Šport > Moto športi
17 ogledov

Španski tifozi slavijo: zmaga Alonsa

fernando alonso
1/22
Reuters
Fernando Alonso (Ferrari) je zmagovalec domače dirke za VN Španije. Ekipni uspeh Ferrarija je s tretjim mestom dopolnil Felipe Massa, v sendviču med obema dirkačema Scuderie pa je v cilj pripeljal Kimi Räikkönen (Lotus). Alonso je slavil drugič v letošnji sezoni in se v skupnem seštevku prebil na tretje mesto.

Španec Fernando Alonso je zmagovalec pete dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na prvi evropski preizkušnji v Barceloni je bil domači adut hitrejši do Finca Kimija Räikkönena (Lotus), tretji je bil drugi Ferrarijev dirkač Brazilec Felipe Massa. Svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je končal na četrtem mestu.

"Zelo sem zadovoljen z zmago, to je bila zelo dobra dirka. Tvegali smo pri startu, ker smo želeli prehiteti nekatere dirkalnike, to pa nam je v drugem in tretjem ovinku tudi dobro uspelo. Vedeli smo, da bodo nekateri naši rivali opravili tri postanke, ampak menili smo, da bi jih lahko v našem ritmu opravili štiri, zato sem vozil tako, kot bi šlo za štiri poskuse v kvalifikacijah," je po dirki povedal Alonso.

"Vse se je dobro izšlo in znova zmagati doma je nekaj neverjetnega. Želim se zahvaliti vsem, ki so prišli, vem, da je za mnoge to dodaten ekonomski izdatek, sploh zaradi trenutne situacije. Res se za to podporo zahvaljujemo vsem, Ferrari in jaz. Upamo, da ni bilo zadnjič letos, in da boste, ne glede na dirkališče, prek televizijskih zaslonov uživali vsako nedeljo."

Vettel spet okrivil obrabo

Dirka v Kataloniji je bila za Alonsa šele druga domača zmaga po letu 2006, njegov veliki tekmec Vettel pa je tokrat, tudi zaradi težav z obrabo pnevmatik, po dirki se je pritoževal, da je bil že po polovici s povsem obrabljenimi brez možnosti za napad na vrh, celo ostal brez stopničk.

Kljub vsemu je obdržal skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu, zdaj ima 89 točk, štiri manj pa na drugem mestu Räikkönen. Za Alonsa, današnja zmaga je bila zanj že 32. v karieri, pa je pomenila priključek z najboljšimi. Po petih dirkah je tretji z 72 točkami, četrti pa Lewis Hamilton s 50. Današnji tretjeuvrščeni Massa je s 45 točkami skupno peti.

Formula 1 (VN Španije) | Avtor: Reuters Reuters
Vse bolj pa postaja močan adut v boju za naslov tudi Räikkönen. Čeprav ima samo eno zmago (Alonso in Vettel po dve), je v boju za končno lovoriko zdaj že tik za branilcem naslova, ker na vsaki dirki nabira točke. Tudi tokrat jih je z drugim mestom dodal lep kupček in na koncu ni bil nezadovoljen.

Zdaj ima še nekaj več točk

"Nič me ne moti, če sem drugi. Vedno pač skušam dati vse do sebe, zdaj imam še nekaj več točk kot pred dirko," je dejal finski ledeni mož. Začetek dirke je sicer pripadel Mercedesu. Nemška ekipa si je drugič privozila prvo startno vrsto, vendar je hitro ostala brez Lewisa Hamiltona, ki je padel v ozadje že v prvem krogu.

Bolje je šlo Nicu Rosbergu, toda po postankih v boksih je vodstvo prevzel Alonso in poskrbel za huronsko navdušenje 90.000 domačih navijačev. Rosberg je bi na koncu šesti, Hamilton je ostal brez točk. Ob koncu dirke Alonso ni imel prave konkurence, Vettel pa je skušal priti vsaj do zadnje stopničke.

Ni mu uspelo, Massa je ostal pred njim - Brazilec je po kazni v sobotnih kvalifikacijah, izgubil je tri mesta in začel šele z devetega, še prišel do prvih letošnjih stopničk -, Räikkönen pa je z dobro taktiko in postankom manj od večine tekmecev na koncu zasluženo prišel do druge stopničke, za zmagovalcem je zaostal dobrih devet sekund.

Četrti na večni lestvici

Za Alonsa je bila današnja zmaga že 32. v karieri, z njo pa se je prebil na tretje mesto skupnega seštevka. V SP je Vettel kljub današnjemu neuspehu obdržal vodstvo, zdaj ima 89 točk, štiri manj pa na drugem mestu Räikkönen. Sezona formule 1 se bo nadaljevala čez 14 dni s klasično ulično preizkušnjo v monaški kneževini.

Z današnjo zmago na dirki v Barceloni, drugo letošnjo po dirki na Kitajskem, si je španski zvezdnik na večni lestvici najboljših voznikov privozil samostojno četrto mesto. Zdaj so pred njim le še legende tega športa Michael Schumacher z nedosegljivimi 91 zmagami, Alain Prost z 51 in Ayrton Senna z 41 uspehi. Alonso si je pred današnjo dirko z 31 zmagami na preizkušnjah formule 1 delil četrto mesto z Britancem Nigelom Mansllom.

Med še aktivnimi dirkači se za prestiž že nekaj časa borita Alonso in svetovni prvak Vettel, slednji je za zdaj na tej lestvici takoj za Mansllom, ima pa 28 zmag. Na 13. mestu je Britanec Hamilton, ima 21 zmag, mesto za njim je z 20 Finec Räikkönen.

Formula 1, VN Španije, rezultati:

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:39:16,596 sekunde
2. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 9,338
3. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 26,049
4. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 38,273
5. Mark Webber (Avs/Red Bull) 47,963
6. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:08,020
7. Paul di Resta (VBr/Force India) 1:09,988
8. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:19,506
9. Sergio Perez (Meh/McLaren Mercedes) 1:21,738
10. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso) 1 krog
...

Skupni seštevek (dirkači):

1. Sebastian Vettel 89 točk
2. Kimi Räikkönen 85
3. Fernando Alonso 72
4. Lewis Hamilton 50
5. Felipe Massa 45
6. Mark Webber 42
7. Romain Grosjean 26
8. Paul di Resta 26
9. Nico Rosberg 22
10. Jenson Button 17
...

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Red Bull 131 točk
2. Ferrari 117
3. Lotus 111
4. Mercedes 72
5. Force India 32
6. McLaren Mercedes 29
7. Toro Rosso 8
8. Sauber 5
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.