Šport > Zimski športi
85 ogledov

Mayerja rešila zračna blazina

matthias mayer val gardena padec helikopter EPA
Avstrijskega smučarja Matthiasa Mayerja je pred hujšo poškodbo ob padcu na smuku v Val Gardeni rešil revolucionarni zračni telovnik.

Smukaško tekmo v Val Gardeni, ki jo je dobil Norvežan Aksel Lund Svindal, je zaznamoval hud padec olimpijskega prvaka Matthiasa Mayerja.

matthias mayer val gardena padec | Avtor: EPA EPA
Pri tem se je prvič v zgodovini tekem za svetovni pokal aktiviral t.i. ''air bag'', ki sta ga več let razvijala italijanski proizvajalec Dainese in Mednarodna smučarska zveza (FIA). Nedavno ga je na tekmah začela nositi peščica športnikov in športnic, med njimi tudi 25-letni Mayer.

Zračna blazina v smučarjevem kombinezonu se je aktivirala v manj kot desetinki sekunde in ublažila trd pristanek, ki bi za smučarja lahko imel precej katastrofalne posledice.

''Morda smo bili priča temu, da je nekoga rešila pred poškodbo hrbtenice,'' je o delovanju revolucionarnega proizvoda dejal tehnični strokovnjak Gunter Hujara.

Mayerju so na prizorišču nudili prvo pomoč, nato pa so ga prepeljali v bolnišnico v Bolzano. ''Izkazalo se je, da ima zračna blazina pomembno mesto v hitrem smučanju,'' je povedal direktor avtrijske smučarske zveze Hans Pum''Težko je reči, kakšna bi bila sicer poškodba. Kar nekaj let je bila v razvoju in lepo je slišati, da deluje takrat, ko je to potrebno,'' pa je povedal kanadski smučar Erik Guay.

Svindal je novost testiral na treningu, na dirki pač ne. ''Letos sem že strgal eno obleko, kjer je počila zadrga. Zaradi dodatnega materiala je zadrga prešibka, zato ne želim preveč raztezati kombinezona,'' je pojasnil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Odgovorne je sprva skrbelo, da se je zračna blazina aktivirala v napačnem trenutku, vendar se je kasneje izkazalo, da je izpolnila svoj namen. ''Športnik ima lahko občutek, da se bo izvlekel, a telo je v položaju, ko računalnik sistemu sporoči: 'ok, zdaj','' je pojasnil Hujara in dodal, da se sistem aktivira po tem, ko na nevarnost opozori najmanj pet od osmih senzorjev.

Zračna blazina za zdaj ni obvezna, FIS pa upa, da se bodo njenih prednosti nekoč posluševali vsi tekmovalci. ''Lahko jim samo svetujemo. To smo razvili za vas. Razmislite o tem,'' je zaključil Hujara.

matthias mayer val gardena padec | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • janban 22:21 19.december 2015.

    HEBAO VAS, kanadski tenisač Erik Guay.