Šport
220 ogledov

MOK se je vendarle omehčal

Thomas Bach Epa Predsednik Moka Thomas Bach.
Usoda olimpijskih iger v Tokiu je, tako kot pri ostalih športnih dogodkih, negotova.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v izjavi za javnost sporočil, da bo v roku štirih tednov odločil, kaj storiti z olimpijskimi igrami v Tokiu, med scenariji pa je tudi preložitev. Dodali so še, da bodo v prihodnjih dneh pospešili razprave pred končno odločitvijo.

"Med scenariji so tudi spremembe prvotnih načrtov za izvedbo iger z začetkom dne 24. julija, obenem pa obstaja možnost za spremembo datuma začetka iger," je Mok sporočil v izjavi za javnost in poudaril, da jih je v to odločitev prisililo hitro spreminjanje razmer v boju z novim koronavirusom.

Ameriški atleti Nasprotovanje Šport Olimpijske igre 2020 brez ameriških športnikov?

Poudarili so, da so na Japonskem razmere boljše kot drugod po svetu, a razumejo japonske organizatorje, da želijo zagotoviti kar najboljšo zaščito javnega zdravja. So pa dodali, da ne morejo prezreti razmer v državah članicah, kjer je izbruh bolezni covid-19 terjal številne žrtve.

Mok dodaja, da se morajo v naslednjih tednih spoprijeti s številnimi izzivi, med katerimi so preučevanje zakupljenih nočitev tako zvez kot navijačev, koledarji ter tekmovalni spored 33 športov, v katerih bodo tekmovali na OI, ter morebitna sprememba prizorišč, ki zaradi zdajšnjih razmer niso več primerna za tekmovanja.

"Mok bo v sodelovanju z organizacijskim komitejem, japonskimi oblastmi ter mestnimi oblastmi v Tokiu začel s podrobnimi analizami različnih scenarijev v luči neprestanih sprememb zdravstvenih razmer v svetu. Prepričani smo, da bomo v roku štirih tednov zaključili z razpravami in sprejeli najboljšo odločitev," so sporočili v izjavi za javnost, potem ko so pred tem o tej možnosti pisali tudi nekateri svetovni mediji, med njimi tudi BBC, CBC.

Novinar BBC Dan Roan je pred okoli 18. ure na družabnih omrežjih zapisal, da se je Mok zaradi vse večjih kritik na stališče, da priprave na veledogodek v Tokiu potekajo po načrtih, sestal na izredni videokonferenci. Mediji po svetu so obenem prepričani, da je štiritedensko obdobje zgolj okvir, v katerem bodo dorekli podrobnosti za preložitev iger, ki se napovedujejo zaradi vse večjega pritiska športnikov po svetu ter njihovih panožnih zvez.

Med drugim se je ta teden oglasil tudi Olimpijski komite Slovenije. Predsednik Bogdan Gabrovec je odločno dejal, da ne razume, zakaj Mok odlaša s svojo odločitvijo o prestavljenih igrah, kmalu pa so sledili tudi pozivi z nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev in številnih zvez.

bergamo krste Začetek apokalipse Šport Znan glavni vzrok italijanske grozljivke - biološka bomba na San Siru!

Mednarodni paralimpijski komite (IPC) podpira odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) v iskanju najbolj primernega scenarija za izvedbo olimpijskih ter paralimpijskih iger v Tokiu, bodisi v prvotnem bodisi prestavljenem terminu, sporočajo v izjavi za javnost.

Predsednik IPC Andrew Parsons je dejal, da stojijo za odločitvijo Moka in jo podpirajo. "Človeško življenje je pomembnejše od vsega. V tem trenutku je najbolj pomembno, da vsi, vključno s športniki, ostanejo doma in prispevajo k zajezitvi širitve novega koronavirusa v svetu," je pristavil Parsons.

Poudaril je, da je ne glede na to, da so olimpijske in paralimpijske igre v Tokiu za veliko večino športnikov dogodek njihovih karier, iskanje scenarijev za morebitno preložitev prava odločitev s strani Moka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice