Šport
10 ogledov

Mazejeva za stopničkami, Vonnovi rekord

Lindsey Vonn EPA
V Cortini d'Ampezzo so prireditelji imeli v preteklih dneh veliko težav z vremenom, tokrat pa sole izpeljali smuk. Tina Maze je bila peta, do 62. zmage v svetovnem pokalu je prišla Lindsey Vonn.

Najuspešnejša slovenska smučarka ima lepe spomine na progo v Cortini d'Ampezzo, 25. januarja 2014 je na tem smučišču že bila najhitrejša v smuku. To je bila v minuli zimi sicer njena edina zmaga v svetovnem pokalu, kasneje je bila Tina Maze najhitrejša še na olimpijskem smuku in veleslalomu.

Črnjanka, ki je na petkovi preizkušnji v izjemno težkih razmerah osvojila 13. mesto, je imela pred tokratnim smukom ogromno prednost v skupni razvrstitvi pred drugouvrščeno Mikaelo Schiffrin in tretjo Anno Fenninger. Američanka v smuku ni nastopila, Fenningerjeva pa je bila tokrat le deveta. Mazejeva ima zdaj 922 točk, Schiffrinova ostaja pri številki 605, Fenningerjeva pa ima pred jutrišnjim superveleslalomo, 561 točk. 

"Nimam takšnega občutka kot Vonnova"

Pred krajšo prekinitvijo zaradi slabše vidljivosti je bila v vodstvu domačinka Daniela Marighetti. Italijanki se je nato s številko 14 še najbolj približala olimpijska soprvakinja Dominique Gisin, ki je zaostala za 43 stotink. Dve stotinki hitrejša od Švicarke je bila nato slovenska šampionka. Ta je bila najhitrejša pri prvih dveh vmesnih časih, pri tretjem pa je za Marighettijevo zaostajala za 14 stotink. 

"Največ sem izgubila v spodnjem delu. Po tako mehkem snegu, kot je bil danes, sem imela težave že v Val d'Iseru. Nimam občutka, da bi pravilno obremenila smuči, da ne pritiskam preveč v sneg in ne izgubljam hitrosti. Nimam takega občutka na tem snegu, kot ga ima Vonnova. Skušam narediti kar najbolje in mislim, da je tudi današnji izid soliden. V spodnjem delu sem bila tudi preveč iz idealne linije in prav čutila sem, ko sem v snegu preveč pritisnila na smuči in izgubljala čas," je svoj nastop ocenila Mazejeva.

Vonnova izenačila rekord Moser-Prölleve

Korošico je nato prehitela zmagovalka petkovega smuka Elena Fanchini, Fenningerjeva pa je zaostala. Sledil je izjemen nastop prve favoritinje Lindsey Vonn. Ta je za več kot pol sekunde ugnala tudi do takrat vodilni italijanski dvojec.

Američanki bi 62. zmago v svetovnem pokalu, s tem je izenačila rekordni dosežek legendarne Avstrijke Annemarie Moser-Pröll, preprečila le še Elisabeth Görgl. Ta je bila najhitrejša do predzadnje meritve časa, kjer je za Vonnova zaostajala za tri stotinke, v cilju pa je nato razlika znašala skoraj tri desetinke več. 

"Zelo sem srečna. Sem sem prišla z željo, da zmagam vsaj na eni tekmi in vsaj izenačim rekord Moser-Pröllove. Tekma je bila zelo težka, ker je bilo veliko snega tik ob progi. Vrhnji del nisem presmučala najbolje, spodaj pa je bilo bistveno bolje," je dejala Vonnova po tretji smukaški zmagi v sezoni; najboljša je bila že v Val d'Iseru in Lake Louisu.

Ilka Štuhec je smuk končala na 30. mestu, Vanja Brodnik pa na 34. 

Tekmovalke z največ zmagami v svetovnem pokalu:
1. Annemarie Moser-Pröll (Avt) 62 zmag
  . Lindsey Vonn (ZDA) 62 *
3. Vreni Schneider (Švi) 55
4. Renate Götschl (Avt) 46
5. Anja Pärson (Šve) 42
6. Marlies Schild (Avt) 37
7. Katja Seizinger (Nem) 36
8. Hanni Wenzel (Lie) 33
9. Erika Hess (Švi) 31
10. Janica Kostelić (Hrv) 30
11. Maria Höfl Riesch (Nem) 27
12. Tina Maze (Slo) 26 *
   . Michaela Fignini (Švi) 26

Smuk (Ž), Cortina d'Ampezzo, izidi:

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:39 18.januar 2015.

    Kaj ga valovite- Tole je šele 61 1/3 zmaga ne pa 62 ! to je prvo . Drugo kar je pa najbolj važno je pa to , da je Prolleva ta rezultat dosegla na pol tekem manj , kot jih ...prikaži več je sedaj v koledarju SP , + sploh ni bilo superveleslaloma !! Delite udeležbo na tekmah z osvojenimi 1. mesti , pa boste prišli do rezultata , ki je za polovico boljši od Vonove !