Šport > Moto športi
11 ogledov

Vettel brez konkurence, uspeh Lotusa

sebastian vettel
1/21
EPA
Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec dirke za VN Bahrajna, ki je že njegova druga v letošnji sezoni. Nemcu sta na stopničkah družbo delala dirkača Lotusa - Finec Kimi Räikkönen je bil drugi, Fancoz Romain Grosjean pa tretji.

Svetovni prvak formule 1 Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec dirke za VN Bahrajna, četrte preizkušnje svetovnega prvenstva. Na dirki v Sakhirju sta na stopničkah končala še oba Lotusova voznika Finec Kimi Räikkönen in Francoz Romain Grosjean. Z drugo zmago v sezoni in skupno 28. v karieri se je Vettel utrdil na vrhu seštevka SP.

Potem ko si je svetovni prvak s potezo na dirki v Maleziji, ko je kljub drugačnemu dogovoru prehitel moštvenega sotekmovalca Marka Webbra in zmagal, nakopal grde poglede in zamero tudi v svojem moštvu, na današnji dirki teh težav ni imel. Pravega tekmeca v boju za drugo zmago v sezoni ni bilo, z 28. uspehom v karieri pa se je povzpel na šesto mesto večne lestvice in za seboj pustil Jackieja Stewarta.

Medtem ko je šlo Vettlu vse kot po maslu, zlahka je ponovil lanski uspeh na tem dirkališču v politično nemirni državici, v kateri pa dirke formule 1 vseeno potekajo brez večjih zapletov, imata povsem drugačni zgodbi za seboj zmagovalec prejšnjega tedna Fernando Alonso in Nico Rosberg. Nemec si je v soboto privozil najboljši startni položaj, toda na koncu je bil le deveti. Le mesto pred njim pa Alonso, saj ga je na cedilu pustila tehnika in njegov rdeči dirkalnik tokrat ni bil konkurenčen.

Lotus izkoristil težave rivalov

"Odlično se je izšlo. Vse je šlo po načrtih in lahko sem vesel, da zdaj držim v rokah tole prelepo lovoriko," je dejal Vettel. Razlog za zadovoljstvo so imeli tudi pri Lotusu, saj sta težave nekaterih favoritov dobro izkoristila oba njihova voznika in se za Vettlom prebila do drugega in tretjega mesta. Finec je na koncu zaostal devet sekund. "Odločili smo se za dva postanka in to je bilo pravilno. V prvem in drugem delu še nisem bil pravi, na koncu pa je bil moj dirkalnik odličen, tako da se je dirka odlično razpletla," je bahrajnski nastop ocenil ledeni Finec.

Temelje za uspeh je Vettel postavil s prehitevanjem kmalu po startu, ko se je v tretjem krogu prebil v vodstvo, v kvalifikacijah je bil sicer drugi. Nato je le še pritiskal na plin, celo preveč, tako da so ga iz boksov po radijski zvezi opozarjali, da mu ni treba priganjati dirkalnika in da naj upočasni. Imel je že 25 sekund naskoka, na koncu je vendarle nekoliko popustil, a zmaga ni bila ogrožena niti za trenutek. "Vedel sem, da bo start izjemno pomemben, in treba se je bilo čim hitreje prebiti v vodstvo. Na dirki pa smo bili včasih tudi sekundo hitrejši od konkurence," je pojasnil Vettel.

Slab dan za Ferrari, Hamilton iztisnil maksimum

Hamilton je iz slabih kvalifikacij z devetim mestom še znal potegniti največ in je dirko končal na petem mestu, po točkah pa je že zdaj ujel svojega predhodnika Michaela Schumacherja, ki mu je 49 točk uspelo zbrati v celotni sezoni 2012. V zadnjem delu dirke se je boril tudi z Webbrom, Avstralec se je moral tokrat v prepričljivi vlogi drugega voznika Red Bulla zadovoljiti s sedmim mestom. Alonsu je dirko pokvaril okvarjen sistem DRS, ker je moral dvakrat v nekaj krogih k mehanikom in padel na 17. mesto, od koder boj za vrh ni bil več mogoč. Ne najboljši dan Ferrarija je zaokrožil Felipe Massa, ki sta ga dve predrti pnevmatiki potisnili na 15. mesto. Boj za mesti v lastnem moštvu pa so tokrat doživeli pri McLarnu, kjer sta se ob koncu sorto spopadla Jenson Button in Sergio Perez, zadnjo besedo pa je imel Mehičan, ki je po tveganem prehitevalnem manevru prišel naprej in osvojil šesto mesto, Britanec se je moral zadovoljiti z desetim.

Sezona se bo nadaljevala 13. maja z dirko v Barceloni.

Vettel prehitel legendarnega Stewarta

Z 28. zmago v karieri je Vettel prehitel Jackieja Stewarta, pred njim pa je od aktivnih dirkačev še Ferrarijev zvezdnik Fernando Alonso (31). Na vrhu je že dolgo Vettlov rojak Michael Schumacher z 91 zmagami.

Med Schumacherjem in trikratnim svetovnim prvakom Vettlom na šestem mestu te lestvice so še Francoz Alain Prost z 51 zmagami, Brazilec Ayrton Senna z 41 ter skupaj na četrtem mestu Alonso in Britanec Nigel Mansell z 31.

Med aktivnimi dirkači je na 13. mestu Britanec Lewis Hamilton z 21 zmagami, eno manj ima mesto za njim Finec Kimi Räikkönen.

Formula 1, VN Bahrajna, rezultati:

1. Sebastian Vettel (Red Bull) 1;36:00,498
2. Kimi Räikkonen (Lotus) + 9,1
3. Romain Grosjean (Lotus) 19,5
4. Paul Di Resta (Force India) 21,7
5. Lewis Hamilton (Mercedes) 35,2
6. Sergio Perez (McLaren) 35,9
7. Mark Webber (Red Bull) 37,2
8. Fernando Alonso (Ferrari) 37,5
9. Nico Rosberg (Mercedes) 41,1
10. Jenson Button (McLaren) 46,6

Skupni seštevek (dirkači):

1. Sebastian Vettel (Nem) 77
2. Kimi Räikkönen (Fin) 67
3. Lewis Hamilton (Vbr) 50
4. Fernando Alonso (Špa) 47
5. Mark Webber (Avs) 32
6. Felipe Massa (Bra) 30
7. Romain Grosjean (Fra) 26
8. Paul di Resta (VBr) 20
9. Nico Rosberg (Nem) 14
10. Jenson Button (VBr) 13

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Red Bull 109
2. Lotus 93
3. Ferrari 77
4. Mercedes 64
5. Force India 26
6. McLaren 23
7. Toro Rosso 7
8. Sauber 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.