Šport > Moto športi
22 ogledov

Ferrari in Red Bull zatožila Mercedes

pirelli pnevmatike EPA
Ferrari in Red Bull sta sprožila postopek proti Mercedesu, saj naj bi nemška ekipa pred dirko v Monte Carlu opravila nedovoljena testiranja Pirellijevih pnevmatik. Italijanski proizvajalec ima sicer s FIO sklenjeno pogodbo, ki dopušča omejena testiranja do 1000 kilometrov.

A pri Ferrariju in Red Bull opozarjajo, da pogodba dopušča testiranja na dirkalnikih, ki so stari vsaj dve leti, medtem ko je Mercedes uporabljal dirkalnik iz leta 2013. ''Menimo, da to ni v skladu s pravili, zato smo vložili pritožbo. Želimo si pojasnila,'' je povedal šef Red Bulla Christian Horner in dodal: ''Ne verjamem, da smo edina ekipa, ki je takšnega mnenja. Pirelli ni kriv, saj mora rešiti situacijo; problem je v izvedbi, ki ni bila pravilna.'' Marcedes je testiranje, o katerem ni bilo obveščeno nobeno drugo moštvo formule 1, opravil na dirkališču v Barceloni, kjer je bila pred dvema tednoma na sporedu dirka za VN Španije.

nico rosberg | Avtor: Reuters Reuters
Nico Rosberg in Lewis Hamilton na kvalifikacijah dosegata vrhunske rezultate - s prvega oziroma z drugega mesta sta začela tudi v Monte Carlu - vendar se Mercedes na dirki sooča s pretirano obrabo gum, kar dirkačema preprečuje, da bi se upirala Ferrariju in Red Bullu.

Mercedes se je na očitke že odzval in zatrdil, da je FIA testiranje odobrila. V Barceloni so testirali nove pnevmatike, ki jih namerava Pirelli predstaviti na naslednji dirki za VN Kanade, pri Red Bullu pa so prepričani, da si je s tem Mercedes zagotovil nepravično prednost. ''Razumem, da želi Pirelli testirati pnevmatike, vendar sem razočaran, da tega niso storili na transparenten način,'' je povedal Horner, ki je za ''skrivna'' testiranja izvedel v soboto popoldne.

Ferrari podprl Red Bull

Na podobnem argumentu temelji tudi pritožba Ferrarija, saj Scuderia opozarja, da so testiranja dovoljena, a le v primeru, da gre za dirkalnik starejši od dveh let. ''Pirelli lahko ekipi ponudi testiranje do 1000 kilometrov, a ključnega pomena je letnica dirkalnika. Želimo si pojasnila, saj smo v primeru, da ne gre za kršitev pravil, tudi mi zainteresirani,'' sporočajo iz Ferrarija.

Meredes je druga ekipa, ki je letos testirala skupaj s Pirellijem. Italijanski gumar je med dirko v Bahrajnu in Španiji sodeloval s Ferrarijem, vendar je Scuderia uporabljala dirkalnik iz sezone 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.