Šport
55 ogledov

Tina po veliki napaki šele deveta

Tina Maze Levi slalom
1/10
EPA
Slovenska šampionka Tina Maze je imela pred finalom drugo najboljše izhodišče, a je po napaki v zgornjem delu druge proge pristala na devetem mestu. Zmagala je Nicole Hosp pred Frido Hansdotter in Kathrin Zettel.

Avstrijka Nicole Hosp je do zmage prišla po sedmem mestu na prvi progi, na vrh se je prebila z najboljšim časom druge vožnje. Švedinja Frida Hansdotter je v finalu pridobila štiri mesta in se okitila s srebrom, Kathrin Zettel pa je bila edina od vodilne trojice, ki je v drugo zadržala pozicijo.

Tina Maze, ki je po prvi vožnji za enajst stotink zaostajala le za Mikaelo Shiffrin, je na drugi progi naredila napako že v tretjih vratih in se poslovila od stopničk, podobna usoda je doletela Shiffrinovo. Katarina Lavtar se ni prebila v finale, končala je na 38. mestu.

Dobra prva vožnja Tine

Tekmo je odprla Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, a je vodstvo že po naslednjem nastopu prevzela Mikaela Shiffrin. Tudi Maria Pietilae-Holmner je za Američanko zaostala za skoraj pol sekunde, s precej zaprto postavitvijo pa je nato dobro opravila Kathrin Zettel, ki je prišla tik za Shiffrinovo (+0,21).

Na progo Lower Ruthie se je nato podala Tina Maze, ki je odpeljala brez napak in prišla na drugo mesto (+0,11). Črnjanka je bila pri prvih dveh vmesnih časih pred Američanko, v spodnjem delu pa je izgubila nekaj stotink. Nicole Hosp in Frida Hansdotter nista blesteli, še slabša pa je bila Šarka Strachova, ki je bila prva, ki je vodilno zaostala za več kot sekundo (+1,13). Napaka tik pred ciljem je boljše uvrstitve stala tudi Michaelo Kirchgasser.

Vse ostale tekmovalke v prvi petnajsterici so za Shiffrinovo zaostale za več kot sekundo in se niso prebile v ospredje. To je skorajda uspelo domačinki Resi Stiegler s številko 25, ki je po odličnih vmesnih časih prišla na enajsto mesto (+1,31). Edina preostala Slovenka, Katarina Lavtar, je startala kot 58. Za Shiffrinovo je zaostala za več kot štiri sekunde in pol (+4,61) in končala na 38. mestu. Za finale, ki se bo začel ob 21. uri, je bila prepočasna za sekundo.

Hospova do zmage iz ozadja

Pred nastopom najboljših sedmih iz prve vožnje je vodila Strachova pred Kirchgasserjevo. Nato je odlično nastopila Hospova in z več kot sekundo naskoka prevzela vodstvo. Zelo se ji je približala Hansdotterjeva, več časa pa je na progi pustila Gagnonova, ki je izgubila štiri mesta, podobna usoda je doletela Pietilae-Holmnerjevo. Tretja po prvi vožnji, Avstrijka Zettlova, je do drugega vmesnega časa izgubila preveč in zaostala tudi za Hansdotterjevo.

Mazejeva je že na začetku druge proge naredila napako, odneslo jo je iz smeri in že pri prvem merjenju vmesnega časa je izgubila vso prednost, na koncu pa je za Hospovo zaostala za več kot sekundo in pol (+1,69). Tudi Shiffrinova je ostala brez stopničk, prišla je na peto mesto, Mazejeva je končala ne devetem.

Sledi "hitri" vikend v Lake Louisu

Tekmovalke v svetovnem pokalu bodo od petka, 5. decembra, v treh dneh v kanadskem Lake Louisu nastopile na dveh smukih in superveleslalomu.

"Tina Maze je edina trenutno na svetu, ki lahko v tej sezoni zmaga v vseh disciplinah. Je vrhunsko pripravljena in smo zelo zadovoljni. Nekaj stvari mora še pokazati, a skupno tretje mesto kaže, da je Tina prava Tina. Zelo pomembni bodo prvi treningi, da potipa teren. Če bomo imeli na voljo tri treninge in ne bomo imeli velikih težav z materialom, potem bo Mazejeva zelo dobra tudi v hitrih disciplinah in bo v njih uživala. Valerio Ghirardi je velik strokovnjak za prave linije. Pa še Lindsey Vonn se vrne, kar je za Mazejevo še dodatni plus," je tik pred potjo v Denver, od koder se bo karavana preselila v Kanado, za STA povedal Andrea Massi.

Slalom (Ž), izidi:

1. Nicole Hosp (Avt) 1:44,90
2. Frida Hansdotter (Šve) +0,19 
3. Kathrin Zettel (Avt) +0,95 
4. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +1,05 
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) +1,08 
6. Šarka Strachova (Češ) +1,17 
7. Michaela Kirchgasser (Avt) +1,29 
8. Marie-Michele Gagnon (Kan) +1,38
9. Tina Maze (Slo) +1,69 
10. Bernadette Schild (Avt) +1,73 
...

Slalomski seštevek:  

1. Frida Hansdotter (Šve) 160 točk
2. Tina Maze (Slo) 129
  . Nicole Hosp (Avt) 129
4. Kathrin Zettel (Avt) 120
5. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 100
6. Šarka Strachova (Češ) 76
7. Marie-Michele Gagnon (Kan) 72
8. Mikaela Shiffrin (ZDA) 69
9. Nina Löseth (Nor) 55
10. Michaela Kirchgasser (Avt) 51
...

Skupni seštevek SP:

1. Kathrin Zettel (Avt) 250 točk
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 209
3. Tina Maze (Slo) 188
4. Frida Hansdotter (Šve) 175
5. Eva-Maria Brem (Avt) 166
6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 154
7. Nicole Hosp (Avt) 129
8. Anna Fenninger (Avt) 122
9. Federica Brignone (Ita) 105
10. Michaela Kirchgasser (Avt) 96
...
36. Ana Drev (Slo) 18
...

Komentarjev 4
  • Ferluci 09:09 01.december 2014.

    Očitno tudi ti nisi ravno b.p.

  • logistika 00:41 01.december 2014.

    Da ne bo kdo narobe razumel, pod kreten sem mislil stalnega (psihično motenega ) komentatorja

  • logistika 00:35 01.december 2014.

    A moraš še to pokvarit z omenjanjem kretena??