Šport > Moto športi
361 ogledov

"Alonso si od tega ni nikoli opomogel"

Fernando Alonso Epa
Je Lewis Hamilton uničil kariero Fernando Alonsu?

Nekdanji dirkač formule 1 Heikki Kovalainen meni, da bi se kariera dvakratnega svetovnega prvaka Fernanda Alonsa odvila drugače, če se ne bi v sezoni 2007 znašel v ekipi z Lewisom Hamiltonom.

Lewis Hamilton Odprl srce Šport Hamilton razkril svoje hude duševne težave

McLaren je pred več kot 15 leti v sezono krenil z udarno dirkaško zasedbo. Na eni strani garaže je bil izkušeni Fernando Alonso, na drugi pa dokazovanja lačen debitant med dirkaško elito Lewis Hamilton. Španec, takrat eden najbolj uveljavljenih voznikov na svetu, je pričakoval, da bo ob novincu dokaj zlahka zavzel položaj prvega dirkača, a se je Hamilton že uvodoma uveljavil kot huda konkurenca.

Po seriji razprtij se je sodelovanje med dirkačema končalo že po eni sezoni. Moštvo iz Wokinga je svoje zaupanje položilo v mladega Britanca, z Alonsom pa doseglo sporazumno preknitev pogodbe.

Mick Schumacher F1 Šport Haas razkril enormne stroške Schumijeve nesreče

Španski dirkač se je nato vrnil k Renaultu, katerega član je tudi letos, vmes pa je dirkal še za Ferrari in McLaren. Njegove karierne odločitve so bile v tistem času večkrat predmet polemik, še zlasti ko je leta 2015 rdečo garažo zamenjal za srebrno, kjer v treh sezonah ni zmogel višje od petega mesta.

Kovalainen: "Serija napačnih odločitev"

 | Avtor: Epa Epa
"Od njegovih šampionskih sezon pri Renaultu, kjer je osvojil dva naslova, je Fernando vedno sprejemal napačne odločitve glede menjave moštev. Sprašujem se, če ga je k temu gnalo presenečenje nad tem, kako hiter je Hamilton. To je bil verjetno ključni problem, potem se je še sprl s šefom Ronom Dennisom in celotno ekipo. Fernando ni imel kam iti. Renault je bil v prostem padu, vse odtlej pa si Fernando samo prizadeva nadoknaditi zamujeno. V tem pogledu si ni nikoli opomogel," je prepričan finski dirkač, ki je leta 2008 nasledil Alonsa pri McLarnu.

"S Hamiltonom sem se dobro razumel, ker ga nisem ogrožal. To je dejstvo. Poglejte, kaj se je zgodilo med njim in Nicom Rosbergom. Rosberg se mu je uspel zoperstaviti, ker je počel tudi reči, ki niso bile najlepše, a nujne potrebne v tej bitki."

"Občasno sem bil tako hiter kot Hamilton, vendar sem bil vedno povsem na meji. To mi je pobralo vso energijo. Njegov nivo je tako visok, da tudi talent takšnega kova, kot je Max Verstappen, mora vložiti neizmerno količino truda, energije in osredotočenosti. Malo ljudi je tega sposobnih. Tudi Rosberg je moral uporabiti vse trike, da je premagal Lewisa," je sklenil Kovalainen.

"Moj odnos z Alonsom je bil strupen. Okužil je celo ekipo. Ja, bilo je osebno."

Lewis Hamilton o Fernandu Alonsu leta 2017

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice