Šport > Moto športi
8336 ogledov

Kar je Ferrari spet storil Leclercu, presega vse meje

Epa
Ferrari je s kontroverzno strategijo na dirki za VN Singapurja spet ujezil dirkača Charlesa Leclerca.

Rdeči iz Maranella med enomesečnim poletnim premorom niso sedeli križem rok, kar potrjujejo tudi rezultati. Po dveh zaporednih zmagah Chalres Leclerca v Belgiji in Italiji je za tretji zaporedni uspeh najslavnejše ekipe v karavani poskrbel Sebastian Vettel s peto zmago v Singapurju.

Zadovoljstva pri Ferrariju, ki je poleg treh zaporednih zmag vpisal še tri najboljše startne položaje, ni manjkalo, a brez napetosti tudi tokrat ni šlo. 

Sebastian Vettel VN Singapurja Šport Za to je potreboval skoraj 400 dni

Osmoljenec nedeljskega merjenja moči je bil ponovno Leclerc, najhitrejši dirkač s sobotnih kvalifikacij, ki je sicer dirko končal na visokem drugem mestu, a je pri tem odločilno vlogo odigrala strategija moštva, ki je šla spet na roko štirikratnemu svetovnemu prvaku, čeprav ima novinec v skupnem seštevku boljše izhodišče za napad na krepko vodilnega Lewisa Hamiltona.

 | Avtor: Epa Epa

Monačan je dirko začel s prvega mesta, nekaj desetink prednosti pa je uvodoma pridobil tudi na račun dvoboja med Vettlom in Hamiltonom. Ferrari je v 19. krogu najprej v bokse poklical tretjeuvrščenega Vettla, krog za njim pa se je namenjavo koles odpravil še Leclerc. Ob vrnitvi na stezo se je znašel za moštvenim kolegom, zato je Ferrarijeve inženirje že po radijski zvezi prosil za pojasnilo.

"Če sem povsem iskren, ne razumem te poteze. Se bomo pogovorili po dirki," je užaljno dejal. Inženir mu je odvrnil, naj pozabi na to in se raje osredotoči na vožnjo za varnostnim avtomobilopm, saj je dirka še dolga. "Bom, samo želel sem vam povedati svoje mnenje," je odvrnil Leclerc. "Razumemo, Charles, se bomo pogovorili po dirki," so mu obljubili.

"Ampak lahko se pa boriva?" je za dovoljenje za napad na Vettla zaprosil mladi dirkač. "Lahko napadeš, ampak ničesar ne tvegaj," je dobil v odgovor. V nadaljevanju dirke so mu nato odsvetovali obračun z moštvenim kolegom in mu prigovarjali, da imajo v žepu dvojno zmago.

Leclerc se je uklonil in ciljno črto prevozil z 2,6 sekunde za Vettlom.

leclerc vettel To je že smešno Šport Ferrari zakuhal nov škandal, Leclerc zahteva pojasnila

Charles Leclerc je bil v letošnji sezoni že nekajkrat žrtev ponesrečene Ferrarijeve strategije. Čeprav je večkrat dokazal, da je hitrejši od Sebastiana Vettla, rdeči še naprej favorizirajo izkušenejšega dirkača.

ferrari In to v Monaku! Šport Ferrari se je osmešil z nedopustno napako

Šef Ferrarij aje priznal, da so se poigravali z idejo o rošadi dirkačev, vendar se zanjo niso odločili. "Ali smo razmišljali o tem? Seveda smo," je dejal Mattia Binotto. "V tistem trenutku to ne bi bila prava odločitev. Še vedno se pogovarjamo z dirkačema, ali bi morali narediti drugače. Včasih se naša mnenja razlikujejo," je poveal Binotto in dodal, da bo Leclerc razumel njihovo odločitev.

 | Avtor: Epa Epa

Medtem ko se Ferrari tokrat ni posluževal ukazov iz boksov, pa so se za drugačno strategijo odločili pri Mercedesu. Srebrni so v bokse najprej sprejeli Valtterija Bottasa, zato je Hamiltonu grozila nevarnost, da bi ga ob postanku prehitela tako moštveni kolega kot tudi Alex Albon.

Mercedesov strokovnjak za strategijo James Vowles je pred postankom petkratnega svetovnega prvaka Bottasu naročil, naj upočasni vožnjo in Albona zadrži zadaj. Finec je v slogu pravega pomagača navodilo upošteval.

Šef moštva Toto Wolff je priznal, da je bilo dirkaču težko posredovati takšno sporočilo, vendar žal niso imeli druge izbire.

"Takšne odločitve niso lahke, a dirkači, ki so v bokse zapeljali prvi, so imeli veliko prednost. Zato smo Valtteriju naročili, naj zadrži Albona. Če tega ne bi naredil, bi se ekipa odrezala precej slabše. Rezultat je Valtterijeva zasluga," je dejal Wolff. Hamilton je dirko končal na četrtem mestu, Bottas tik za njim.

V točkovanju prvenstva še vedno vodi Hamilton z 296 točkami, sledijo mu Bottas (231), Leclerc (200), Verstappen (200) in Vettel (194).

Komentarjev 3
  • supreme 17:49 23.september 2019.

    V mercedesu se dogajajo se hujse svinjarije......

  • wolfyy 15:27 23.september 2019.

    če bi to napisal včeraj takoj po dirki bi še razumel, danes pa ne morem. Ferrari je včeraj potegnil genialno potezo za 1-2 (končno po ne vem koliko časa). Leclerc je pa umes tudi že dal 100 intervjujev z spremenjenim ...prikaži več mnenjem, preden vi napišete prvo zadevo.

Sorodne novice