Šport
25 ogledov

Mohorič: "Všeč sta mi ekipi Rabobank in Sky"

matej mohorič svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu Reuters
Dan po velikem uspehu, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil zlato medaljo na cestni dirki, smo se pogovarjali z Matejem Mohoričem. O občutkih, načrtih, šoli, nadaljni karieri in še čem, smo ga povprašali na sprejemu, ki so mu ga v domači Podblici pripravili sovaščani.

Kakšni so občutki po prespani noči? Se sedaj morda bolj zavedate, kaj vam je uspelo?

Počasi se začenjam zavedati, kaj ta zmaga pomeni zame, za moj klub (KK Sava Kranj, op. p.), za Slovenijo in za naše kolesarstvo. Sicer pa komaj čakam na naslednje leto, ko bom lahko nastopil na članskem prvenstvu, da pokažem še preostanek svojega talenta.

Kakšni so bili občutki in pričakovanja pred dirko? Ste vedeli, da lahko posežete povsem na vrh? Kdaj med tekmo ste se začeli zavedati, da je zmaga blizu?

Vedel sem, da sem med petimi najmočnejšimi na dirki, a kolesarstvo je nepredvidljiv šport in lahko se zgodi marsikaj, toda tokrat se mi je vse poklopilo. Ko sem zadnjič prišel na vrh Cauberga, sem opazil, da ostali fantje nimajo več toliko moči kot jaz in takrat sem začel verjeti v zmago.

matej mohorič svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu | Avtor: Reuters Reuters
Koliko zaslug za vaše zmagoslavje imajo moštveni kolegi?

Ekipa je v kolesarstvu zelo pomembna, lahko bi rekli, da je kolesarstvo najbolj moštven med individualnimi športi. Zato še enkrat velika zahvala fantom, Gašperju Katrašniku, Davidu Peru, Juretu Miškulinu, še posebej pa Martinu Otoničarju, ki mi je v ključnem trenutku priskočil na pomoč in pokril pobeg desetih ubežnikov, ko so se oddaljili od skupine.

Kdaj ste postali prepričani v svojo zmago?

Dokončno mi je postalo jasno, da bom zmagal, okrog petsto metrov pred ciljem, ko je razlika postala neulovljiva. Ampak že ob mojem skoku (beri: pobegu, op. p.) sem videl, da mi nihče ne more slediti, tako da sem bil že takrat skorajda prepričan, da mi bo uspelo.

Fotografi so še posebej opazili vaše nogavice, na katerih je simbol Supermana. So to vaše srečne nogavice?

Superman je prišel na moje noge povsem po naključju, na dirki sem prvič nosil te nogavice (smeh, op. p.).

Kakšni so vaši načrti za naprej?

Do konca me čaka še nekaj dirk, sezona je skoraj končana. Naslednje leto pa bom zagotovo še nastopal za KK Sava Kranj, kako se bo zgodba razvijala naprej, pa bomo še videli.

Katerega kolesarja najbolj spoštujete? Ste morda kdaj imeli kakšnega vzornika v svetu kolesarstva?

Nikoli nisem imel enega vzornika, po katerem bi se zgledoval v vseh pogledih. Mi je pa zelo všeč Alberto Contador, ki ima zelo agresiven način vožnje, pa tudi naš Jani Brajkovič, čeprav ga mnogi pri nas ne marajo, a gre za kolesarja svetovnega kova in to je treba spoštovati.

Kakšne pa so vaši s šolo povezani načrti?

Letos sem v četrtem letniku kranjske gimnazije in to bom v tem šolskem letu dokončal. Nato se bom sicer vpisal na fakulteto, najbrž na strojništvo, študiral pa bom po svojih najboljših zmožnostih, saj bo moja prioriteta kolesarstvo.

Eno sezono boste torej nastopali še za domačo Savo, nato pa se podajate v tujino? Zanimanje za vaše usluge je najbrž veliko, nam lahko zaupate, kje boste nadaljevali svojo kariero?

Zame se zanimajo različni tuji klubi, ponudb je dovolj in lahko se bom odločil po svojem okusu. So mi pa še posebej pri srcu moštva iz držav severne in severozahodne Evrope, kot sta na primer Rabobank in Sky.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.