Šport > Moto športi
15 ogledov

Alonso 1.! Webber ni smel prehiteti Vettla

fernando alonso zmaga SIlverstone
1/27
Reuters
Fernando Alonso (Ferrari) je prvič po VN Koreje na najvišji stopnički. Z najhitrejšimi krogi v drugi polovici VN VB je premagal Sebastiana Vettla in Marka Webbra (Red Bull), ki sta imela težave v boksih in sta sredi dirke obtičala za Lewisom Hamiltonom (McLaren).

Ferrari je nazaj na vrhu! Fernando Alonso je z dirko brez napake, ko je večji del VN poskočnega konjiča gnal do konca in iz kroga v krog na vse bolj suhi stezi postavljal najhitrejše kroge na dirki, dosegel svojo in ekipno prvo zmago v sezoni oziroma prvo po lanski VN Koreje. Na drugem in tretjem mestu sta VN Velike Britanije v Silverstonu končala dirkača Red Bulla, Sebastian Vettel in Mark Webber. Slednji je bil v zadnjih krogih hitrejši, a mu je ekipa prek radijske zveze sporočila, da vodilnega v skupnem seštevku ne sme prehiteti. "Zadnje, kar si želiš videti je, da bi tvoja dirkača končala v zidu in to bi se gotovo tudi zgodilo," je odločitev za ukaz Webbru razložil vodja ekipe Christian Horner. Leto dni po zmagi in besedah "ni slabo za dirkača številka 2" je tako Avstralec dobil jasen znak, da je številka dve v moštvu, pa čeprav vseskozi zatrjujejo, da njihova dirkača lahko dirkata drug proti drugemu.


Na četrtem mestu je deveto dirko končal Lewis Hamilton (McLaren), potem ko je startal z 10. mesta in se izkazal z več prehitevanji. Pa vendar zna biti spet na udaru kritik, saj sta v predzadnjem krogu zadnjega kroga trčila s Felipejem Masso (Ferrari), katerega je v bitki za četrto mesto v zadnjem zavoju še izrinil s steze. Drugi dirkač McLarna Jenson Button cilja ni videl, saj so mu ob zadnjem postanku mehaniki preslabo privili sprednjo desno pnevmatiko in je moral parkirati na izvozu iz boksov. S taktiko postanka manj so na mestih od šest do osem končali Nico Rosberg (Mercedes), Sergio Perez (Sauber) in Nick Heidfeld (Renault). Michael Schumacher (Mercedes), ki je zaradi trčenja v Kamuija Kobajašija (Sauber) dobil desetsekundno kazen, se je moral zadovoljiti z devetim mestom.


Kako se je razpletalo

Start je na rahlo mokri stezi najbolje uspel Vettlu, ki je že v prvem zavoju prišel mimo Webbra. Tega je napadel tudi Alonso, a je Avstralec, ki je bil na pole positionu, uspel zadržati vsaj drugo mesto. Medtem ko je Vettel z najhitrejšimi krogi na dirki bežal tekmecem (v osmem krogu je imel šest sekund prednosti pred Webbrom in osem pred Alonsom), se je Hamilton z več prehitevanji z 10. prebil na peto mesto, Schumacher pa že v prvih dveh krogih s 13. na deveto. Po 12. krogu so se začeli prvi postanki, ko so pnevmatike intermadiate zamenjati za slickse. Na teh sta bila super hitra McLarna: Button je za peto mesto prehitel Masso, Hamilton za tretje Alonsa. Vsi so začeli loviti vodilna dirkača Red Bulla. V 20. krogu je bila razlika med prvim Vettlom in četrtim Alonsom le osem sekund.


Sredi dirke je na plin stopil Alonso: prehitel je Hamiltona in se z najhitrejšimi krogi vodilnemu približal na šest sekund. Sledili so drugi postanki: Fernando in Lewis sta prišla pred Marka in nato še pred Sebastiana. Red Bullovi mehaniki so imeli težave s pištolo za privijanje pnevmatike in Vettel je s prvega padel na tretje mesto. Drugi del dirke je povsem pripadel Alonsu: še naprej je dosegal najhitrejše kroge na dirki in prednosti do tretjega postanka povišal na deset sekund. Vettel je ogrožal Hamiltona, a ga uspel prehiteti šele v času tretjih postankov. Pred zadnjimi desetimi krogi je Alonso vodil 15 sekund pred Vettlom, Hamilton pa je na tretjem mestu zadrževal Webbra in moral varčevati z gorivom. Britanec je tako upočasnil in Avstralec ga je lahko prehitel. Na koncu ga je ujel še Massa in napadel v predzadnjem krogu. Prišlo je do trčenja, bitka "kolo ob kolesu" se je nadaljevala v zadnjem zavoju, ko je Lewis Felipeja izrinil s steze in zadržal četrto mesto. 30 sekund pred njima je Alonso zmagal, Webber pa ujel in začel napadati Vettla za drugo mesto, dokler mu ni Horner sporočil, da ga ne sme prehiteti.

VN Velike Britanije, Silverstone, končni vrstni red:

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +16,5
3. Mark Webber (Red Bul Renault) +16,9
4. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +28,9
5. Felipe Massa (Ferrari) +29,0
6. Nico Rosberg (Mercedes) +60,6
7. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +65,5
8. Nick Heidfeld (Renault) +75,5
9. Michael Schumacher (Mercedes) +77,9
10. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +79,1
11. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +79,7
12. Vitalij Petrov (Renault) +80,6
13. Rubens Barrrichello (Williams Cosworth) +1 krog
14. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +1 krog
15. Paul di Resta (Force India Mercedes) +1 krog
16. Timo Glock (Virgin Cosworth) +2 kroga
17. Jerome d'Ambrosio (Virgin Cosworth) +2 kroga
18. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +2 kroga
19. Daniel Ricciardo (Hispania Cosworth) + 3 krogi
Odstopili: J. Button (McLaren), S. Buemi (Toro Rosso), K. Kobajaši (Sauber), J. Trulli (Lotus), H. Kovalainen (Lotus)

Skupni seštevek po deveti dirki sezone 2011:

Dirkači
1. S. Vettel 204 točke
2. M. Webber 124
3. F. Alonso 112
4. L. Hamilton 109
5. J. Button 109
6. F. Massa 52
7. N. Rosberg 40
8. N. Heidfeld 34
9. V. Petrov 31
10. M. Schumacher 28   
Moštva:
1. Red Bull Renault 328 točk
2. McLaren Mercedes 218
3. Ferrari 164
4. Mercedes 68
5. Renault 65
6. Sauber Ferrari 33

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.