Šport
154 ogledov

Mok odvzel dve olimpijski medalji

Razvan Martin Epa Razvan Martin (desno).
Dopinške grešnike s odkrivajo s pomočjo sodobne tehnologije.

Krovna olimpijska organizacija je danes zaradi starih dopiških prekrškov z olimpijskih iger v Londonu 2012 kaznovala tri romunske dvigalce uteži in jim črtala dosežke. Med njimi sta tudi dva dobitnika medalj.

Kot je danes sporočil Mok, so trem romunskim dvigalcem uteži črtali dosežke z iger, potem ko so padli na ponovitvenih dopinških testih starih vzorcev.

 | Avtor: Epa Epa
Razvan Martin je ostal brez bronaste medalje v kategoriji do 69 kg, Roxana Cocos pa brez srebra v isti težnostni kategoriji v ženski konkurenci. Mok je oba pozval, naj vrneta medalji in olimpijski priznanji z iger v Londonu ter romunski zvezi za dviganje uteži naložil takojšnje izvajanje teh zahtev.

V programu za zaščito "čistih" športnikov Mok še enkrat analizira vzorce z iger v bližnji preteklosti. Na ta način lahko s sodobnimi tehnologijami ujamejo kršitelje dopinških pravil, ki so se na OI pred osmimi leti izognili kaznim. Mok s ponovitvenimi testi za London 2012 išče snovi, ki so bile že prepovedane v športu tudi takrat.

V vzorcu Martina so po novih analizah našli sledi prepovedanih dehidroklormetiltestosterona, metenolona in stanozolola, v vzorcu Cocosove pa meteolona in stanozolola.

Tretji dopinški grešnik pa je Gabriel Sincraian, ki je nastopal v kategoriji do 85 kg, a ostal brez uvrstitve, tudi on je uporabljal isti sredstvi kot Cocosova. Formalno so tudi njemu črtali olimpijski nastop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.