Šport > Moto športi
361 ogledov

Kalvarija španskega asa sprožila teorijo zarote v MotoGP

Jorge Martin Profimedia
Je bil španski dirkač Ducatija Jorge Martin žrtev sabotaže ali zgolj nesrečnega spleta okoliščin?

V svetu motociklizma še naprej močno odmeva razplet predzadnje dirke sezone razreda motoGP, na kateri je kandidat za naslov svetovnega prvaka Jorge Martin (Ducati) zavoljo slabe Michelinove pnevmatike izgubil bržkone odločilne točke v primerjavi z branilcem naslova Francescom Bagnaio (Ducati).

Več podrobnosti o tem, zakaj pnevmatika francoskega proizvajalca ni delovala tako, kot bi morala, bo znanih po opravljenih preiskavah. 

Jorge Martin Sabotaža? Šport Škandal v kraljevskem razredu: "Ukradli so mi naslov prvaka"

Martin, sicer zmagovalec sobotne sprinterske preizkušnje, na nedeljski dirki ni bil konkurečnem najboljšim in je v cilj pripeljal šele na desetem mestu. S tem je močno povečal svoj zaostanek za Bagnaio, ki bo na zadnji postojanki sezone v Valencii branil 21 točk prednosti pred španskim izzivalcem.

Jorge Martin | Avtor: Profimedia Profimedia
Po dirki pretekli konec tedna v Katarju se je pojavila teorija zarote, da je bil Martin oropan naslova svetovnega prvaka. V razpravo so se vključili strokovnjaki, ki menijo, da je sabotaža španskega motociklista malo verjetna.

"Zadnje kolo ni imelo oprijema. Vseskozi se je mučil med vožnjo, pri izhodu iz ovinkov ni mogel pospeševati. To je bilo popolno nasprotje od tega, kar smo od njega videli na sprinterski dirki. Nekaj je šlo narobe," je za TNT Spors ocenil profesionalni dirkač in analitik Sylvain Guintoli.

"Prepričan sem, da je bil razlog v slabi gumi," je menil nekdanji dirkač Neil Hodgson. "Če pogledate njegovo dirkanje, motocikel sploh ne zavija. Razlog je slab oprijem zadnje pnevmatike. Martin je bil edini dirkač, ki se mu je to zgodilo. Nobenega pravega pospeševanja, prav zares bizarno. To je bila slaba guma. Občasno se lahko zgodi, da dirkači dobijo neustrezne pnevmatike, ki ni na takšnem nivoju kot sicer. Škoda, da se je to moralo zgoditi v tem delu sezone," je dodal Hodgson.

Teorija zarote, po kateri bi bodisi Michelin bodisi kdo drug namerno škodoval Martinu, je po mnenju Guintolija malo verjetna. "Ne trdim enega ali drugega, lahko pa rečem, da je verjetnost precej majhna. Kadar gre nekaj narobe, dirkači hitro okrivijo pnevmatike. Ko se izbirajo gume za dirko, je vsaka izmed zelo jasno določena. Točno se ve, katere gume bodo uporabljene. Ekipe za dirko vedno izberejo najboljše gume. Prej je šlo za okvaro senzorja. Ali elektronike. Nekaj takšnega. Morda težave z nastavitvami," je ugibal Guintoli. 

Hodgson se s tem ni strinjal: "Treba je zaupati dirkaču. Nenazadnje je on tisti, ki je sedel na motociklu in ima ogromno izkušenj. Verjetno pozna občutek pri dirkanju s slabo gumo. Te stvari se dogajajo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.