Šport
103 ogledov

Tina Maze: Uživam v novi vlogi

Tina Maze
1/8
Anže Petkovšek
Najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze še vedno ni sprejela odločitve o nadaljevanju kariere, priznala pa je, da se v vlogi strokovne komentatorke zelo dobro počuti.

Aktualna olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze se je po prekinitvi svoje kariere posvetila številnim projektom. Med drugim se je preizkusila v novinarskih vodah, potem ko je sprejela povabilo Eurosporta in se v vlogi strokovne komentatorke udeležila tekem v Areju in Val d'Iseru.

"Odlično se počutim v tej vlogi. Govoriti o tem, kar poznaš, je zelo domače. Zanimivo mi je opazovati vsakega tekmovalca posebej, kje ima rezerve, kaj bi lahko naredil bolje ... Prej sem se posvečala sebi, zdaj pa sem se znašla v drugi vlogi, ki je zelo razbremenjujoča. Jaz opazujem druge in s svojimi izkušnjami lahko napeljem na kakšen zanimiv pogovor. To bo zame užitek delati. Morda si želim nadaljevati v tej smeri."

Mazejeva ostaja tesno povezana z belim cirkusom, ki ga je v dolgoletni karieri spoznala do potankosti. "Kar zadeva novo vlogo, rada govorim o stvareh, ki jih poznam. Ne bi rada govorila neumnosti, zato se mi zdi pametno, da ostajam v športu, ki ga poznam. V Kitzbühlu nisem bila v novinarski vlogi, tam se bila kot podpornik slovenske ekipe in Andree (Massija, op. a.). Všeč mi je bilo, da sem videla to tekmo in doživela drug nivo smučanja, ki je na nek način hollywoodski, zelo dobro organiziran."

Šokirana nad poškodbami

Tekma na legendarnem avstrijskem prizorišču je zahtevala več žrtev, med drugim tudi najboljšega smučarja v hitrih disciplinah Aksla Lunda Svindala. "Tudi sama sem šokirana nad tem, kar se dogaja. Poskušam analizirati, zakaj se je to zgodilo. Moje razmišljanje bo lahko pomagalo pri tem, zakaj pride do teh poškodb," je povedala 32-letnica.

eurosport | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Mazejeva bo v novinarski vlogi sodelovala tudi na zaključku sezone v St. Moritzu, ki bo prihodnje leto gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Neposrednemu vprašanju, v kakšni vlogi se ga bo udeležila, se je Tina izognila. "Nimam vizije za tako daleč naprej. Ideja o nadaljevanju še zori. Čakam, da mi nekdo reče, 'do takrat moraš povedati', pa tega nihče ne naredi. Tudi pri diplomi je tako. Vem, da ne morem ljudi puščati v dvomih, ker se želim še naprej ukvarjati s smučanjem. S tem mislim, da bi bila sparing partner kateri  od punc, če bi bila pripravljena delati na takšen način. Pogrešam smučanje in zavoje, tekmovalnosti in zabijanja v količke pa prav nič."

Kljub tekmovalnemu premoru pa Mazejeva ostaja aktivna. "Zadnje čase sem toliko smučala kot še nikoli. Prej sem poskrbela za fizično pripravo v fitnesu, ker moji zavoji zahtevajo dobro fizično pripravljenost. Kolena so me v zadnjem času bolela, ker nimam toliko fizične mase kot prej."

Žal ji je, da z Ano nista bili skupaj

Mazejeva z navdušenjem pozdravlja uspehe slovenskih smučark, obžaluje le, da z Ano Drev nikoli nista skupaj stali na zmagovalnem odru. "Žal mi je, da nisva tega dokazali skupaj. Lepo je, da pokažejo svoje delo," je povedala Tina in dodala, da se je Drevova že v preteklosti bolje odrezala ob njeni odsotnosti.

Novinarje je za konec zanimalo, če ji spomini na bele strmine kdaj kratijo njen spanec. "Ne, ne sanjam smučanja. Nikoli," je bila odločna Tina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.