjska Gora, slalom (M):


1. Mario Matt (Avt) 1:49,14
2. Axel Baeck (Šve) + 0,09
  . Nolan Kasper (ZDA) + 0,09
4. Andre Myhrer (Šve) + 0,35
5. Manfred Mölgg (Ita) + 0,79
6. Mitja Valenčič (Slo) + 1,00

Izven finala:
34. Matic Skube (Slo)
41. Patrick Jazbec (Slo)


Odstop:
Jean-Baptiste Grange (Fra), Bernard Vajdič (Slo), Miha Kürner (Slo), Klemen Kosi (Slo)

Skupni seštevek svetovnega pokala (31/38):


1. Ivica Kostelić (Hrv) 1307
2. Didier Cuche (Švi) 725
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 722
4. Silvan Zurbriggen (Švi) 703
5. Carlo Janka (Švi) 674
...
47. Andrej Šporn (Slo) 145
60. Andrej Jerman (Slo) 113
65. Mitja Valenčič (Slo) 103
98. Matic Skube (Slo) 38
109. Gašper Markič (Slo) 22
129. Aleš Gorza (Slo) 13
130. Miha Kürner (Slo) 12
146. Andrej Križaj (Slo) 5


Posebni seštevek slaloma (9/10):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 478
2. Jean-Baptiste Grange (Fra) 442
3. Andre Myhrer (Šve) 383
4. Mario Matt (Avt) 327
5. Marcel Hirscher (Avt) 326
...
23. Mitja Valenčič (Slo) 103
38. Matic Skube (Slo) 38

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.