Šport > Moto športi
16 ogledov

Zmagovalca bo odločil ''pole position''

kimi raikkonen EPA
Finski dirkač Kimi Räikkönen (Lotus) je prepričan, da bo razplet na nedeljski dirki za VN Monaka v veliki meri odvisen od uvrstitve na kvalifikacijah. Lotus je v letošnji sezoni povprečne sobotne rezultate večkrat nadoknadil v nedeljo, kar bo na ozkih ulicah legendarnega dirkališča v kneževini izredno težka naloga.

Nekdanji svetovni prvak Kimi Räikkönen (Lotus) je prepričan, da je eden izmed kandidatov za zmago na dirki za VN Monaka, a le v primeru, da bo dosegel dober rezultat na kvalifikacijah. Finec je v kneževini zmagal enkrat, in sicer leta 2005, ko je vozil za McLaren Mercedes.

Mercedes dominiral na prostih treningih

Četrtkova prosta treninga sta potrdila, da je v dirkanju na en krog najhitrejši Mercedes, saj je najboljši čas jutranjega in popoldanskega treninga postavil Nico Rosberg. Nemec je s prvega startnega mesta začel zadnji dve preizkušnji sezone za VN Bahrajna in VN Španije, vendar se Mercedes na nobeni izmed obeh dirk ni uspel kosati z Red Bullom in Ferrarijem. Dirkača Mercedesa bosta tudi v Monte Carlu glavna favorita za najboljša startna mesta.

Veliko slabše pa se na kvalifikacijah obnese Lotusov dirkalnik, ki v letošnji sezoni še ni zabeležil ''pole positiona''. Še več, Räikkönen je iz prve startne vrste začel samo eno dirko. Angleška ekipa v Monaku ni začela najbolj prepričljivo, saj je Finec na prostih treningih zasedel šesto oziroma 11. mesto.

''Nismo začeli najbolje. Imeli smo nekaj težav, vendar je postopoma postalo bolje. Za kvalifikacije imamo še nekaj idej in upam, da bo vse delovalo, tako kot mora,'' je povedal Räikkönen, ki je sezono začel z zmago na dirki za VN Avstralije, zadnje tri dirke pa je končal na drugem mestu.

''Ne vidim razloga, zakaj Lotus ne bi mogel parirati Mercedesu. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,'' je dodal nekdanji svetovni prvak, ki se je Rosbergu uspel približati na sedem desetink zaostanka.''

nico rosberg | Avtor: EPA EPA

Statistika na strani sobotnega zmagovalca

Räikkönen je namigoval na dejstvo, da Mercedes sobotnih uspehov ne podkrepi z rezultatom na dirki. A že v Monaku bi bilo lahko precej drugače. Ulična dirka ne omogoča veliko možnosti za prehitevanje in hitrost Red Bulla, Ferrarija in Lotusa bo težko prišla do izraza, če se bosta dirkača Mercedesa na dirko podala s prvega in drugega startnega mesta. V zadnjih devetih letih je namreč osemkrat zmagal dirkač, ki je osvojil ''pole position''. Räikkönen se zaveda, bo uvrstitev med prve štiri ključnega pomena. ''Če želimo zmagati, se moramo verjetno uvrstiti v prvi dve vrsti,'' je zaključil Finec, ki letošnje dirke v povprečju začenja s šestega startnega mesta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.