Šport
16342 ogledov

Grozljivka: trenerji so jo pretepali in žalili, končalo se je tragično

nasilje ženska Profimedia Fotografija je simbolična.
Obetavna mlada športnica je storila samomor, potem ko je bila več let žrtev psihične in fizične zlorabe.

Južnokorejska triatlonka Choi Suk-hyeon (22) si je vzela življenje zaradi dolgoletnega verbalnega in fizičnega nasilja s strani trenerske ekipe. V enem izmed zadnjih sporočil je 22-letnica svojo mamo rotila, naj javnosti razkrije imena tistih, ki so jo z nenehnim trpinčenjem pognali v prezgodnjo smrt.

Južnokorejka, bronasta z mladinskega prvenstva Azije leta 2015 v Taipeju, je o zlorabi poročala tudi pristojnim institucijam, a so jo ena za drugo pustile na cedilu.

Po večletnem maltretiranju se je na koncu zlomila pod težo udarcev in žaljivk ljudi, ki naj bi jo vodili in usmerjali na njeni športni poti. 

Suk-hyeon je storila samomor v skupinskem domu njene ekipe v Busanu. 

Choi Suk-hyeon | Avtor: YTN TV YTN TV

Južnokorejci veljajo za enega najbolj tekmovalnih narodov na svetu. V športu zanje šteje samo zmaga, zato je verbalna in psihična zloraba zelo razširjen pojav na vseh ravneh športnega udejstvovanja.

Suk-hyeon je bila leta 2016 četrta na državnem prvenstvu v elitni divizji, nato pa naslednje leto ni upravičila visokih pričakovanj in osvojila šele 14. mesto. Ker se je zloraba trenerske ekipe stopnjevala, je začela podrobnosti zapisovati v dnevnik, občasno pa ji je grozljivo početje uspelo celo posneti.

Med drugim je zapisala, da raje umre, kot da še naprej iz dneva v dan prenaša udarce. "Danes je deževalo. Spet sem bila hudo tepena. Ves čas jočem," se glasi eden od zapisov.

Na enem od avdio posnetkov jo trener kritizira, ker ni dosegla dogovorjene teže. "Tri dni ne boš jedla. Obljubila si, da boš stvari vzela resno," ji je zabičal in dodal: "Stisni zobe." Sledil je zvok močne kofute.

Ker se je izneverila njihovim pričakovanjem, so jo nekoč za kazen prisilili, da je pojedla ogromno količino kruha v skupni vrednosti 150 evrov.

Obupana mladenka se aprila pritožila državni zvezi in olimpijskemu komiteju, vendar je naletela na gluha ušesa. Odmevnost primera je vzbudila tudi pozornost Mednarodne triatlonske zveze, ki je od Južnokorejcev že zahtevala vse razpoložljive informacije o dekletu. Po poročanju medijev primer preiskuje tuditamkajšnje tožilstvo.

Shim Suk Hee Žalostno Šport Trener pretepel olimpijsko prvakinjo

Komentarjev 1
  • kapibara1 16:51 09.julij 2020.

    Vogrinca naj mal o takem trenerju in njegovim delom povprašajo.. ni treba sedaj v J Korejo..