Šport
27 ogledov

''Menim, da si tega nisem zaslužil''

Kavtičnik Slovenija Makedonija rokomet prijateljska tekma dvorana Polaj Trbovlje Saša Despot
Vid Kavtičnik je pred dvanajstimi leti na EP na domačih tleh prikazal navdušujoče predstave in si lasti levje zasluge za doslej edino slovensko odličje na velikih tekmovanjih.

Nekdanji igralec velenjskega Gorenja in nemškega Kiela, ki v zadnjih letih brani barve francoskega Montpellierja, je v slovenskem kadru tudi za letošnje evropsko prvenstvo, ki se bo danes začelo na Poljskem, Slovenija pa bo nastopila v skupini C ter merila moči z imenitnimi tekmeci iz Nemčije, Španije in Švedske.

Prvo tekmo bo igrala v soboto, ob 20.45 se bo v stoletni dvorani v Vroclavu pomerila s Švedsko. Slovenija v pripravljalnih tekmah ni blestela, saj je dvakrat remizirala z Makedonijo ter po enkrat premagala in izgubila s Hrvaško.

"Na teh pripravljalnih tekmah smo pokazali različne obraze, a menim, da smo kakovostna reprezentanca. V zadnjem obdobju smo dvignili raven naše igre, predvsem to velja za obrambo. Iz nje lahko razvijamo naše znane (pol)nasprotne in nasprotne napade. Če nam v tem segmentu igre steče, potem nas bo zelo težko zaustaviti, o tem zgovorno priča zadnja tekma s Hrvaško. Za velik rezultat na evropskem prvenstvu bo potrebno igrati šest ali sedem zelo dobrih tekem na najvišji ravni. Verjamem v svoje soigralce in verjamem, da smo to zmožni narediti na igrišču," je pred začetkom sklepnega turnirja dejal Kavtičnik.

"Nobenega ne smemo podcenjevati, nimamo niti razloga za to. Švedska je zadnje pripravljalne tekme igrala slabše, a gre za zelo kakovostno reprezentanco, prav vsi njeni igralci so veliki profesionalci. Podobno velja za Nemčijo, v tem trenutku ima ogromno poškodovanih igralcev, v ozadju pa številne mlade in zelo motivirane rokometaše, ki so željni dokazovanja in potrditve. Proti Švedom in Nemcem nam definitivno ne bo lahko, kaj šele proti Špancem, ki so pokazali izjemne igre že v pripravljalnem obdobju. Pred nami je težka naloga, vsako tekmo bo potrebno odigrati 150-odstotno in se boriti do konca. Le v tem primeru si bomo, ob morebitnem neuspehu, lahko pogledali v oči," je skupinske tekmece ocenil Velenjčan.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju je bolj ali manj statist, na igrišču so mu bile namenjene drobtinice, lastne ambicije pa je vendarle podredil ekipnemu uspehu.

"Na zadnjem svetovnem prvenstvu sem bil praktično 17 igralec. Vedno sem pripravljen pomagati reprezentanci, a moja vloga znotraj ekipi mi tedaj ni bila tako predstavljena. Ne poznam igralca, ki bi bil zadovoljen v tem položaju, ob tem pa menim, da sem bil lani v Katarju v izjemno dobri formi, morda najboljša od vseh igralcev na zunanjih položajev. Menim, da si tega nisem zaslužil, za svojimi besedami tudi danes stojim, o tem sem se o tem tudi odkrito pogovoril z nekdanjim selektorjem Borisom Denićem. Na celotno zadevo vendarle gledam kot na preteklost, treba je gledati naprej, v tem letu pa so pred nami številni izzivi," je zaključil Kavtičnik.

Veselin Vujović | Avtor: EPA EPA

Poljska v znamenju rokometne mrzlice

Od danes do 31. januarja bodo Krakov, Katovice, Vroclav in Gdansk gostili najboljše evropske rokometaše, med izbranci iz 16 držav pa so tudi Slovenci. Varovanci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so se desetič uvrstili na sklepni turnir stare celine in bodo nastopili v skupini C.

Pred dvema letoma na Danskem so zlato odličje osvojili Francozi, ki so tudi na letošnjem zaključnem turnirju glavni kandidati za zlato kolajno, najbolj resno pa jih lahko ogrozijo Poljaki, Španci in Danci.

Poljski prireditelji so do potankosti izpolnili vse pogoje za izvedbo evropskega prvenstva, bolj ali manj pa je tudi jasno, da bodo sedeži v vseh štirih dvoranah lepo zasedeni. Tauron Arena v Krakovu in Ergo Arena v Gdansku sprejmeta po 15.000, Spodek Arena v Katovicah 11.000, stoletna dvorana v Vroclavu, ki je pod zaščito Unesca, pa 6500 gledalcev.

Na dosedanjih enajstih evropskih prvenstvih je bila najbolj uspešna Švedska, ki je osvojila štiri odličja najbolj žlahtnega leska, potem ko je slavila v letih 1994, 1998, 2000 in 2002. Francija je zmagala v letih 2006, 2010 in 2014, Danska pa v letih 2008 in 2012. Rusija je slavila 1996, Nemčija pa na sklepnem turnirju v Sloveniji leta 2004.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.