Šport
56 ogledov

MOK Rusom dal zeleno luč za Rio!

rusija zastava olimpijski krogi oi 2016 EPA
Mednarodni olimpijski komite je na telekonferenci izvršnega odbora sklenil, da ruski športniki lahko nastopijo na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Odločitev o izključitvi posameznih športnikov oziroma reprezentanc je zdaj v pristojnosti posameznih panožnih športnih zvez, je potrdil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Nemec Thomas Bach.

Odločitve posameznih zvez bodo bržkone zavezujoče, saj je Mednarodno športno razsodišče v Lozani ta teden potrdilo odločitev Mednarodne atletske zveze, da v celoti izključi ruske atlete z iger, ki bodo na sporedu med 5. in 21. avgustom. Izjemo so naredili le pri eni atletinji, ki jo je podprla tudi IAAF. Današnja odločitev tega seveda ni spremenila.

V Moku pa so potrdili še, da ruski športniki, ki so jih kdajkoli ujeli pri dopinških prekrških, na igrah ne bodo smeli nastopiti. Prav zato je Mok z iger izključil tudi atletinjo Julijo Stepanovo in njenega moža, ki sta pomagala razkriti dopinško afero v Rusiji, saj atletinji ne dovoli nastopa pod zastavo Moka, ker si je v preteklosti že pomagala z nedovoljenimi sredstvi.

Novico so že pozdravili v Rusiji. "To je pravilna odločitev," je dejal vodja odbora za šport v ruskem parlamentu Dimitrij Sviščjov in dodal: "A takšne odločitve ne bi smeli sprejemati le za ruske športnike, ampak za vse po svetu. S tem bi izkoreninili problem dopinga." Zadovoljni so tudi v posameznih ruskih športnih panožnih zvezah.

Proti kolektivni krivdi

Mok je po razkritju McLarnovega poročila, kot se imenuje poročilo Svetovne protidopinške agencije o preiskavi dopinga v Rusiji, ki ga je vodil Kanadčan Richard McLaren, danes odločal prav o tem, ali po razkritju, da je šlo v Rusiji za skrbno načrtovani doping, ki ga je vodil in prikrival državni vrh ob pomoči pristojnih služb in tajne policije, izključi celotno rusko reprezentanco z iger.

Pričakovano se je Mok odločil proti izrekanju kolektivne krivde in s tem ravnal po uveljavljeni praksi v pravu, da je posameznik nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana. To je zdaj pustil v presojo posameznim panožnim zvezam. "Naša odločitev spoštuje pravila prava in pravice vseh poštenih športnikov sveta," je še dejal Bach in dodal, da to seveda velja tudi za ruske športnike in športnice.

V Rusiji so danes poročali tudi o ustanovitvi neodvisne protidopinške komisije, kar je podprl sam predsednik Vladimir Putin. Predlog je, da bi jo vodil 81-letni Vitalij Smirnov, ki je že kar 45 let tudi član Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Gre za človeka brez madeža, ki ima zaupanje olimpijske družine," je po poročanju ruskih agencij dejal Putin.

Gabrovec: Dobro za šport

"Osebno menim, da je ta odločitev dobra za šport, čeprav je nekakšen kompromis. Slaba je v drugem delu, saj prelaga odločitev o nastopu na mednarodne športne zveze, kar je delikatno. Lahko se zgodi, da te odločitve ne bodo športne, ampak da bodo panoge odločale v skladu s svojimi interesi in poli, ki jim pripadajo posamezna vodstva zvez. Tukaj gre šport v smer, ki si je nismo želeli," o negativni plati razmišlja predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec.

A kot pravi, mora na prvem mestu ostati pravičnost in izključitev celotne ruske ekipe bi bila v tem smislu neupravičena: "Upam, da se bodo vse mednarodne zveze problema lotile na enak način in prepoznale, da športnik, ki nikoli ni jemal dopinga, vendarle ni kriv in ne sme odgovarjati za napake sotekmovalcev v svoji reprezentanci."

Komentarjev 2
  • alojzr 18:14 24.julij 2016.

    Naj legalizirajo doping, da bomo lahko gledali tiste kreature, kako tekmujejo "pošteno". Za vse enako.

  • dragec 16:46 24.julij 2016.

    razen dopingašev