Šport > Moto športi
16 ogledov

Formula 1 od leta 2014 v Rusiji

1/10
Žurnal24 main
Po velikih naporih je Rusom le uspelo. Leta 2014 bodo v Sočiju gostili dirko formule 1. Pogodbo o sodelovanju med Rusijo in F1 sta v četrtek podpisala Vladimir Putin in Bernie Ecclestone.

Rusko črnomorsko letovišče Soči bo leta 2014 prizorišče ene od tekem svetovnega prvenstva formule 1. Vodja formule 1 Bernie Ecclestone je ob navzočnosti predsednika ruske vlade Vladimirja Putina s predstavniki ruskih konstruktorjev podpisal dogovor o organizaciji velike nagrade, ki bo prvič v Rusiji.

Rusija bo tako postala gostiteljica dirke formule 1. Prva preizkušnja bo na sporedu leta 2014, ko bo to rusko pristaniško in letoviško mesto, ki leži ob severni obali Črnega morja pod kavkaškim gorovjem v Krasnojarskem okraju, prizorišče tudi zimskih olimpijskih iger.

Rusija si je že dlje časa prizadevala privabiti formulo 1, vendar pa so vsi poskusi do zdaj propadli. Za organizacijo tega spektakla si je najbolj prizadeval nekdanji moskovski župan Jurij Lužkov, ki pa mu ni uspelo prepričati Ecclestona, da bi se karavana dirkačev formule 1 vsako leto ustavila v prestolnici Moskvi.

Priljubljeno rusko letovišče bo dirko gostilo vsaj pet let z možnostjo podaljšanja pogodbe za še nadaljnjih pet. Rusija mora v naslednjih dneh poravnati najprej 40 milijonov ameriških dolarjev jamstva. Skupno pa naj bi omenjeni projekt ruski proračun olajšal za najmanj 200 milijonov dolarjev.

Rusija ima v tem športu že enega dirkača, v konkurenci formule 1 dirka Vitalij Petrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.