Šport
54 ogledov

Phelps že pri številki 25

Michael Phelps Rio 2016 20. medalja EPA
Michael Phelps ostaja absolutni plavalni kralj olimpijskih bazenov.

V Rio de Janeiru je Michael Phelps svoji že pred letošnjimi igrami rekordni zbirki olimpijskih kolajn dodal še tri zlata olimpijska odličja. Na svojem računu ima tako že 21 zlatih odličij, skupno 25 za nesporen status najuspešnejšega olimpijca v zgodovini poletnih iger. Phelps je z 31 leti postal najstarejši dobitnik zlatega olimpijskega odličja v individualnih plavalnih disciplinah. Kljub letom ostaja mojster plavanja v bazenih.

Američan je tretji dan iger najprej osvojil zlato kolajno na 200 metrov delfin. Ta kolajna je bila še toliko bolj sladka, ker je daleč za sabo pustil južnoafriškega tekmeca Chada le Closa, ki je Phelpsu v njegovi paradni disciplini vzel zlato pred štirimi leti v Londonu. Ne preseneča, da je zmago slavil z močnim čustvenim odzivom, dvignjeno pestjo in izrazom kot nekakšen gladiator ter spodbujanjem oboževalcev na tribunah k ovacijam. Srebro je vzel Japonec Masato Sakai, bron pa je pripadel Madžaru Tamasu Kenderesiju, Le Clos se ni vpletel v boj za kolajne in je bil četrti.

Phelps je nato obilno pripomogel še k zlatemu uspehu ameriške štafete 200 metrov prosto za svoje 21 zlato na OI. Američani, v štafeti so bili še Conor Dwyer, Townley Haas in Ryan Lochte, so v štafeti konkurenco s časom 7:00,66 minute ugnali za več kot tri sekunde. Britanci (7:03,13) so bili uspešni v boju za srebro, bron pa bo odpotoval na Japonsko (7:03,50). Phelps je bil pred tem v Riu uspešen že z ameriško štafeto 4 x 100 m.

Pozornost medijev je iskal tudi na slovesnosti ob podelitvi prve kolajne, ko je vsem na očeh poljubil zaročenko Nicole Johnson in njunega prvorojenca Boomerja.

S tremi zlatimi v senci

Katinka Hosszu Rio 2016 | Avtor: EPA EPA
Madžarska železna dama Katinka Hosszu je ostala nekoliko v senci, čeprav je v Riu prav tako osvojila še tretje zlato odličje. Zmagala je na 200 m mešano, zlata je bila še na 100 m hrbtno, najžlahtnejše odličje na 400 m mešano pa je celo osvojila z novim svetovnim rekordom.

Ob Phelpsu je za veselje Američanov poskrbela tudi plavalna zvezdnica novega rodu Katie Ledecky, ki je za drugo zlato kolajno v Riu zmagala na 200 m prosto, prvo si je priplavala na 400 m prosto. Srebrna na 200 m prosto je bila Švedinja Sarah Sjöström (1:54,08), bronasta pa Avstralka Emma Mckeon (1:54,92).

Za slovensko plavalno odpravo tokratne igre doslej niso uspešne. Za edino uvrstitev v polfinale je poskrbela Anja Klinar, ki pa je bila na 200 metrov delfin prepočasna za finale, osvojila je končno 15. mesto; v predtekmovanju je bila 14.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.