Šport > Moto športi
5059 ogledov

Celoten prepir med Vettlom, Leclerom in Ferrarijevo garažo

ferrari Epa
Ferrarijeva strategija za dvojno zmago na dirki za VN Rusije se je neslavno porušila z okvaro dirkalnika Sebastiana Vettla.

Ferrari si je na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 2014 pripravil dobro izhodišče za četrto zaporedno zmago, a se je nedelja tokrat razpletla po željah Mercedesa.

Lewis Hamilton VN Rusije F1 Šport Ferrari podaril zmago Hamiltonu

Z nekaj sreče se je zmage, 82. v karieri, veselil vodilni dirkač prvenstva Lewis Hamilton, uspeh srebrne garaže pa je z drugim mestom dopolnil Valtteri Bottas. Scuderia se je po odstopu Sebastiana Vettla morala zadovoljiti s tretjim mestom Charlesa Leclerca.

sebastian vettel | Avtor: Epa Epa

Dirko je znova zaznamoval Ferrarijev ukaz iz garaže in posledični "spor" med Vettlom, Leclercom in inženirji. Monačan, ki je bil v letošnji sezoni večkrat žrtev zgrešene Ferrarijeve strategije in očitnega preferiranja izkušenejšega Nemca, je zaman čakal na povračilo štirikratnega svetovnega prvaka, vendar se ta ni držal predhodnega dogovora.

Ni pošteno Šport Kar je Ferrari spet storil Leclercu, presega vse meje

Vettel je dirko začel s tretjega mesta in se po zaslugi odličnega starta že v drugem ovinku prebil na prvo. Leclers se mu pri tem ni kaj prida upiral, saj so se v moštvu pred dirko dogovorili, da bo z zavetrjem Vettlu pomagal prehiteti Hamiltona, Nemec pa naj bi ga nato ob pravi priložnosti spustil predse in mu tako vrnil uslugo.

Toda Vettel tega ni bil pripravljen storiti, Leclerc pa se je pred moštvenega kolega zavihtel šele po zaslugi Ferrarijeve strategije postankov v boksu.

ferrari leclerc | Avtor: Epa Epa

Kmalu zatem je Vettlu odpovedal dirkalnik, zato je na stezo "zapeljal" virtualni varnostni avto. S tem je največ pridobil Hamilton, ki je trenutek izkoristil za postanek v boksih in se na progo vrnil pred Leclercom. Ta se je prav tako odpravil na še eno menjavo, čeprav so bile njegove gume stare le nekaj krogov. Posledično je nazadoval na tretje mesto, kjer je ostal do konca dirke.

ferrari vettel leclerc | Avtor: Epa Epa

Transkripcija pogovora med Vettlom, Leclercom in garažo:

6. krog FERRARI LECLERCU: "Sebastian te bo v naslednjem krogu spustil naprej."
            VETTEL: "Prehitel bi ga v vsakem primeru. Poskusimo se še oddaljiti, vsaj še dva kroga."

7. krog FERRARI VETTLU: "Spusti Charlesa mimo."
            VETTEL: "Moral se mi bo približati."
            LECLERC: "Prehitel si me. Upošteval sem vsa navodila. Se bomo pogovorili kasneje. Težko zdaj pridem blizu."

8. krog FERRARI VETTLU: "Poskušal se ti bo približati. Spusti ga mimo. Zaostanek je 1,4 sekunde."
             
VETTEL: (brez odgovora)

9. krog FERRARI VETTLU: "Pogledujemo proti planu C. Charles zaostaja 1,9 sekunde."

10. krog FERRARI LECLERCU: "Charles, rošado bomo naredili kasneje, Lewis je preblizu. Osredotoči se na dirko in pritiskaj."
               LECLERC: "Povsem razumem. Dal sem mu zavetrje, brez problema. Potem sem poskušal pritiskati. Toda... Aghhh, je že v redu. Nadzorujmo potek." 

"Ne vem, kaj se je zgodilo. Mislil sem, da smo dogovorjeni. S Charlesom sva se pogovarjala pred dirko. Vse je bilo jasno. Morda sem kaj spregledal. Pogovorili se bomo."

Sebastian Vettel

"Kar se tiče zaupanja, se ni nič spremenilo. Morava si zaupati. Vettlu še vedno zaupam."

Charles Leclerc

Komentarjev 2
  • anton55 13:51 30.september 2019.

    Zmagal je najhitrejši.!