Šport > Moto športi
336 ogledov

Dirka prekinjena že v prvem krogu, nato običajen razplet

VN Brazilije Profimedia
Verstappen zmagovalec v Sao Paulu.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke formule 1 v brazilskem Sao Paulu. Svetovni prvak je tako dosegel dvojček zmag na stezi Interlagos, saj je dobil tudi sobotno sprintersko preizkušnjo. Drugi je bil tokrat Britanec Lando Norris (Mclaren), tretji pa Španec Fernando Alonso (Aston Martin).

Potem ko je trikratni svetovni prvak dobil zadnjo sprintersko dirko sezone, je prevladoval tudi na klasični preizkušnji. Zanj je to bila 17. zmaga v sezoni in 52. v karieri.

Dirka je imela sicer pester uvod, saj je že v krogu za ogrevanje svojega Ferrarija v ogrado zapeljal drugi iz kvalifikacij Monačan Charles Leclerc, po trčenju več dirkačev v prvem krogu pa so dirko prekinili, da so lahko očistili stezo. V trčenju sta jo najbolj skupila dirkalnika Alexa Albona in Kevina Magnussena, dirkača pa se nista poškodovala. Magnussen je ob trčenju, ki ga je povzročil Albon, zadel še Oscarja Piastrija, z dirkalnika Nica Hüklkenberga pa je odtrgalo kolo in ga vrglo na dirkalnik Daniela Ricciarda. Prekinitev je trajala pol ure.

VN Brazilije | Avtor: Profimedia Profimedia

Odstop Leclerca sicer ni bil njegova krivda, iz Ferrarijeve ekipe so sporočili, da je odpovedal hidravlični sistem na dirkalniku, zaradi česar je dirkača odneslo s steze.

Verstappen je že v Katarju postal svetovni prvak za sezono 2023, bolj negotov je boj za skupno drugo mesto v sezoni. Po sobotni sprinterski dirki je imel Mehičan Sergio Perez v drugem Red Bullu 24 točk naskoka pred Britancem Lewisom Hamiltonom (Mercedes). Zdaj je njegova prednost še večja, znaša 32 točk (258-226), saj je bil tokrat četrti, Hamilton pa le osmi. Mercedes je bil nekonkurenčen, do cilja je prišel le Hamilton, George Russell je nekaj krogov pred koncem odstopil.

Le na začetku je po drugem startu Norris nekaj krogov bil kolikor toliko enakovreden Verastappnu, potem pa je Nizozemec vozil svojo dirko. Le ob postankih je za kratko vodstvo spet prevzel Norris, nazadnje v 57. krogu, toda po svojem zadnjem postanku v 60. je spet zdrsnil na drugo mesto.

"Zelo dobro je bilo. Lepo izvedena dirka, postanki ob pravem času, dobro sem nadzoroval gume, pa še dvakrat sem dobro startal," je bil zadovoljen Verstappen. Z 52 zmagami je zdaj sam na četrtem mestu večne lestvice zmagovalcev formule 1, potem ko je prejšnji teden ujel Alaina Prosta pri 51 zmagah. Zdaj so pred njim še Hamilton (103), Michael Schumacher (91) in Sebastian Vettel (53).

Zadovoljen je bil lahko tudi Norris. Sedmič v tej sezoni in 13. v karieri se je povzpel na oder za zmagovalce, kar je največ med dirkači, ki še niso zmagali: "Ne bi moglo biti bolje. V današnjih časih je drugo mesto največ, kar lahko dosežeš. Zadovoljen sem s tem, Max je imel pripravljen odgovor na vse."

Lando Norris | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob pomanjkanju razburjenja v boju za prvo mesto sta za nekaj več akcije v zadnjih krogih poskrbela Perez in Alonso. Mehičan je napadal tretje mesto in Španca tudi že prehitel, a se je izkušeni nekdanji svetovni prvak vrnil. V zadnjih dveh krogih sta bila nekajkrat na robu odstopa, na koncu pa je ciljno črto Alonso prečkal le pet stotink pred Perezom. Peti je bil Lance Stroll z drugim Astonom Martinom, šesti pa Carlos Sainz z edinim preostalim Ferrarijem na dirki.

Do konca sezone sta še dve postaji, naslednja dirka bo čez 14 dni v Las Vegasu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.