Šport > Moto športi
27 ogledov

Bi lahko Bianchijevo nesrečo preprečili?

Jules Bianchi Profimedias
Dirkač F1 Jules Bianchi, ki se je hudo poškodoval med deževno dirko v Suzuki, je že operiran, a je v kritičnem stanju. Pojavljajo se namigi o hudih napakah japonskih organizatorjev. Massa pet krogov pred koncem kričal, naj organizator že posreduje.

Francoskega dirkača Julesa Bianchija, ki se je hudo poškodoval na današnji dirki svetovnega prvenstva formule 1 v japonski Suzuki, so že operirali, je sporočilo vodstvo tekmovanja. 25-letni Bianchi je v trčenju nekaj krogov pred koncem dirke utrpel hude poškodbe glave in so ga takoj prepeljali v bolnišnico.

  • Več o poteku dirke TUKAJ

Na uradni spletni strani formule 1 so zapisali, da je bil dirkač Marussie zelo resno poškodovan, da je prestal nujno operacijo glave in da ga bodo po posegu prepeljali na intenzivni oddelek bolnišnice.

Bianhijev oče je za francosko televizijo dejal, da je stanje njegovega sina kritično.

Bianchi je imel na dirki, ki so jo zaznamovali dež, številne prekinitve in nekaj izletov s steze, veliko smole: pred njim je na enem od zavojev v zaščitne ograde že zdrsnil Adrian Sutil, ko pa so delavci ob progi pripeljali delovni stroj, da bi odpeljali poškodovani Sauberjev dirkalnik, je na istem mestu s proge zlezel še Francoz in trčil v dvigalo, pri čemer si je huje poškodoval glavo. Na stezo so po teh nesrečah najprej poslali varnostni avto, krog pozneje pa so dirko prekinili in nato dokončno ustavili.

Felipe Massa iz ekipe Williamsa je po dirki dejal: "Treba so bo zavedati, kaj se se je primerilo Julesu. Zelo sem zaskrbljen. Že pet krogov pred prihodom varnostnega avta na stezo sem vpil v radio, da je preveč vode na stezi, vendar so potrebovali preveč časa. Bilo je zelo nevarno. Zato smo tudi doživeli nesreče ob zaključku," je bil do organizatorjev oster Massa. 

Jules Bianchi | Avtor: Profimedias Profimedias
Dogajanje ob progi tik pred in po nesreči bo brez dvoma še dolgo predmet polemik. Sutil je po dirki dejal, da je bil izlet Bianchija na moč podoben njegovemu, le posledice so bile zaradi vozila organizatorjev tik ob progi veliko hujše. Sutil je kritiziral, ker je organizator tako dolgo čakal z varnostnim avtomobilom, ki so ga poslali na progo šele po drugi nesreči. "Vsi vemo, da je to eden najtežjih ovinkov. Ko je postajalo že mračno in se je dež še stopnjeval, bi glede na to, da se je tam že zgodila nesreča, verjetno morali pomisliti na varnostni avto."

Dirka se je pričela šele ob treh popoldan po lokalnem času. FIA je sprva predlagala, da bi se zaradi bližajočega tajfuna dirka pričela že ob 11. uri, a je sponzor dirke Honda ponudbo zavrnila, piše Guardian. "Ko se je pričelo temniti, sploh ni bilo mogoče videti luž na stezi in tako sem tudi izgubil nadzor nad svojim avtomobilom, kar me je resnično presenetilo," je dodal Sutil.

Lauda: Dež in mrak nista bila glavni problem

Oglasil se je tudi Niki Lauda, ki je leta 1976 odstopil od Velike nagrade Fuji v odločilni bitki za osvojitev prvaka, saj je takrat ocenil, da so bile razmere na stezi v močnem nalivu prenevarne. Danes pa je dejal, da niti dež niti mrak nista bila odločilna faktorja za potek dirke. "Dirkanje je nevarno. Razvadimo se, ko se nič nikoli ne zgodi, ko pa se, smo vsi presenečeni. Toda vedno se moramo zavedati, da je dirkanje zelo nevarno in da se je današnja nesreča zgodila kot posledica različnih dogodkov. En avto je zletel s proge, prišel je žerjav in nato gre s proge še drug avto. Bilo je zelo nesrečno naključje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.