Šport
17 ogledov

Tina Maze do tretje zmage v sezoni

Tina Maze veleslalom Are EPA
Na tretjem veleslalomu sezone je Tina Maze lovila prve letošnje stopničke v tej disciplini. Po prvi vožnji je bila Črnjanka sedma, 58 stotink za vodilno Evo-Mario Brem. A po odlični drugi vožnji so za njo zaostale prav vse tekmice. Ana Drev je bila 14., Katarina Lavtar pa 24.

Najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov je sicer že pred prvo tekmo v Äreju vodila v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na sedmih tekmah je zbrala 380 točk, 117 več od drugouvrščene Anne Fenninger (263) in 130 od tretje Kathrin Zettel (250).

Nekoliko slabše je Tina Maze nastopila na dveh veleslalomih, kjer je bila skupno sedma. Na uvodni tekmi sezone je osvojila 22. mesto, pred dvema tednoma pa je v Aspnu s četrtim mestom le za las zaostala za zmagovalnim odrom. 

Tina 58 stotink za Bremovo

Tokratni veleslalom je odprla vodilna v tej disciplini, Avstrijka Eva-Maria Brem, Mikaela Shiffrin pa je nato precej zaostala za njo (+0,78). Za Američanko je nastopila Mazejeva in za Bremovo že na prvem vmesnem času zaostajala za šest desetink, podoben zaostanek je Tina imela tudi ob prihodu v cilj.

Maria Pietilae-Holmner in Kathrin Zettel sta za Bremovo zaostali za več kot sekundo, boljša pa je bila Fennigerjeva, ki je prehitela tudi Mazejevo (+0.46) in prišla na drugo mesto, s katerega pa jo je hitro izrinila Jessica Lindell-Vikarby (+0,26). Pred Mazejevo sta nato prišli tudi Italijanki Federica Brighnone (+0,43) in Nadia Fanchini (+0,44), precej slabše pa se je odrezala Švicarka Lara Gut (+2,11).

Po nastopu najboljše petnajsterice je Mazejeva zasedala šesto mesto, za tretjo pozicijo, ki jo je držala Brighnonejeva, je zaostala za 15 stotink. Še mesto nižje je Korošico potisnila domačinka Sara Hector, ki je s številko 25 prismučala do drugega mesta (+0,08). Zelo dobro je nastopila tudi Ana Drev, prišla je na 11. mesto (+1,11), finale je ujela tudi Katarina Lavtar z 29. mestom (+2,56), medtem ko je bila Tina Robnik na 40. mestu prepočasna za drugi nastop (+4,17). 

Lavtarjeva napredovala, Drevova ne

Lavtarjeva je zelo solidno nastopila tudi v drugi vožnji in je svojo uvrstitev še popravila za nekaj mest, bila je 24. Ob vodstvu domačinke Marie Pietilä Holmner se je na progo podala Drevova, ki je do zadnjega vmestnega časa še za las vodila, v cilj pa je prišla kot peta. Francozinja Anemone Marmottan je prišla na prvo mesto, Tina Weirathar pa je zaostala tudi za Drevovo, ki je bila pred nastopom Mazejeve uvrščena na sedmo mesto. Na koncu preizkušnje je osvojila 14. mesto.

Mazejeva odlična v spodnjem delu

Črnjanka je do prvega merjenja časa podvojila svojo prednost pred Francozinjo, v srednjem delu nekaj časa izgubila po napaki, a v cilj vseeno prišla z 89 stotinkami prednosti. Fenningerjeva Fanchinijeva, Brignonejeva, Lindell-Vikarbyjeva in Hectorjeva jo nato niso uspele prehiteti. Bremova je imela na zadnjem merjenju časa še 48 stotonk prednosti, vendar je Avstrijka v cilj prišla šele kot tretja najhitrejša.

"Zelo sem presenečena, šele pred dvema dnevoma sem prišla sem iz Kanade. Časovna razlika se je ponoči še poznala. Trenutno smučam res dobro, vesela sem tega uspeha. Menim, da je do napak prišlo zaradi težav s privajanjem na časovno razliko, a sem kljub temu smučala hitro in uspela priti do zmage," je v prvem intervjuju po tekmi dejala Mazejeva.

To je bila tretja zmaga Korošice v tej sezoni, slavila je v treh različnih disciplinah, in že 26. skupno. V veleslalomu je na najvišjo stopničko stopila že štirinajstič, a prvič po 17. marcu 2013. Mazejeva ima po osmih tekmah v sezoni že 480 točk, le 17 manj kot v izjemni sezoni 2012/13, ko je povsem razbila vso konkurenco. Fenningerjeva je zdaj pri 303 točkah, Zetllova pri 274, Shiffrinova pa je zbrala 235 točk.

Veleslalom (Ž), Are, izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.