Šport > Moto športi
21 ogledov

Alonso: "Smo na pravi poti"

1/2
Žurnal24 main
Pred 13. dirko sezone je razlika med prvim in petim le 20 točk. Peti je Fernando Alonso, čigar Ferrari je VN Belgije dobil na prejšnjih treh izvedbah. A McLaren in Red Bull bosta ta vikend zelo hitra.
Na osmih od 12 dirk te sezone ni zmagal dirkač s prvega startnega mesta. Sebastian Vettel je bil na polu že sedemkrat, a ima le dve zmagi. Red Bull je bil na prvem startnem mestu 11-krat, oba v prvi vrsti šestkrat. Ferrari ni bil na polu že od VN Brazilije 2008.

Peterica za prvaka
Po 12 dirkah je bil čas za počitnice, zdaj se karavana formule 1 vrača na delo in bitka za prvaka se bo šele dobro razplamtela. Na VN Belgije po Ferrarijevo četrto zaporedno zmago na dirkališču Spa-Francorchamps prihaja Fernando Alonso, ki je peti v skupnem seštevku in z 20 točkami zaostanka za vodilnim Markom Webbrom (Red Bull) še naprej z možnostmi za svoj tretji naslov. "Potrebovali smo le dve mirni dirki (op. a.: zmaga in drugo mesto) in smo spet kandidati za prvaka. Zdaj smo na pravi poti. Dirkalnik je mnogo boljši, sam sem bolj optimističen, ekipa pa polna samozavesti," je ob prihodu v Spa razlagal Alonso. Glede na značilnosti steze naj bi bila vendarle ta konec tedna hitrejša Red Bull in McLaren. Za slednje zadnji dve dirki sicer nista bili najboljši (Lewis Hamilton je zbral le 12 točk, Jenson Button 14). "Prosti čas smo izkoristili za razmislek, kako izboljšati dirkalnik za preostanek sezone. Na naslednji dve dirki ne gremo le optimistično, temveč prepričani, da bomo boljši kot lani," poudarja Hamilton, potem ko je lani v Spaju odstopil v prvem krogu.

Spored VN Belgije
Petek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Vsi imajo radi Spa
V Spaju so prvič dirkali že v 20. letih 20. stoletja, na stezi, kakršno poznamo danes, pa od konca 70. let. Dirkališče z najhitrejšim in najzahtevnejšim zavojem v formuli 1 (Eau Rouge) je med dirkači najbolj priljubljeno. "Mislim, da ni dirkača, ki se ne bi veselil Spaja. To je neverjetno dirkališče. Tukaj damo vsi vse od sebe," poudarja Webber. V konkurenci 24 dirkačev sta v Spaju zmagala le Felipe Massa (Ferrari) in šestkrat Michael Schumacher (Mercedes). "Spa je od nekdaj moje najljubše dirkališče. Zdi se mi, da je minila cela večnost, odkar sem nazadnje dirkal tu," razmišlja sedemkratni svetovni prvak, ki ga čaka misija nemogoče. Ne le, da njegova srebrna puščica ni konkurenčna, zaradi kazni s prejšnje dirke bo moral startati še z 10 mest slabšega izhodišča. To si je prislužil, ko je Rubensa Barrichella (Williams) nevarno izrinil proti zidu boksov na Hungaroringu. Njegov nekdanji moštveni kolega iz obdobja dirkanja pri Ferrariju bo ta vikend kot prvi dirkač v zgodovini odpeljal 300. VN.

Vrstni red pred 13. dirko sezone 2010:
Dirkači
1. M. Webber 161 točk
2. L. Hamilton 157
3. S. Vetel 151
4. J. Button 147
5. F. Alonso 141
6. F. Massa 97
7. N. Rosberg 94
8. R. Kubica 89
9. M. Schumacher 38
Moštva
1. Red Bull Renault 312 točk
2. McLaren Mercedes 304
3. Ferrari 238
4. Mercedes 132

Zadnjih pet dirk v Spaju
2009: Edino Ferrarijevo zmago sezone je pridirkal Kimi Räikkönen. To je bila njegova zadnja v formuli 1. S pole positiona je za največji uspeh Force Indie na drugo mesto pripeljal Giancarlo Fisichella.
2008: Skozi cilj je kot prvi pripeljal Hamilton, a bil zaradi sekanja šikane kaznovan in prestavljen na tretje mesto. Zmagal je Massa, Räikkönen pa je v hudi bitki odstopil v predzadnjem krogu.
2007: Za svojo tretjo zmago v Spaju je prvi karirasto zastavico prečkal Räikkönen. Massa je z drugim mestom pridirkal Ferrariju dvojni uspeh.
2005: Takrat še dirkač McLarna je Räikkönen znova zmagal na VN Belgije. Najbližje mu je bil Renaultov dirkač Alonso.
2004: Zmagal je Räikkönen, kar pomeni, da je na tej preizkušnji dobil štiri od zadnjih petih. Schumacher je s Ferrarijem na tisti dirki sedmič postal svetovni prvak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.