Šport
28 ogledov

Mazejeva brani veliki kristalni globus

tina maze marcehl hirscher Reuters
Pred vrati je nova sezona alpskega smučanja, v kateri bo najboljša smučarka na svetu Tina Maze kot prva Slovenka branila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tini Maze v čast so 17. marca letos v ciljni areni v švicarskem Lenzerheideju, kjer se je končala sezona svetovnega pokala 2012/13, v pol ure trikrat zaigrali slovensko himno Zdravljico, najprej za zmago na veleslalomu na finalu, nato za mali veleslalomski globus, ter za veliki kristalni globus za skupno zmago v pokalu.

Izboljšala rekord Herminatorja

Mazejeva je v minuli zimi zbrala rekordnih 2414 točk v svetovnem pokalu, kar je 414 točk več od prejšnjega rekorda Avstrijca Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000. Drugouvrščeno Nemko Mario Höfl-Riesch je ugnala s kar 1313 točkami prednosti, kar je prav tako rekordno. Na neuradni lestvici največjih razlik v svetovnem pokalu nato sledijo še leto 1997 s 536 točkami prednosti Švedinje Pernille Wiberg pred Nemko Katjo Seizinger, leto 1999 s 493 točkami naskoka Avstrijke Alexandre Meissnitzer pred Nemko Hilde Gerg, leto 2003, ko je imela Hrvatica Janica Kostelić 470 točk naskoka pred Italijanko Karen Putzer, ter leto 1996, ko je v nemškem obračunu Katja Seizinger premagala Martino Ertl za 413 točk.

11 zmag, 24 stopničk, 571.000 evrov

Črnjanka je dosegla 11 zmag in z rekordnimi 24 stopničkami v sezoni prav tako za dve uvrstitvi med prve tri prehitela Maierja. Sezono je začela z oktobrsko zmago na ledeniku v Söldnu in jo končala s prvim mestom, 22. v karieri, na zadnji tekmi zime v Lenzerheideju.

sport 14.02.13. tina maze, foto: epa | Avtor: EPA EPA
Mazejeva je bila zato tudi na prvem mestu po denarnih nagradah za uspehe v sezoni in je s 571.000 evri pred skupnim zmagovalcem med smučarji, Avstrijcem Marcelom Hirscherjem (463.000). Ob tem je presegla še številne druge mejnike in se dokončno zapisala v zgodovino alpskega smučanja in športa nasploh.

Veliki in dva mala kristalna globusa

Mazejeva je prvemu slovenskemu velikemu kristalnemu globusu v alpskem smučanju dodala še svoja prva mala kristalna globusa za zmago v seštevku veleslaloma ter za zmago v seštevku superveleslaloma. Mazejeva je prva Slovenka s skupno zmago v svetovnem pokalu ter prva s tremi kristalnimi globusi. Doslej se je pet Slovencev ob koncu sezone ovenčalo z malim kristalnim globusom. Pred Mazejevo so male globuse za zmage v seštevku posameznih disciplin osvojili Rok Petrovič (1985/86, slalom), Bojan Križaj (1986/87, slalom), Mateja Svet (1987/88, veleslalom) in Špela Pretnar (1999/2000, slalom).

Ledeniška uvertura

Poletne in jesenske priprave so končane, pred smučarji, ki bodo nastopili v svetovnem pokalu, so novi izzivi. Kot že dolgo časa, bomo prve boje za stopničke spremljali na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, ženske v soboto, moške pa v nedeljo. Vse oči bodo seveda uprte v Mazejevo.

Poleg Mazejeve bosta na veleslalomski ledeniški uverturi nastopili tudi Ilka Štuhec in Katarina Lavtar. Prva že vse od sobote trenira v Pitztalu, druga pa je od prejšnje nedelje v Hintertuxu. Preostali članici ekipe, ki trenirata ločeno od slovenske šampionke, se bosta v Sölden odpravili v sredo, na petkovem treningu pa bosta imeli priložnost spoznati se s terenom.

Ligety favorit, na startu dva Slovenca

Na nedeljski preizkušnji bosta nastopila tudi dva Slovenca v moški konkurenci, Janez Jazbec in Žan Kranjec, ki sta že imela priložnost trenirati na progi, ki bo gostila tekmo. Smučarja sta po Söldnu odšla v Pitztal, kjer sta se v miru pripravljala na začetek sezone. Miha Verdnik, glavni trener moških ekip, je dejal, da smučarja kažeta vse boljše vožnje, na tekmi pa bosta morala pokazati vse, kar znata.

V vlogi glavnega favorita bo Američan Ted Ligety, najboljši veleslalomist na svetu, ki je sijajno minulo sezono odprl prav s prepričljivo zmago na ledeniku Rettenbach. Slovenci bodo tako kot nekaj minulih sezon napadali iz ozadja. Lani je sicer Jazbec prav v uvodu v sezono prekinil dolgoletno veleslalomsko sušo moške vrste z 21. mestom.

Maze Lenzerheide slalom svetovni pokal alpsko smučanje finale | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 13:33 22.oktober 2013.

    joooooj, komaj smo si malce oddahnili in odpočili od Tine, že nabijate s staro statistiko in dvigujete pritisk pred novo sezono. Smučanje je lokalni šport in svetovni pokal sploh ni svetovni, saj sodeluje le peščica držav. In koga briga, koliko ...prikaži več Team to AMaze zasluži?