Šport > Moto športi
10 ogledov

Bo Rosberg izgubil zmago v Monaku?

pirelli gume pnevmatike Reuters
Skrivna testiranja Pirellijevih pnevmatik, ki jih je pred dirko za VN Monaka opravil Mercedes, bi lahko nemško ekipo drago stala. Po najbolj črnem scenariju bi lahko Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) odvzela zmago Nicu Rosbergu in Mercedes kaznovala s prepovedjo dirkanja na kateri izmed naslednjih dirk.

Moštvo Mercedesa je med dirkama za VN Španije in VN Monaka opravilo testiranje Pirellijevih pnevmat, o čemer ni bilo obveščeno nobeno drugo moštvo v karavani formule 1. Pravila dovoljujejo krajša testiranja do 1.000 kilometrov, vendar mora ekipa uporabljati dirkalnik, ki je star najmanj dve leti.

Mercedes naj bi testiral z najnovejšim modelom, kar je zmotilo Red Bull in Ferrari, ki sta za omenjena testiranja izvedela med dirkaškim koncem tedna v Monaku. Vodilni ekipi prvenstva sta se za odgovore obrnili na Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA), ki bo presodila, kakšne bodo posledice za ekipo iz Brackleyja.

Predsednik moštva Niki Lauda je zatrdil, da je FIA dovoljenje za izvedbo testiranj izdala že v začetku meseca. Pravila velevajo, da morajo imeti vsa moštva zagotovljene enake možnosti, vendar FIA ni bila obveščena, da na testiranje ni bila povabljena nobena druga ekipa.

Po nekaterih podatkih naj bi bila ogrožena celo zmaga Nica Rosberga (Mercedes), ki je v kneževini slavil natančno 30 let po zmagi svojega očeta Kekeja Rosberga. Zmagovalec bi v tem primeru postal aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull). ''Ne želimo zmagati tako, da nekoga izključijo, vendar je narobe, da je ekipa na prikrit načina testirala pnevmatike za letošnjo sezono,'' je povedal šef Red Bulla Christian Horner. Lewis Hamilton (Mercedes) pa je drugačnega mnenja. ''Ekipa ni naredila ničesar narobe. Morali smo opraviti nekaj dela in smo ga. Bilo je zabavno,'' je povedal nekdanji svetovni prvak.

FIA pomanjkljivo obveščena

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je obsodila ravnanje Mercedesa in v izjavi potrdila, da o podrobnostih testiranj ni bila obveščena. ''V začetku maja je Pirelli zaprosil FIO, ali bi bilo mogoče opraviti testiranje pnevmatik z aktualnim dirkalnikom. Pogodba s Pirellijem veleva, da lahko opravijo do 1.000 klometrov testiranj s katerokoli ekipo, a v primeru, da imajo vse ekipe možnost sodelovanja. FIA je Mercedesu in Pirelliju povedala, da je testiranje mogoče, če ga bo opravil Pirelli, ne pa ekipa, ki bo priskrbela dirkalnik in dirkača. Prav tako mora Pirelli enako priložnost ponuditi vsem ekipam. FIA pozneje ni več prejela nobenih dodatnih informacij,'' so zapisali v izjavi.

bernie ecclestone jean todt | Avtor: EPA EPA

Kazen še nedorečena

Mercedes lahko doleti odvzem točk, prepoved dirkanja ali denarna kazen, končno odločitev pa bo sprejelo Fiino razsodišče. ''Ni šlo za skrivna testiranja. Ne vem, od kod so prišle takšne informacije, saj gre za Pirellijevo testiranje. Oni bi morali posredovati informacije, ne pa mi, saj gre za njihov test. Potrudili smo se, da bi jim pomagali, česar ni storil nihče drug,'' je povedal šef Mercedesa Ross Brawn.

Njegove besede je podprl tudi direktor Toto Wolff, medtem ko pri Red Bullu vztrajajo, da so pravila jasna in da lahko takšna testiranja krojijo razplet prvenstva. ''Pravila so napisana črno na belem. Povsem jasno je, kaj lahko in česa ne smeš narediti,'' je dodal Horner.

Rezultat so uradni, poti nazaj ni več?

Spletni portal Autosport.com poroča, da zmaga Nica Rosberga – kljub prerekanju o spornem testiranju – ni ogrožena. FIA se o morebitnih sankcijah še ni izrekla, vendar je rezultate VN Monaka že uradno potrdila, kar v grobem pomeni, da Rosbergove zmage ne more več razveljaviti.

Button: ''Rezultati VN Monaka se ne bodo spremenili''

Dirkač McLarna Jenson Button, ki je v Monte Carlu končal na šestem mestu, je prepričan, da bi morala FIA kaznovati ekipo Mercedesa. ''Ne verjamem, da se bodo rezultati VN Monaka spremenili. Če bo prišlo do spremembe, se bo to zgodilo v Kanadi. Lahko testiraš z dve leti starim dirkalnikom. Kolikor vem, oni niso uporabljali dve leti starega dirkalnika,'' je povedal Button, ki je spregovoril še o vnovičnem trčenju z moštvenim kolegom Sergiom Pérezom. ''Ko me je prehitel, je bila dobra poteza, ko pa sem ga hotel prehiteti nazaj, mi je zapiral pot. To sem tudi rekel po radijski zvezi, da tega ne more početi. Lahko bi se zgodila huda nereča. Pogumni se dobro odrežejo v Monaku, vendar obstaja razlika med pogumom in nečim drugim,'' je dodal nekdanji svetovni prvak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.