Šport
1283 ogledov

Moštveni kolega favorita zrinil v ograjo, velik poraz največjih kolesarskih imen

Tim Merlier Profimedia
Belgijec Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je premagal najboljše sprinterje sveta ter se veselil zmage na 2. etapi letošnje Dirke po Italiji. V rožnatem ostaja Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Slovenca tokrat nista bila v ospredju.

Kolesarska ekipa Alpecin-Fenix, ena izmed zgolj štirih Pro ekip na letošnji Dirki po Italiji, je uspela presenetiti vse World Tour velikane ter slaviti na drugi etapi po italijanski pentlji od Stupinigija do Novare (179 km).

Zmago je tej ekipi, ki se je na dirko uvrstila šele po posebnem povabilu organizatorjev, priboril izjemni belgijski sprinter Tim Merlier, ki je v velikem sprintu glavnine uspel premagati Giacoma Nizzola (Qhubeka Assos) in Elio Vivianija (Cofidis).

"Res sem zadovoljen in ponosen na to zmago. Že krožni promet je bil pomemben za pravi položaj v zaključku. Vedel sem, da sem na pravem mestu. Mislil sem si, da moram iti le hitreje, hitreje in še enkrat hitreje. Sprintati sem začel kar daleč od cilja, okoli 250 metrov, ampak na koncu se je izšlo," je dejal Merlier. Slavil je prepričljivo z dolžino kolesa prednosti pred Nizzolom.

Popolnoma pa so tokrat zatajili največji favoriti za zmago. Dylan Groenewegen, ki se vrača po daljši kazni, je končal na 4. mestu, medtem ko je trikratni svetovni prvak Peter Sagan osvojil peto. Še slabši je bil Caleb Ewan, ki je končal na 10. mestu, največji poraz pa je doživel Fernando Gaviria, ki je bil v zelo dobri poziciji, a se je uspel zaplesti z moštvenim kolegom, ki ga je zrinil celo v ograjo.

Na srečo se je izjemni kolumbijski sprinter uspel ogniti padcu, etapo pa je ta moštveni kolega našega Tadeja Pogačarja ves besen končal na komaj 24. mestu.

Etapo je sicer popestrila trojica ubežnikov, katero so sestavljali Umberto Marengo, Filippo Tagliani in Vincenzo Albanese, ki so si privozili 5 minut prednosti, preden je glavnina prevzela nadzor nad situacijo.

Albanese je popustil prvi, druga dva ubežnika pa je glavnina ujela 26 kilometrov pred ciljem. Dogajanje je nato do zaključnega sprinta popestril le še vmesni sprint za bonusne sekunde, kjer se je za najboljšega izkazal nosilec rožnate majice Filippo Ganna, ki je tako še za tri sekunde povečal svojo prednost v skupnem seštevku. Dve sekundi sta pripadli Remcu Evenepoelu, ena pa Gianniju Mosconu.

Filippo Ganna | Avtor: Profimedia Profimedia

Ganna je tako ostal v skupnem vodstvu, še naprej pa mu na drugem in tretjem mestu sledita še en Italijan Edoardo Affini (Jumbo-Visma) in Norvežan Tobias Foss (Jumbo-Visma), le da je Ganna zaradi treh bonifikacijskih sekund prednost pred njima povišal na 13 oziroma 16 sekund. Na četrto mesto se je z dvema dodatnima sekundama prebil Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step).

"To je bilo zgolj zato, da bi odvzel sekunde tistim, ki se bodo borili za končno zmago. Remco je prav tako sprintal, a z Giannijem Mosconom (moštveni kolega pri Ineos Grenadiers, op. p.) sva vzela preostale sekunde. Mogoče bomo to storili znova, če bo v igri le nekaj sekund v skupnem seštevku. V domači pokrajini je lepo imeti rožnato majico. Res je nekaj posebnega, ko ob cesti poslušaš vzklike, 'dajmo, Pippo'," je po dirki dejal vodilni na Giru ter spregovoril o taktiki sprintanja na vmesnih ciljih.

V etapi sta bila v drugi polovici uvrščenih oba Slovenca. Jan Tratnik je v času zmagovalca končal na 108., Matej Mohorič pa na 127. mestu. V skupnem seštevku je Tratnik izgubil eno mesto in je zdaj 24. (+0:35), Mohorič pa je ohranil 38. mesto (+0:41).

V ponedeljek bo na vrsti tretja etapa od Bielle do Canaleja (190 km). Preizkušnja bo nekoliko zahtevnejša kot današnja, a kljub štirim kategoriziranim vzponom v zadnjih 70 km bi moral biti to nov dan za sprinterje, med favoriti pa bo Peter Sagan.

* Izidi:
- Stupinigi - Novara (179 km):
  1. Tim Merlier (Bel/Alpecin-Fenix)                4:21:09
  2. Giacomo Nizzolo (Ita/Qhubeka ASSOS)           isti čas
  3. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
  4. Dylan Groenewegen (Niz/Jumbo-Visma)
  5. Peter Sagan (Svk/Bora-hansgrohe)
  6. Matteo Moschetti (Ita/Trek Segafredo)
  7. Filippo Fiorelli (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
  8. Lawrence Naesen (Bel/AG2R Citroen)
  9. Davide Cimolai (Ita/Israel Start-Up Nation)
 10. Caleb Ewan (Avs/Lotto Soudal)
...
108. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)          isti čas
127. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
...

- skupni vrstni red (2)
  1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)           4:29:53
  2. Edoardo Affini (Ita/Jumbo-Visma)                + 0:13
  3. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                     0:16
  4. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-Quick-Step)       0:20
  5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-Step)      isti čas
  6. Remi Cavagna (Fra/Deceuninck-Quick-Step)          0:21
  7. Jos van Emden (Niz/Jumbo-Visma)               isti čas
  8. Max Walscheid (Nem/Qhubeka ASSOS)                 0:22
  9. Matthias Brändle (Avt/Israel Start-Up Nation)     0:25
 10. Gianni Moscon (Ita/Ineos Grenadiers)              0:26
...
 24. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)              0:35
 38. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            0:41
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.