Šport
9 ogledov

Mazejeva v novo sezono s tiskovko

Tina Maze Anže Petkovšek
Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze bo čez mesec dni v avstrijskem Söldnu sklicala novinarsko konferenco.

Čeprav vsebine novinarske konference najuspešnejša slovenska alpska smučarka ni razkrila, pa bo Tina Maze bržkone tik pred uradnim začetkom sezone sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti.

Izbira Söldna nikakor ni naključna. Gre za tirolsko smučarsko središče, prizorišče tradicionalne veleslalomske premiere v novo sezono svetovnega pokala. Prav v Söldnu, oziroma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je Korošica pred 14 leti, 26. oktobra 2002, osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Na istem smučišču je nato še dvakrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke, z veleslalomskima zmagama v letih 2005 in 2012.

Sölden je tako za Mazejevo pomenil začetek največjih uspehov v sijajni tekmovalni karieri, v kateri je vsega skupaj osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, kar 81 stopničk, štiri zmage na svetovnih prvenstvih ter dve na olimpijskih igrah. Vsega skupaj je na največjih tekmovanjih osvojila 13 kolajn, štiri olimpijske in devet na svetovnih prvenstvih. Kot zanimivost velja omeniti, da je na velikih tekmovanjih Mazejeva osvajala kolajne le srebrnega ali zlatega sijaja, saj v svoji kolekciji nima niti ene bronaste kolajne s svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger.

tina maze sp 2015 | Avtor: Reuters Reuters

Mazejeva je s 26 osvojenimi zmagami v svetovnem pokalu postala najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Postavila je svetovni rekord po številu točk - 2414 točk v eni sezoni svetovnega pokala, v absolutni kategoriji, tako med moškimi in ženskami, za takrat prvi in edini veliki kristalni globus. V tej prelomni sezoni 2012/2013, ko je kot prva slovenska alpska smučarka postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, je prav tako posnela pesem - Moja pot je moja odločitev.

Sezono 2015/2016 je izpustila. Letos si je tako končno vzela dolg odmor od smučanja za umiritev in osredotočanja samo na sebe. Med drugim se je preizkusila tudi v vlogi novinarke ob prenosih tekem svetovnega pokala na Eurosportu. Za Tino Maze je še en pomemben mejnik na poti osebnostnega zorenja. Na Pedagoški fakulteti Maribor je 16. maja diplomirala z nalogo z naslovom Uporaba e-izobraževalnih tehnologij spleta 2.0 na razredni stopnji.

Še mesec dni

Novinarje in javnost bo še en mesec pustila v popolni negotovosti o tem, kakšne ime načrte v prihodnosti, vse do novinarske konference, ki bo v četrtek, 20. oktobra, od 18.30 do 19.30, v Hotelu Bergland v Söldnu.

Vabilo na novinarsko konferenco je poslala prek predstavnice švicarskega medijskega podjetja GPS Performance s sedežem v Lozani. Če se bo res odločila za konec tekmovalne poti, bodo v njeni statistiki kot zadnje štiri tekme vpisane lanske preizkušnje v francoskem Meribelu, zadnje v sezoni 2014/2015, ko je bila dvakrat četrta in dvakrat tretja ter se je do zadnjega z Anno Veith, takrat še Fenninger, borila za drugi karierni veliki globus. Tega je na koncu vzela avstrijska tekmica za pičlih 22 točk več od Mazejeve.

Tina Maze | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Še naprej trdo trenira

Ta po koncu izpuščene tekmovalne sezone v javnosti ni puščala sporočil ali vtisa, da se pripravlja na nove podvige v vrhunskem tekmovalnem športu. Čeprav ni nikoli dokončno in povsem jasno ter nedvoumno razkrila, da se želi posloviti. Triintridesetletnica, za katero je 15 sezon nastopanja v svetovnem pokalu, še vedno trenira, tako v telovadnici, z utežmi, in na smučeh, čeprav ni povsem jasno, s kašnimi cilji in načrti.

Zelo nazoren v tej smeri, da lahko Mazejeva znova preseneti ter za še kakšno sezono, vsem napovedim navkljub, odloži sicer povsem zasluženo tekmovalno upokojitev, je tudi video posnetek, objavljen v začetku tedna na Facebook strani Tine Maze. V njem Mazejeva v slogu pravega super mišičnjaka dviguje uteži z drogom, tudi z le eno roko, z veliko odločenostjo. In prav nič ne kaže, da bi bila naveličana ali da se poslavlja od tekmovalnih stez in belega cirkusa, prej nasprotno. Veleslaloma v Söldnu bosta na sporedu 22. in 23. oktobra.

Komentarjev 3
  • Zmago 08:44 22.september 2016.

    "vse skupaj bolj umetno tiščano kot narodni šport"\s\sin kje si to pobral ?? Konec koncev....... je treba tišat, če hočeš kaj naredit !! ...................... očeta vprašaj ;-)))))Ti pa kar pozabi, če hočeš ! Eni ne bomo !!!Karkoli bo ...prikaži več naredila, bo naredila prav !!! Dosegla je ogromno, če še pa uspe kaj dodati pa ...................... bo še toliko več vredno !!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:08 21.september 2016.

    Dvomim da se bo vrnila. Če se pa bo pa kapo dol. Namreč najtežje se je vrnit ko enkrat izkusiš življenje pa uživaš.

  • sprehajalec 21:50 21.september 2016.

    Tina, želim si da se vrneš, bojim pa se, da ne bo več to to. Nikomur se po takšnem premoru ni uspelo vrniti tja, kjer je bil, telo se spremeni. Postavi si druge prioritete Tina, Slovencem pa zaželi, da počasi ...prikaži več začnejo pozabljati alpsko smučanje. Je bilo vse skupaj bolj umetno tiščano kot narodni šport v specifičnih pogojih nekoč.