Šport
41 ogledov

Med kandidati za službo londonski terorist

wimbledon varnostniki
Khuram Butt, eden od glavnih akterjev terorističnega napada v Londonu, se je poskušal infiltrirati v varnostno službo, ki bo skrbela za varnost na najprestižnejšem teniškem turnirju na svetu.

Vodja zadnjega terorističnega napada v britanski prestolnici, v katerem je umrlo 11 ljudi, 48 je bilo poškodovanih, je po pisanju angleškega časnika The Telegraph oddal prijavo za delovno mesto v varnostni službi, ki skrbi za varnost na nekaterih tekmah Premier League in bo zadolžena za nemoten in varen potek prihajajočega teniškega turnirja v Wimbledonu.

Angleški mediji ugibajo, da si je 27-letni Britanec pakistanskih korenin poskušal utreti pot v športne prireditve, s čimer bi pripomogel k lažji izvedbi morebitnega terorističnega napada.

"Varnostna služba je preverila njegovo ozadje, vendar ni imela dostopa do policijskega seznama ali informacij o preiskavi obveščevalne službe MI5. Nobenega razloga ni bilo, da službe ne bi dobil," neimenovani vir citira The Telegraph in dodaja: "Butt bi lahko povzročil resno škodo in teroristom pomagal vstopiti na katero od športnih prireditev."

Khuram Butt | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Britanci ugibajo, da je Butt načrtoval napad v Wimbledonu, vendar se je po terorističnem napadu v Manchestru odločil pospešiti svoj načrt in raje izvedel napad v Londonu. Policija njegov motiv za prijavo na delovno mesto še preiskuje. 

Obveščevalne službe so Butta, očeta dveh otrok, preiskovale že leta 2015, vendar so zaradi pomanjkanje dokazov preiskavo opustile. Britanski džihadist je lani dobil službo na podzemni železnici v Londonu, saj pristojne službe naj ne bi vedele, da je osumljen simpatiziranja z radikalci. Oktobra istega leta je dal odpoved.

Teniški spektakel v Wimbledonu, ki bo na sporedu od 3. do 16. julija, se je tako izognil veliki nevarnosti. Prireditelji turnirja bodo zaradi nedavnih terorističnih napadov v Veliki Britaniji še poostrili varnostne ukrepe na prizorišču.

wimbledon varnostniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.