Šport
16 ogledov

Hamilton zmagal ob hudi nesreči Bianchija

Suzuka, VN Japonske EPA
Na predčasno prekinjeni dirki v Suzuki je zmagal Lewis Hamilton. Dirko je zaznamovala huda nesreča Julesa Bianchija, ki so ga nezavestnega prepeljali v bolnišnico. Zaradi poškodb glave so ga morali operirati. Njegovo stanje je kritično, je povedal njegov oče.

Dirka v Suzuki se je za dirkače začela z vožnjo za varnostnim avtobilom, saj je bila steza premokra za normalen start dirkalnikov. Asfaltna podlaga se je kasneje hitro sušila, številni dirkači pa so po radijskih povezavah zahtevali umik varnostnega avtomobila, med najbolj nestrpnimi je bil tudi vodilni v skupni razvrstitvi Lewis Hamilton, ki je dirko začel za velikim moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom. Še med vožnjo varnostnega avtomobila je sicer zaradi okvare svojega Ferrarija odstopil Fernando Alonso.

Po letečem startu je Rosberg ohranil vodstvo pred Hamiltonom, Mercedesa pa sta hitro pobegnila vsaem tekmecem. Kmalu so se dirkači odločili za menjavo pnevmatik, z gumami za rahel dež pa je kot prvi največ pridobil McLarnov Jenson Button. Ta se je zavihtel na tretje mesto, Red Bullov dvojec Sebastian Vettel in Daniel Ricciardo pa je na stezi prehitel Williamsova dirkača Valtterija Bottasa in Felipeja Masso.

Nesreča Bianchija

Hamilton je nato v 29. krogu uspešno napadel Rosberga in si hitro nabral nekaj prednosti pred Nemcem. Razlika se je po drugem postanku le še večala, znova pa je začelo tudi močneje deževati. Žrtev težjih razmer je bil najprej Adrian Sutil, kasneje pa je na istem mestu s steze zletel tudi Jules Bianchi.

Nesrečni Francoz je trčil v vozilo, ki je ob progi odstranjevalo prav ostanke Sauberjevega dirkalnika. Devet krogov pred koncem preizkušnje je tako znova na sceno stopil varnostni avto, dva kroga kasneje pa je bila z rdečo zastavo dirka najprej prekinjena, kasneje pa tudi končana. 

Zmagal je Hamilton pred Rosbergom, tretji je bil Vettel, četri Ricciardo, peti Button. Dirkači na zmagovalnm odru niso slavili, vse je namreč zelo skrbelo za nesrečnega Bianchija. Uradnih informacij o zdravstvenem stanju dirkača Marussie še ni, neuradno pa naj bi utrpel hude poškodbe, tudi glave. 

"Vse skupaj je zelo, zelo resno"

V skupnem seštevku je Hamilton z zmago povečal prednost pred Rosbergom, zdaj ju loči deset točk (266:256), na tretjem mestu je Ricciardo (Red Bull) s 193 točkami. "To je bil zame dober dan, odlična dirka. Pogoji so bili res zelo težki. Upam, da bo z Bianchijem vse v redu. Nikoli ni lepo, ko slišiš, da je nekdo od kolegov težje poškodovan," je po zmagi dejal Britanec. Dirkač ekipe Mercedes naj bi sicer slišal, da je Bianchi utpel "resnejše poškodbe".

"Ne razmišljam o dirki, razmišljam o kolegu. Dobil sem nekaj informacij in izgleda, da je vse skupaj zelo, zelo resno. Upam na najboljše. Z drugim mestom sem razočaran, a to zdaj ni najpomembnejše. V dirkalniku se nisem počutil samozavestno, nisem mogel napasti, nisem našel rešitve za uravnoteženje bolida," pa je povedal Rosberg, ki je sicer osvojil že svoje osmo drugo mesto v sezoni in tako postavil nov rekord.

"ForzaJules. Vamos amigo," je kar preko twitterja okrevanje Bianchiju sicer zaželel Alonso, Button pa je o nesreči dejal: "Naše misli so z Julesom. To je zdaj najpomembnejše. Upaš, da se takšen incident nikoli ne zgodi v formuli 1. Naj ostane pri tem."

Več preberite na:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.