Šport
101 ogledov

Mesta in stadioni Eura 2016

Bordeaux
1/41
Profimedias
Predstavljamo mesta in stadione evropskega prvenstva v Franciji.
Bordeaux: od leta 2007 je mesto na obrežju Garonne na seznamu svetovne dediščine Unesca. Regija okrog trgovskega mesta je znana po odličnih vinorodnih legah. Glavno mesto tega dela ima približno 245.000 prebivalcev. Plaže na Atlantiku so od mesta oddaljene približno 50 kilometrov.
 
Stade de Bordeaux - 42.000 gledalcev, novogradnja 2015, 4 tekme skupinskega dela, 1 četrtfinale
Stade de Bordeaux | Avtor: EPA EPA
 

Lens: nekdanje rudarsko mesto ima 33.000 prebivalcev, leži v severnem departmaju Pas-de-Calais, premore podružnico slovitega muzeja Louvre. Doslej je mesto veljalo za enega revnejših v Franciji, a se v zadnjih letih položaj izboljšuje.

Stade Bollaert-Delelis - 35.000 gledalcev, prenova, 3 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala

Stade Bollaert-Delelis | Avtor: EPA EPA

Lille: uradni kraj igranja je Lille, a bodo tekme potekale v bližnjem kraju Villeneuve-d'Ascq. Mesto z 62.300 prebivalci leži na severu regije Nord-Pas-de-Calais, obkrožajo ga številni parki in jezera.

Stade Pierre Mauroy - 50.100 gledalcev, novogradnja 2012, 4 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala, 1 četrtfinale

Stade Pierre Mauroy | Avtor: EPA EPA

Lyon: mesto je staro 2000 let in leži ob sotočju rek Rone in Saone, ima skoraj 500.000 prebivalcev. Staro mesto slovi po svojih ozkih ulicah, dvoriščih in velikih trgih. Spada v svetovno dediščino, priljubljeno je v vrstah gurmanov, ti lahko jedo tudi v restavraciji vrhunskega šefa Paula Bocusea.

Stade de Lyon - 58.000 gledalcev, novogradnja 2016, 4 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala, 1 polfinale

Stade de Lyon | Avtor: Profimedias Profimedias

Marseille: metropola na južni obali, ima do 1,3 milijona prebivalcev, leta 2013 je bila kulturna prestolnica Evrope, vsako leto mesto obišče preko milijon turistov. A mesto ima tudi negativen prizvok, saj v njem nenehno prihaja do spopadov tolp, veliko je smrtnih primerov zaradi zlorabe mamil. Desni ekstremisti na lokalnih volitvah dosegajo dobre rezultate.

Stade Velodrome -  67.000 gledalcev, prenova, 4 tekme skupinskega dela, 1 četrtfinale, 1 polfinale

Stade Velodrome | Avtor: EPA EPA

Nica: počitniška prestolnica Francije in tujcev. Pristaniško mesto na Azurni obali leži med Cannesom in Monakom, ima preko 400.000 prebivalcev. Je drugo največje mesto na južni obali z drugim največjim letališčem Francije.

Stade de Nice, 35.000 gledalcev, novogradnja, 3 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala

Stade de Nice | Avtor: EPA EPA

Pariz: glavno mesto na reki Seni s svojimi 2,2 milijona prebivalcev velja za eno glavnih turističnih destinacij na svetu. Znamenitosti muzej Louvre, Eifflov stolp in katedrala Notre Dame privlačijo na milijone turistov, slovita avenija Champs-Elysees vabi nakupovanja željne obiskovalce.

Parc des Princes - 45.000 gledalcev, prenova, 4 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala

Parc des Princes  | Avtor: EPA EPA

Pariz/St. Denis: Saint-Denis spada med socialne obrobne četrti, kjer so dom našle priseljene družine, veliko je brezposelnosti. Leta 2005 je prišlo do hudih spopadov s policisti. V raciji 18. novembra je bil kmalu po terorističnih napadih tukaj ubit domnevni idejni vodja napada, islamist Abdelhamid Abaaoud.

Stade de France - 80.000 gledalcev, obstoječe stanje, 4 tekme skupinskega dela vključno z otvoritveno tekmo, 1 tekma osmine finala, 1 četrtfinale, finale

Stade de France | Avtor: EPA EPA

St. Etienne: mesto sestavlja 45 skupnosti s skupno 397.000 prebivalci, leži približno 60 kilometrov jugozahodno od Lyona. Začetnik moderne arhitekture Le Corbusier je 14 kilometrov stran zasnoval največji arhitekturni kompleks v Evropi.

Stade Geoffroy Guichard - 41.500 gledalcev, prenova, 3 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala

Stade Geoffroy Guichard  | Avtor: EPA EPA

Toulouse: glavno mesto regije Midi-Pyrenees je s preko 700.000 prebivalci četrto največje mesto Francije in središče industrijskega giganta Airbus. Tukaj vlada zaradi bližine Španije "južna atmosfera". Poletne temperature narasejo v višave, v želji po ohladitvi meščani oddih iščejo na nabrežjih reke Garonne.

Stadium de Toulouse - 33.000 gledalcev, prenova, 3 tekme skupinskega dela, 1 osmine finala

Stadium de Toulouse | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.