Šport > Moto športi
15 ogledov

Epilog afere testiranje: "Odprli Pandorino skrinjico"

pirelli gume pnevmatike Reuters
V aferi z domnevno nedovoljenimi testiranji pnevmatik, ki je v zadnjih tednih precej razburkala karavano formule 1, je prišlo do epiloga.

Kljub grožnjam, da lahko moštvo Mercedes ostane celo brez nastopov v SP, je na koncu Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) ekipi izrekla le opozorilo.

Fia je že v četrtek na sedežu zveze v Parizu opravila preiskave in večurna zaslišanja ekipe Mercedes in dobavitelja pnevmatik Pirellija. Očitali so jima, da sta s skrivnim testiranjem kršila pravila. Sredi maja so v Barceloni namreč opravil tri dni testnih voženj s Pirellijevimi pnevmatikami z letošnjim dirkalnikom, kar je v nasprotju s pravili. Pri Mercedesu so se branili, da niso sami organizirali testiranj, pač pa so le pomagali Pirelliju.

Fia: "Da bi se nekaj naučili"

Fia je nazadnje odločila, da ne bo posegla po strožjih kaznih, lahko bi uporabili tudi denarno globo ali pa v najslabšem primeru za ekipo tudi izključitev. Mercedes in Pirelli sta jo odnesla le z opozorilom, poleg tega pa nemška ekipa ne bo smela sodelovati na naslednjih uradno dovoljenih testiranjih pnevmatik julija v Silverstonu.

"Fia želi, da bi se ekipe na tem primeru in njegovih posledicah nekaj naučile. Obenem bomo poskrbeli, da bodo v prihodnje nadzor pri takšnih dogodkih strožji," je v pojasnilu zapisala krovna avtomobilistična organizacija.

Nezadovoljstvo pri Red Bullu in Ferrariju

Precej nezadovoljni pa so bili z odločitvijo pri konkurentih v prvenstvu formule 1 Red Bullu in Ferrariju, ki sta se tudi pritožila, ker sta menila, da je nemška ekipa s testiranji pridobila nepošteno prednost pred tekmeci.

"Ker so ostali brez kazni, bodo vse prihodnje teoretične razprave o zmanjševanju stroškov brez vrednosti. Odprli smo Pandorino skrinjico, ki jo bomo težko spet zaprli," je o razpletu afere menil direktor Red Bulla Helmut Marko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.