Šport
7 ogledov

Maze: Vsaka napaka na smuku se kaznuje

Tina Maze olimpijske igre soči EPA
Na sredinem smuku bodo nastopile tri Slovenke, Tina Maze bo lovila svojo prvo kolajno v Sočiju.

Slovenijo bodo na olimpijskem smuku na progi Roza Hutor zastopale Tina Maze, Ilka Štuhec in Maruša Ferk, tekma pa se bo začela v sredo ob 8. uri zjutraj po slovenskem času. Mazejeva ima po četrtem mestu na superkombinaciji, kjer je bron izgubila za desetinko sekunde, novo priložnost, da osvoji kolajno tudi na teh OI.

Mazejeva, najboljša slovenska smučarka v zgodovini in prepričljivo najboljša na svetu v prejšnji zimi, je v Vancouvru pred štirimi leti prismučala do dveh srebrnih olimpijskih kolajn, zato si želi, da bi tokrat posegla po zlatu. S tem bi postala ne le edina med vsemi v slovenski zgodovini, ki bi osvojila prvo mesto na zimskih olimpijskih igrah, ampak bi bila tudi najuspešnejša slovenska olimpijka vseh časov. To je zdaj judoistka Urška Žolnir, ki ima v lasti edino posamično zlato medaljo v ženski zgodovinski zbirki, ob tem pa si je na tatamiju prigarala še olimpijski bron.

Vsaka napaka se kaznuje

Na superkombinaciji so se uresničile napovedi, da bodo zaradi težkih prog vrh krojile izkušene tekmovalke, saj bi vse prve štiri tekmovalke postale prepričljivo najstarejše v zgodovini olimpijske kombinacije. "Smuk je zelo zahteven in praktično ne dovoljuje napake. Vsaka se kaznuje in je ne moreš nikjer več nadoknaditi," je menila Mazejeva, ki doslej na OI niti na treningih niti na kombinacijski tekmi smukaške proge ni v celoti izpeljala, kot bi si želela. Toda na vsakem smuku je napredovala in na kombinacijskem, resda brez nekaterih specialistk, zasedla tretje mesto.

Potem ko je bila zelo razočarana po superkombinacijskem razpletu, bo zelo pomembno, kako se bo psihično zbrala in pripravila na naslednje tekmovanje. Sama je dejala, da ima v Sočiju še tri priložnosti, na smuku, superveleslalomu in veleslalomu. Njen trener Mauro Pini, ki se je ekipi pridružil šele na začetku leta in že stkal dobre vezi z eno izmed zvezdnic teh OI, je dejal, da bo treba kombinacijo čim prej pozabiti "in vse misli usmeriti v smuk, na naslednjo tekmo".

Ilka z dobrimi obeti

Petra Majdič, vodja slovenske reprezentance, ki je bila v svoji izjemno uspešni tekaški karieri že v podobnih položajih kot tokrat Mazejeva, pa je dejala: "Na OI ne obstaja popravni izpit. To je najtežje. Upam, da jo bo to, kar se je zgodilo na prvi tekmi, tako razjezilo, da se bo poskušala že na sredinem smuku dokazati. Ima še precej priložnosti. Verjamem, da je tako jezna v sebi, da bo šla naprej. Upam, da bo vreme ostalo stabilno in ne bodo odločale smuči.

Mariborčanka Ilka Štuhec, nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja, je bila 11. na kombinacijskem smuku. Po predčasnem koncu slalomske tekme si želi, da bi drugo tekmo na svojih prvih OI končala. Z desetim mestom na kombinaciji je najboljši olimpijski izid dosegla Maruša Ferk. Po smuku je bila šele 17., ker je zelo slabo odpeljala zgornji del proge. To želi tekmovalka z Blejske Dobrave, ki je bila v svetovnem pokalu leta 2010 v Crans Montani na smuku že četrta, popraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.