Šport
228 ogledov

Mohorič po etapno zmago, želi si 'trojčka'

Matej Mohorič
Slovenska kolesarja Matej Mohorič in Jan Tratnik, oba člana Bahrain-Meride, na dirko po Franciji odhajata v vlogi pomočnika, a z željo po dobri etapni uvrstitvi.

Matej Mohorič na tokratnem Touru odkrito upa na kakšno etapno zmago, medtem ko si Jan Tratnik želi, da bi se uzkazal v posamični vožnji na čas ter v kakšnem begu pride do svoje priložnosti. Oba bosta na Touru debitirala. Zadnji test pred odhodom na Tour sta opravila v nedeljo na državnem prvenstvu v Radovljici. Mohorič je branil zmago iz leta 2018 in skupaj s Primožem Rogličem večino dirko lovil vodilne, a zaman. Kljub temu je bil v cilju zadovoljen. "Na DP sem dobil potrdilo, da se dobro peljem," je dejal.

"Pripravljen sem solidno, primerno za dirko po Franciji. Upam, da se bo forma še dvignila. Z veseljem pričakujem start," je razmišljal 24-letnik, ki verjame, da mu bodo v ekipi dali priložnost za lov na etapno zmago. "Do zdaj je bila vedno kakšna etapa, ko je bilo mogoče poskušati. Verjetno bo tako tudi letos. Se ne obremenjujem," pravi Mohorič, ki bo v primeru zmage v etapi postal drugi Slovenec z etapnim uspehom na Touru. Edini do zdaj ga ima Roglič, ki je bil najboljši dvakrat. 

"Trase si še nisem ogledal. Za to bo dovolj časa. Verjamem, da če bo priložnost prišla, bo v drugem ali tretjem tednu," je na vprašanje, ali ga kakšna etapa posebej zanima, odgovoril Gorenjec. "Tam bom za etapne zmage. Sem tip kolesarja, ki zjutraj odpre knjigo in pogleda, če je trasa primerna za napade in se na podlagi tega odločim. Seveda, če imam proste roke v ekipi."

primož roglič Še letos Šport Roglič še enkrat v boj za vrh na tritedenski dirki

Ko ne bo imel prostih rok, bo v službi pomočnika. Pri tem je zelo cenjen, saj je zelo močan v hitrih zaključkih, tehničnih odsekih, na ravnini, posebej pa spustih. O ambicijah ekipe ni želel govoriti, saj je osmerica sestavljena iz raznolikih kolesarjev, ki so dobri na vseh terenih.

Matej Mohorič | Avtor:

"Gremo z zelo močno zasedbo. Verjetno bo Vincenzo Nibali poskušal z dirkanjem na skupni seštevek. To pomeni, da bomo ostali nekoliko bolj podrejeni njegovim ciljem. Imamo tudi ostale močne kolesarje, kot so Rohan Dennis, Dylan Teuns, Sonny Colbrelli. Imeli bodo svoje naloge in cilje. Vsak dan se bo treba odločiti, kdo bo tisti, ki nas bo vodil in kdo bo tisti, ki bo pomagal," pravi nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, ki že ima etapno zmago na dirkah po Španiji in Italiji. Na Touru bo tako lovil 'trojčka' - zmago na vseh treh največjih dirkah.

Tudi Tratnik je bil po DP dobre volje, čeprav se ni boril za najvišja mesta. Veseli ga, da je "zagnal noge" in opravil dober trening pred Tourom. "Letos sem ključen člen Sonnyja Colbrellija v sprintih. Zaradi ekipnega kronometra veliko računajo name. V zelo težkih gorskih etapah bom pomagal do začetka klanca. Upam, da bom dobil proste roke za beg v srednje težkih etapah. Bom pomočnik in bom imel proste roke," je o svojih nalogah povedal 29-letni Idrijčan.

O ciljih prvega zvezdnika ekipe Nibalija pa je dejal: "Ni še čisto jasno, po kaj gre Nibali. Tudi jaz ne vem, ali gre po etapne zmage ali bo dirkal na skupni seštevek. Mislim, da bo startal neobremenjen. Če bo videl po 10 dneh, da je v igri, bo poskusil. Potem se bomo morali podrediti."

Jan Tratnik | Avtor:

Priznal je, da je pred debijem na največji etapni dirki na svetu malo živčen, a hkrati pomirjen, saj verjame, da je dobro pripravljen. "Ne vidim, zakaj bi bil živčen. Če lahko dirkam druge dirke svetovne serije, moram uživati in bomo videli, kaj bo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.