Šport
43 ogledov

Mikolič: "Ne morem se zadržati"

debevec mikolič london olimpijske igre kolajna Stanko Gruden/STA
Veliko zaslug za izjemne rezultate Rajmonda Debevca ima njegov dolgoletni trener Lojze Mikolič, ki je v Londonu ostal zvest tradiciji in ob osvojeni kolajni spustil nekaj solz.

Triinsedemdesetletni Lojze Mikolič zelo čustveno doživlja vse Rajmondove uspehe: "Enostavno me vsak njegov uspeh gane. Pač toliko časa sva skupaj, ne morem se zadržati. In seveda, kolajna na olimpijskih igrah je izjemen dosežek. To sva si oba želela," je dejal Mikolič in ocenil nastop Debevca: "Lahko rečem, da je bilo podobno kot lani v Beogradu, ko je postal evropski prvak. Resnično je nadzoroval tekmo. Bala sva se sončnega vremena in zjutraj je bilo res sonce. Potem se je pooblačilo in v prvi seriji je imel v takem vremenu vrhunski rezultat. Potem ko se je prikazalo sonce in je padala senca, so se začeli problemi, ki pa jih je vrhunsko reševal. Tisti dve 9,9, ki ju je zadel če bi bili še tisti desetki, pa bi bili morda še bolj zadovoljni. Ampak kolajna je, pa naj bo srebrna ali bronasta!"

Kaj je svetoval svojemu varovancu pred finalom? "Midva se poznava. Mirna sva bila, pojedel je eno banano, da je dobil energijo. V pripravljalnem prostoru sva se pogovarjala, potem je prišel še hrvaški finalist. Nič posebnega, sproščen klepet, zbranost pa je bila na najvišji ravni." Debevca v ponedeljek čaka še nastop v trojnem položaju, v katerem je dosegal največje uspehe: "Ta trojni položaj je njegova disciplina. Že prej sem rekel, da bo tu zagotovo nastopil, čeprav imamo na treningih največje težave v stoječem položaju, leže in kleče je rešeno. Stoje bo pa tisto, kar bo odločalo. Tam strelci največ izgubljajo. Vedno, ko je naredil rezultat, je dobro streljal stoje. Za vrhunske rezultate je zagotovo treba biti izjemno zbran. Tu je 20 tekmovalcev, ki so lahko v finalu in osvojijo kolajno. Tisti, ki bo imel večjo željo, bo višje uvrščen. Upam, da se bo uvrstil v finale, potem pa, kar bo, bo. Svoje je v bistvu že naredil."

Mikolič z Rajmondom sodeluje dolgih 34 let. "Začela sva leta 1978. Od vsega začetka je bil športnik. Svoje življenje je posvetil temu, tudi s šolo ni bilo nobenega problema. Veliko sva bila skupaj, nikoli ni bila težava, da ne bi želel trenirati. Vedno je želel še več. Lahko bi rekel, da ni bil samo talent, s trdim delom je dosegel te velike uspehe. On še danes vsako jutro teče. Je super pripravljen, drugače ne bi pri teh letih zdržal teh naporov. Čeprav streljanje na prvi pogled izgleda miren šport, je napeto. Moraš biti sposoben stati, imeti dihalno kapaciteto," pove Mikolič, na vprašanje, če bo z njim tudi v Riu, pa pravi: "Rekel sem si, da če bi bila tu v Londonu kolajna, bi pa počasi lahko izpregel. Mislim v takem smislu kot zdaj, ko sem selektor in vodja reprezentance. To je preveč dela. To je stresno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.