Šport
53 ogledov

Mok suspendiral častnega člana

Lamine Diack Profimedias
Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je danes suspendiral častnega člana Lamina Diacka.

S to potezo je Mok reagiral na priporočila etične komisije znotraj organizacije. Nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze Lamine Diack je namreč osumljen podkupovanja v zvezi z dopinškim škandalom, ki atletsko zveza pretresa v zadnjih dneh.

Francosko pravosodje Senegalcu očita, da je v karieri predsednika zamolčal številne primere krvnega dopinga v zameno za okrog milijon evrov. Iz pripora so ga pred dnevi spustili po plačilu 500.000 evrov varščine. Pomočnik tožilca Jean-Yves Lourgouilloux je dejal, da je moral izročiti potni list in nima pravice, da bi zapustil Francijo.

V preiskavi, ki jo vzporedno vodi etična komisija Iaaf, sta se med drugimi znašla tudi Diackov sin Papa Massata Diack, ki je moral zaradi obtožb o podkupovanju zapustiti mesto vodilnega za marketing, in nekdanji zakladnik Iaaf Valentin Balakničev. Slednji je moral zaradi obtožb o sistematičnem dopingu v Rusiji februarja letos odstopiti z mesta predsednika ruske atletske zveze; na tem položaju je bil od leta 1991.

Wada zaprla laboratorij

Svetovna protidopinška agencija Wada se je sicer dan po objavi za rusko atletiko zelo obremenjujočega poročila neodvisne komisije o sistematični uporabi dopinga med ruskimi atleti odločila ukrepati in je protidopinškemu laboratoriju v Moskvi odvzela licenco ter mu prepovedala delovati.

Ukrep Wade je bil pričakovan, saj so se v enajstmesečni preiskavi dokopali do informacij, da je v sistematičnih zlorabah sodeloval tudi moskovski laboratorij, v katerem so po ukazu direktorja laboratorija Grigorija Rodčenkova uničili skoraj 1417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz. V podkupovalni verigi in v spirali goljufij in prikrivanja sledi naj bi si športniki z denarjem kupovali molk in pot na velika tekmovanja, o čemer naj bi bilo seznanjeno tudi vodstvo Mednarodne atletske zveze.

"Suspenz začne delovati takoj ter v moskovskem protidopinškem laboratoriju prepoveduje opravljanje kakršnih koli z Wado povezanih dejavnosti, vključno z vsemi analizami vzorcev urina in krvi," je zapisano v izjavi za javnost.

Testiranje vzorcev krvi in urina športnikov bodo v skladu z rednimi protidopinškimi aktivnostmi premestili na drugo lokacijo, Rusija pa lahko izrečeni ukrep izpodbija na športnem razsodišču v Lozani, je še zapisala Wada.

Novi predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe je ruski zvezi za obrazložitev obtožb namenil čas do konca tedna, preden bo ta organizacija odločala o priporočilu Wadine tričlanske komisije, na čelu katere je Dick Pound, da rusko atletsko zvezo za eno leto izključijo z vseh ravni tekmovanj. To bi pomenilo, da ruski atleti v prihodnjem letu ne bi nastopili niti na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je sicer vse obtožbe iz več kot 350 strani dolgega poročila označil za "neutemeljene". "Dokler ni kakršnih koli dokazov, s katerimi bi podkrepili svoje trditve, se je težko odzivati na obtožbe," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Peskov.

Svetovna protidopinška agencija je slabe tri mesece pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju že začasno suspendirala laboratorij v Moskvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.